Galaxy Z Fold3 5G je smartfón určený na prácu a dobre pri ňom využijete multitasking. Znamená to, že môžete robiť viac vecí súčasne a to pohodlne a efektívne.

Konkrétne máte na veľkej obrazovke otvorených viac mobilných aplikácií a môžete v nich pracovať a zároveň aj prenášať informácie medzi nimi. Keď si na to zvyknete, bude to pre vás výrazné urýchlenie vašej práce. V tomto článku ukážeme ako na to.

Skladací telefón s ohybným displejom

Môžete pracovať všade, kde sa práve nachádzate – na pracovisku, doma alebo aj na dovolenke pri mori. Galaxy Z Fold3 5G je skladací telefón s ohybným displejom, ktorý sa v priebehu okamihu dokáže zmeniť zo smartfónu, na super tenký tablet. Uhlopriečka displeja je v prípade Galaxy Z Fold3 v otvorenom stave „tabletových“ 7,6 palcov a práve to z neho robí unikátne zariadenie pre multitasking. Naplno si užijete súčasné zobrazenie, ale aj spoluprácu viacerých aplikácií.

Multitasking v praxi

Čo to presne znamená? Na veľkej obrazovke máte miesto až na tri aplikácie, ktoré môžete zobraziť naraz a ľahko s nimi pracovať.

Samsung v prípade Galaxy Z Fold3 zapracoval multitasking priamo do nadstavby operačného systému Android a je to jednoducho použiteľné. Predpokladáme, že pracujete pri otvorenom displeji s veľkou uhlopriečkou.

Jeden z možných postupov, je vyvolať si ponuku otvorených aplikácií stlačením virtuálneho tlačidla vľavo dole (prípadne použiť gesto, ak to máte takto nastavené).

Galaxy Z Fold3
Zobrazenie naposledy otvorených aplikácií

Zobrazia sa vám všetky otvorené aplikácie, s ktorými ste naposledy pracovali. Dôležitá pre multifunkčné využitie aplikácií, je ikona danej aplikácie v strede okna s aplikáciou. Ak na ňu kliknete, zobrazí sa ponuka, ktorá umožňuje Otvoriť aplikáciu v zobrazení s rozdelenou obrazovkou alebo Otvoriť aplikáciu v kontextovom zobrazení.

Aplikácie v zobrazení s rozdelenou obrazovkou

Ak si vyberiete ponuku Otvoriť v zobrazení s rozdelenou obrazovkou, zobrazí sa táto aplikácia na ľavej strane displeja a vpravo máte ponuku ďalších aplikácií, ktoré chcete vedľa nej otvoriť. Vyberiete si želanú aplikáciu a získate zobrazenie s dvoma aplikáciami, ktoré sú umiestnené vedľa seba.

Vľavo je vybraná aplikácia pre multitasking a ďalšiu môžete vybrať zo zoznamu

Konkrétny príklad je napr. práca s Wordom pri tvorbe článku. Máte otvorený Word, kde článok vytvárate po textovej stránke a v okamihu, keď budete potrebovať do dokumentu odfotený obrázok, zobrazíte si aj galériu obrázkov. Takto máte na displeji naraz dokument aj obrázky, čo vám dáva možnosť efektívne pripraviť dokument. Postup bližšie vysvetlíme v druhej časti tohto článku.

Ak pretáčate telefónom, zmení sa aj umiestnenie aplikácií tak, aby ste ich mali v pôvodnej podobe (ak je zapnutá automatická orientácia displeja). Na skladacom telefóne s ohybným displejom si môžete vybrať buď vyššie a užšie okno pre aplikáciu alebo nižšie a širšie, podľa toho, čo vám viac vyhovuje. K dvom otvoreným aplikáciám si môžete otvoriť ešte aj tretiu, ale je to maximum na efektívnu prácu.

Ďalšie možnosti

Ak sa dotknete prvku v strede zobrazených aplikácií, získate ďalšie možnosti – dostupná je zmena orientácie zobrazených aplikácií, ich výmena medzi sebou a najužitočnejšia je možnosť uložiť si vami preferované zobrazenie aplikácií, na neskoršie rýchle použitie.

Galaxy Z Fold3
Pomocou tohto prvku meníte orientáciu okien, vymieňate ich medzi sebou alebo ukladáte rozloženie

Veľmi jednoducho potom vyvoláte túto ponuku z bočného panelu, ktorý nájdete obyčajne na pravej strane displeja.

Galaxy Z Fold3
Bočný panel na Galaxy Z Fold3. Zvýraznené sú ikony preferovaných aplikácií pri multitaskingu

Aplikácie v zobrazení v kontextovom zobrazení

Druhá možnosť je otvoriť aplikáciu v tzv. kontextovom zobrazení. V tomto prípade sa aplikácia zobrazí na ploche ako pohyblivá ikona. Ak na ňu kliknete, objaví sa aplikácia v malom okne. Dá sa síce otvoriť aj viac aplikácií ako tri, ale sú potom plošne už dosť malé pre efektívnu prácu.

Galaxy Z Fold3
Naraz otvorené tri okná v kontextovom zobrazení

Veľkosť, ale aj polohu tohto okna, si môžete ľahko meniť. Môžete otvoriť viacero aplikácií v kontextovom okne a postupne si ich umiestniť na to miesto, kde vám to najlepšie vyhovuje. Aj v tomto prípade máte po stlačení modrého prúžku v strede okna ďalšie možnosti, ako je minimalizovanie okna, alebo určenie jeho priehľadnosti. To môže byť pre niektoré prípady výhodné.

Galaxy Z Fold3
Kontextové okno aplikácie s nastavenou priesvitnosťou a ďalšie voľby po stlačení modrého prúžku v okne aplikácie

Pokiaľ kontextové okná s aplikáciami práve nepotrebujete, dajú sa minimalizovať do ikony. Budú vám k dispozícii na rýchle otvorenie, keď ich budete potrebovať.

Galaxy Z Fold3
Ikony zmenšených aplikácií v kontextovom zobrazení

Najjednoduchšie využitie multitaskingu

Nedávno pridal Samsung ďalšiu z možností, ako zobraziť dve aplikácie naraz na displeji tak, aby využívali čo najviac miesta. Je to evidentne ten najčastejší prípad. Stačí keď pracujete s hlavnou aplikáciou – napr. s Wordom a potom si spomeniete, že potrebujete k tomu ešte aj obrázky. Urobíte len pohyb prstom na otvorenie bočného panelu. Odtiaľ vyberiete zamýšľanú aplikáciu – napr. Galériu a prstom ju presuniete do pravej časti obrazovky. Následne sa otvorí prostredie v ktorom máte vľavo Word a vpravo Galériu.

Galaxy Z Fold3
Najjednoduchší spôsob vytvorenia okien pretiahnutím aplikácie z bočného panelu

Ak už neskôr druhú aplikáciu nepotrebujete, stačí prstom posunúť ovládací prvok medzi aplikáciami tak, aby mala pôvodná aplikácia viac ako 80 % plochy displeja – vtedy sa totiž zobrazí na celú obrazovku a môžete pokojne pracovať ďalej.

Ešte pripomeňme, že v multitaskingu viacerých aplikácií, môžete pracovať v prípade skladacieho telefónu s ohybným displejom Galaxy Z Fold3 5G aj v zatvorenom stave na menšom displeji. Dá sa to, ale pohodlnejšie je to na veľkom displeji.

Čo bude nasledovať?

V ďalšom pokračovaní tohto článku si ukážeme ako sa prenášajú informácie medzi aplikáciami a ako vlastne využijete popisovaný multitasking.

Zdroje: Samsung, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.