Cyklistická a motocyklová sezóna je v plnom prúde. Cyklisti či motorkári často riešia zabezpečenie svojich bicyklov a motocyklov. Na trhu existuje niekoľko riešení, no iba máloktoré je domyslené do dôsledkov tak, ako smart GPS tracker bikeAngel.

bikeAngel je zariadenie, ktoré vyvinuli slovenskí vývojári, ktorí sú zároveň vášniví motorkári či cyklisti, pre ktorých je bezpečnosť na prvom mieste. Rozprávali sme sa s projektovým manažérom Ing. Ľubomírom Mrázom zo spoločnosti INFOCAR o tom, čo ich viedlo ku skonštruovaniu takéhoto univerzálneho GPS trackera pre bicykle či motorky.

Čo vás inšpirovalo pre vývoj smart GPS trackera bikeAngel?

Za myšlienkou vyvinúť vlastný GPS tracker stál konkrétny príbeh. Moja dobrá známa má manžela, ktorý je vášnivý cyklista. Pravidelne chodieva cez víkendy bicyklovať na svoje cyklotrasy po Malých Karpatoch. Fungovala medzi nimi dohoda, že si dajú približne každé 3 hodiny vedieť, že je všetko v poriadku. Tento spôsob mali zaužívaný dlhodobo a nebol s tým žiaden problém.

Mať istotu, že je váš blízky v bezpečí je na nezaplatenie, hlavne ak ide bicyklom do prírody či do hektickej mestskej premávky, kde sa môže stať všeličo. Slabo vybudované cyklotrasy, krajnice bez pruhu pre cyklistov a agresívni vodiči na bezpečnosti nijako nepridávajú.

Mala vaša známa s manželom konkrétnu nepríjemnú cyklistickú skúsenosť?

Občas sa stávalo, že sa jej manžel ozval trochu neskôr, alebo bola práve zaneprázdnená, tak si iba neskôr pozrela SMS, že je všetko v poriadku. Jedného dňa, keď jej manžel vyrazil na pravidelnú cyklotrasu, nedal o sebe vedieť dlhší čas.

Tentokrát však nemala ani prijatú SMS, ani neprijatý hovor a keď mu spätne volala, tak nedvíhal telefón. Keď neodpovedal aj ďalšie minúty a hodiny, začala sa obávať či sa mu niečo neprihodilo.

Až podvečer sám zavolal, že ho nejaké vozidlo vytlačilo z cesty a on padol vedľa cesty do priekopy. Bol dezorientovaný, poudieraný a krvácal z hlavy. Prosil ju, aby mu privolala záchranku. No problém bol v tom, že sám nevedel, kde sa presne nachádza.

Viete si predstaviť, že telefonujete s najbližšiu osobou, ktorej ide o život, žiada o vašu pomoc a vy neviete, kam máte poslať záchranku?

Pád z bicyklaZdroj: 123rf.com

Ako to nakoniec dopadlo?

Tento príbeh našťastie skončil dobre. Našli ho náhodní cyklisti, ktorí išli okolo a ktorí mu pomohli. Mal pri sebe anjela strážneho. Nie každý však má také šťastie. Žiaľ mnoho pádov a nehôd končí tak, že sa osoba po páde nepreberie a zostane v bezvedomí.

Ak máte zranenia, ktoré vyžadujú okamžitú pomoc, ako napr. silné krvácanie, ste v okamžitom ohrození života. Čas hrá proti vám. Nie ste už pánom situácie, ste zranený a nikto o vás nevie. Ak ste v bezvedomí, žiadnu pomoc si neprivoláte. Môžete byť hlboko v lese, alebo len neviete, kde ste a potrebná pomoc nepozná vašu polohu. Nik o vás nevie a šance na záchranu života sa znižujú každou minútou.

Preto ste produktu dali názov, ktorý obsahuje slovo anjel (angel)?

Áno, na základe tohto príbehu sme sa rozhodli, že takéhoto záchrancu – “anjela“ vytvoríme sami. Dá vám šancu na záchranu, aj bez vášho vedomia, preto sme ho nazvali bikeAngel.

Začali sme sa o tom baviť s našimi vývojármi, cyklistami a odborníkmi v danej oblasti. Nešlo to vôbec ľahko a často sme vošli aj do slepých uličiek. Ale vedeli sme, že sme na správnej ceste. Našťastie máme veľmi šikovných vývojárov, ktorí si poradili aj s nemožným.

Na čo ste dbali pri jeho vývoji?

V oblasti vývoja vlastných GPS zariadení v automobilovom priemysle sa pohybujeme už 23 rokov. bikeAngel je náš vlastný produkt a my poznáme všetky jeho vlastnosti a výhody. Navrhli sme ho tak, ako sme chceli a vložili do neho celú našu technologickú zručnosť, aby vedel aj nám raz zachrániť život. Sme predsa nároční a s vlastným životom nebudeme hazardovať.

Ľubomír Mráz, projektový manažér INFOCARZdroj: INFOCAR
Ľubomír Mráz, projektový manažér INFOCAR

Tento projekt sme nerobili iba kvôli biznisu, ale aj pre správnu vec, ktorá môže niekomu zachrániť život. Všetko, čo vyvíjame, sa snažíme robiť kvalitne a spoľahlivo. Hrdo povedané „Made in Slovakia“.

Na Slovensku majú ľudia stále tendenciu šetriť, resp. do takýchto zariadení, ktoré majú slúžiť ako prevencia, nie sú ochotní investovať. Prečo by sa mali rozhodnúť pre bikeAngel?

Smart GPS tracker bikeAngel má pre používateľa vysokú pridanú hodnotu a jeho cena je zanedbateľná, pokiaľ zoberiete do úvahy, že vám môže zachrániť vaše zdravie či dokonca váš vlastný život.

Čo si pod tým môžeme predstaviť? Keď spadneme z bicykla, bikeAngel privolá pomoc, alebo dá o našej nehode vedieť niekomu z našich známych?

Áno, stačí, aby si niekto príbuzný alebo známy zadarmo nainštaloval aplikáciu bikeAngel a môže dostávať okamžité informácie o krádeži či pádoch svojich blízkych, ktorí mu poskytnú údaje na spoločné zdieľanie poplachov a upozornení.

Dokáže bikeAngel ochrániť aj samotný bicykel?

Systém bikeAngel vie ochrániť nielen váš život, ale aj samotný bicykel či motorku. Stačí, ak niekto so stráženým zariadením len mierne pohýbe a do aplikácie vám okamžite príde správa o dotyku, príp. aj o následnom pohybe či možnej krádeži.

Okrem toho zaznamenáva všetky prejdené trasy, meria stav napájania batérie a má oproti konkurencii veľkú výhodu v tom, že je neustále online. Reaguje na manipuláciu do pár sekúnd. Naši zákazníci si pochvaľujú aj funkciu automatického režimu stráženia pomocou Bluetooth technológie. To znamená, že ochranu nemusíte neustále zapínať a vypínať, ale stráženie sa automaticky aktivuje alebo deaktivuje, podľa toho, či sa vzdialite alebo priblížite k monitorovanému bicyklu či motorke.

Jazda na skútriZdroj: 123rf.com

Nemôže ho zlodej pred krádežou nejako odpojiť?

Zariadenie sa montuje skryto. Nevidíte ho, nepočujete ho, ale je s vami a s vašimi blízkymi stále v spojení. A to aj vtedy, ak nie ste pri svojom bicykli, alebo ste po nehode v bezvedomí, kedy o vás nikto nevie. Nevie a netuší o ňom ani zlodej a to vám dáva v prípade pokusu o krádež jasnú psychologickú aj časovú výhodu. Je to výborná prevencia. Kde nie je prevencia, tam je dôsledok. Kde nie je bikeAngel, tam môže dôjsť k úspešnej krádeži.

bikeAngel 2 je vhodný na montáž do riadidiel bicykla, resp. e-biku, ak ich vnútorný priemer je aspoň 17 mm a nie sú priveľmi zakrivenéZdroj: bikeAngel
bikeAngel 2 je vhodný na skrytú montáž do riadidiel bicykla, resp. e-biku, ak ich vnútorný priemer je aspoň 17 mm a nie sú priveľmi zakrivené

Ako funguje samotné spojenie zariadenia so smartfónom? Komunikuje cez mobilnú sieť?

Zariadenie komunikuje dátovo pomocou mobilnej siete operátorov. Všetky informácie, upozornenia či alarmy dostávate online v aplikácii vo svojom mobilnom telefóne.

Dokáže si ho nainštalovať používateľ sám, alebo musí požiadať nejaký servis?

Aplikácia sa dá stiahnuť pre mobily s iOS aj s Androidom a je zadarmo. Je používateľsky prehľadná a prívetivá. Inštalácia samotného zariadenia je jednoduchá a dá sa zvládnuť aj svojpomocne. V prípade požiadavky zákazníka, vedia montáž zabezpečiť naši obchodní partneri alebo sa dá montáž objednať priamo u nás.

Kto najviac využíva váš produkt a kde všade funguje?

Naša najväčšia komunita zákazníkov sú motorkári, následne bicyklisti. V poslednej dobe máme spokojných zákazníkov, ktorí si bikeAngel zakúpili a nainštalovali aj do súkromných automobilov, na štvorkolky aj e-kolobežky, na lode či vodné skútre. Sú to mnohokrát dovolenkári. Práve preto zariadenie funguje v celej EÚ a tento rok sme pridali aj Balkán. 

bikeAngel 1 je zariadenie v tvare krabičky s kabelážou, umožňuje skrytú montáž s napájaním z batérie dopravného prostriedku, preto je určené hlavne pre motorky, e-kolobežky, autá a podobne.Zdroj: bikeAngel
bikeAngel 1 je zariadenie v tvare krabičky s kabelážou, umožňuje skrytú montáž s napájaním z batérie dopravného prostriedku, preto je určené hlavne pre motorky, e-kolobežky, autá a podobne.

Presvedčte sa sami a podporte slovenský projekt, ktorý sme nedávno úspešne prezentovali aj na medzinárodnej výstave EUROBIKE 2023 vo Frankfurte. A dôkazom kvality nášho produktu bolo získanie významných medzinárodných obchodných kontraktov a rozpracovanie viacerých spoločných technologických projektov.

Prečítajte si aj: