V rámci sérii predstavení Westech Dealers Day 2016 sme sa dozvedeli niekoľko faktov priamo od spoločnosti Intel.

Šiesta generácia CPU Intel sa podľa zástupcu firmy Branislava Idesa veľmi dobre predáva. Nuž toto môže tvrdiť každá firma, no zo skúseností a rýchlostí reakcie výrobcov počítačov, je toto vyhlásenie reálne.

Práve CPU Intel radu Skylake je pre Intel jedným z najväčších skokov a predstavuje ďalší míľnik v oblasti ich filozofie. Tá je v „jednoduchej“ kombinácii – zvyšovať výkon a znižovať energetickú náročnosť. Procesory Skylake sú obsiahnuté naprieč celým portfóliom procesorov. Teda od serverov, cez notebooky, špecializované multimediálne PC až po compute sticky. Teda miniatúrne počítače, ktoré sa zapájajú do TV cez HDMI port.

Čoskoro Intel predstaví procesory Skylake E, ktorý nahradí doteraz architektúru Broadwell E. Je to špeciálna architektúra označovaná ako enthusiast.

20160318_113550

Na Skylake je vidieť najmä zvýšený výkon oproti piatej generácii, no je potrebné sa pozerať aj na spotrebu. Výkon v kancelárskom režime až tak nepocítite, no spotreba je nižšia. Je to vlastne jedným z hlavných faktorov, ktorým sa Intel snaží preraziť. Pri pohľade na konkurenciu sa mu v tomto darí a roky má vedúce postavenie. Čoho si rozhodne všimnete pri hraní hier, je grafický výkon. Intel HD Graphic síce nie je grafika na hry, no staršie hry si na nej môžete zahrať. A to sa bavíme aj o svete mobilných verzií procesorov Intel.

Keď porovnáme výkon 6. generácie s počítačmi spred 5-6 rokov, je tu 5× vyšší výkon v oblasti CPU a 30× grafický výkon. Aktuálne máte možnosť na integrovanej grafike použiť až tri monitory s Full HD rozlíšením. Do tohto počtu monitorov teda nie je treba dedikovanú kartu.

Špecialitou sú Intel Atom procesory, používané v tabletoch a tiež v niektorých smartfónoch. Majú spotrebu 6W a to je hranica, ktorá sa dá bez ťažkostí chladiť pasívne. Intel chystá ďalšiu generáciu týchto procesorov a budú označované podobne ako verzie Core i. Očakávať môžeme Intel Atom x3, x5 a x7.

20160318_114340

Skylake v kocke:

  • 14 nm výrobný proces – nikto iný ho zatiaľ nemá
  • Chipse 100, socket 1151
  • 3 × Full HD zobrazenie
  • Podpora rozlíšenia 4K
  • Podpora pamätí DDR4 / DDR3L u low-voltage CPU (nie bežné DDR3)
  • Optimalizované TDP 65 / 35W (95W pre Enthusiast verzie)
  • Small form factor začínajúce na 14W

Štatistiky hovoria o tom, že v priemere je bežný počítač obnovovaný raz za 4-5 rokov. No sú firmy, ktoré bežia aj na 7-ročných počítačov a ich výkon im stále postačuje.

Intel Compute Stick

Zaujímavým produktom je aj Intel Compute Stick, čo je vlastne počítač pre TV s prepojením HDMI. JE to zároveň aj jeden z mála koncových produktov od Intelu. Teda nielen procesor alebo SSD disk ale hotový počítač. V Českej a Slovenskej republike sa predáva na úrovni okolo 1500 kusov za obdobie Q4/2015 a 1000 kusov za obdobie Q3/2015. Aktuálne je k dispozícii už druhá generácia s označením Sterling City.

1032936320_nowat

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.