Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vyhlásil na začiatku roka boj proti byrokracii a zdĺhavému behaniu občanov po úradoch. Od 1. septembra vstupuje do účinnosti zákon proti byrokracii a o tom, čo presne prinesie občanom, informuje ÚPVII na novom portáli www.stopbyrokracii.sk.

Od prvého septembra, kedy vstúpi do účinnosti zákon proti byrokracii, už občania pri administratívnom vybavovaní nemusia nosiť listy vlastníctva a výpisy z obchodného a živnostenského registra. Úradníci ich získajú  sami z elektronických registrov štátu. O tom, čo bude táto zmena znamenať pre občanov, nájdu informácie práve na novovzniknutom webe www.stopbyrokracii.sk.

 „Web stopbyrokracii.sk prináša ucelené informácie o zákone proti byrokracii a návody ako postupovať pri odbúravaní administratívnej záťaže občanov, o ktorú sa náš úrad dlhodobo snaží,“ uviedol vicepremiér Richard Raši.

Web www.stopbyrokracii.sk je určený občanom i zamestnancom verejnej správy, ktorí potrebujú informácie, ako podľa nového zákona postupovať. Občania na stránke nájdu celé znenie zákona proti byrokracii a môžu napísať podnet, ak po nich úradník bude vyžadovať  potvrdenie, na ktoré podľa nového zákona už od 1. septembra 2018 nemá oprávnenie. Zamestnancom verejnej správy web ponúka školiace materiály, príručky a metodické usmernenie.

Pozn.

Zákon proti byrokracii je prvým krokom vedúcim k zásade Jedenkrát a dosť, čo znamená, že občania už nebudú musieť na úrady nosiť potvrdenia, ktoré si úrady vedia zabezpečiť aj z elektronických registrov štátu. V roku 2017 občania a podnikatelia na úrady doniesli viac ako milión výpisov a pri ich získavaní strávili až 620 000 hodín. Tieto výpisy si podľa nového zákona z dielne ÚPVII už budú úrady vymieňať medzi sebou. Úrad vicepremiéra očakáva vďaka týmto opatreniam spočívajúcich v šetrení občanov a podnikateľov na správnych poplatkoch, cestovných nákladoch a čase ročnú úsporu približne 13 miliónov eur.

Značky: