Nebola to vlna kritiky ale vlna odchodu používateľov.

Po tom, čo sa WhatsApp rozhodol zmeniť podmienky používania, resp. upraviť údaje týkajúce sa s ochranou osobných údajov, nastal exodus používateľov na iné platformy. To, čo sa udialo na oboch stranách má dve základné roviny. Web TheNextWeb priniesol aktualizovanú informáciu.

Prvou je, že obchodné podmienky firmy s času na čas menia, druhou je, že používatelia nemusia tolerovať úplne všetko. Nateraz je podstatné, že nikomu nebude účet pozastavený ani nebude nijako obmedzený. Pôvodný termín 8. februára sa posúva na 15. mája. Firma chce robiť osvetu, čo sa stalo a o čo im vo výsledku ide.

Služba ako taká je zadarmo, aspoň keď sa na to pozrieme v dôsledku priamych nákladov zo strany používateľov. Tí by za službu platiť nechceli, no chceli by aj súkromie.

Tieto dve veci sa nie vždy dajú dobre spojiť. Firma potrebuje biznis model, ktorý bude platformu živiť, naberať používateľov a zároveň dokáže poskytnúť používanie zadarmo. Niečo ako YouTube, na ktorom si pozriete reklamu, no za sledovanie napríklad našich videí na kanáli TOUCHIT nemusíte platiť.

Faktom ale je, že firma narazila na vlnu odporu a meniť podmienky len tak, síce ako reakcia na legislatívne záležitosti, nie je zaručená cesta. Popravde, veľa osvety sa vymyslieť nedá. Kto verí Facebooku a jeho ochrane osobných údajov, má asi silnejšiu vieru, než sám tušil. Bola len otázka času, kedy Facebook ako vlastník aplikácie nájdete pre ňu uplatnenie v jej monetizačnej schéme.

Na dorovnanie argumentov treba priznať to, že je zadarmo. Používatelia, ktorí chcú bezpečnosť, používajú iné aplikácie, napríklad Threemu. Stojí smiešnych 3,99 eur. Je to koncová a jednorazová cena. Žiadne ročné poplatky.

Bude na zváženie, ako veľmi chcú ľudia súkromie a či im na tom v skutočnosti záleží alebo nie. WhatsApp nemá prístup k správam, no princíp je v tom, že sa rozhodol zbierať ešte viac meta dát ako doteraz. Tí čo od WA odišli, už alternatívu majú.

Tí, ktorí neodišli možno nikdy ani neodídu a téma ochrany súkromia pre nich nie je taká zásadná. Oba pohľady sú pochopiteľné a každý má rozumný dôvod, prečo niektoré aplikácie používa. Už len napríklad taký, že aj vaše dôležité kontakty by museli prejsť na Threemu. Ak neprejdú a chcete sa s nimi spojiť, musíte prijať ich hru na Messenger a WhatsApp.

Zdroj: TheNextWeb

Prečítajte si aj:

Odborníci reagujú na nové pravidlá aplikácie WhatsApp (DOPLNENÉ + VIDEO)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.