Ako to bude fungovať v praxi, to zatiaľ nikto nevie.

Európska únia oficiálne prijala nové zákony, ktoré majú obmedziť dominantné postavenie veľkých technologických spoločností v segmente komunikačných platforiem. Tie budú musieť po novom spolupracovať s menšími riešeniami, ak tie o to požiadajú.

Znamená to prepojenie veľkých komunikačných služieb ako WhatsApp, Messenger či iMessage s menšími komunikačnými platformami. EÚ vo svojej správe tvrdí, že „najväčšie služby na zasielanie správ (ako napríklad Whatsapp, Facebook Messenger alebo iMessage) sa budú musieť otvoriť a spolupracovať s menšími platformami na zasielanie správ, ak o to požiadajú„.

Toto nariadenie by malo v praxi umožniť, aby si používatelia malých aj veľkých komunikačných platforiem mohli navzájom posielať správy, súbory alebo uskutočňovať videohovory a to bez nutnosti používať iba jednu aplikáciu – od poskytovateľa danej platformy. Namiesto toho budú môcť cez jednu platformu komunikovať aj pomocou viacerých rôznych aplikácií.

Sami sme zvedaví, ako sa toto nariadenie Európskej únie pretaví do praxe a najmä kedy. EÚ tvrdí, že ďalším krokom bude sfinalizovanie textu, ktorý popisuje nové pravidlá na technickej úrovni. Tento text musí byť následne schválený Európskym parlamentom a Európskou radou. Po jeho schválení a zverejnení začne platiť po 20 dňoch, pričom technologické spoločnosti budú mať polroka, aby sa pripravili na nové pravidlá.

Dá sa teda očakávať, že prvé prípadné zmeny by sme si mohli všimnúť už v októbri, resp. koncom roka 2022. Uvidíme, či tieto pravidlá umožnia aj priame prepojenie medzi službami WhatsApp či iMessage, alebo či sa dočkáme jednej aplikácie, ktorá na základe nových pravidiel EÚ umožní komunikovať so všetkými veľkými komunikačnými platformami.

EÚ sa takisto pohráva s myšlienkou vzájomného prepojenia sociálnych sietí. Touto témou sa však bude zaoberať až niekedy v budúcnosti: „Pokiaľ ide o povinnosť interoperability pre sociálne siete, spoluzákonodarcovia sa dohodli, že ustanovenia o interoperabilite posúdia v budúcnosti.

Zdroj: Európska únia

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit