Stalkerom znemožní vytváranie screenshotov profilových fotografií.

Aplikácia WhatsApp je jednou z najpopulárnejších komunikačných platforiem na svete. A to je dôvod, prečo neustále pridáva nové bezpečnostné funkcie, ktoré používateľom umožňujú spravovať ich súkromie. Iba vďaka nim si môžu v čoraz väčšej komunite používateľov WhatsAppu stále zaistiť dostatočne veľkú mieru súkromia. Platforma však myslí aj na ochranu používateľov pred neserióznym konaním niektorých jedincov, aby zabránila neoprávnenému použitiu ich profilových fotografií. Novinka výborne doplní mnohé existujúce bezpečnostné funkcie.

Pokiaľ sa na veľké množstvo používateľov platformy WhatsApp pozrieme z pohľadu bezpečnosti, tak nie je prekvapením, že bežní používatelia musieť v zvýšenej miere čeliť nekalým praktikám stalkerov. Tí sa im snažia ukradnúť napríklad aj profilovú fotografiu. Ukradnutie profilovej fotografie je jedným z najčastejších spôsobov, ktorý sa dá na internete stále zneužívať. Nakoľko je WhatsApp aj v tejto oblasti veľmi aktívny, tak tomuto spôsobu kradnutia identity čoskoro odzvoní. Zároveň sa zdá, že ide o definitívne ukončenie tohto problému.

WhatsApp stalkerom znemožní vytváranie screenshotov profilových fotografií.Zdroj: WABetaInfo
WhatsApp znemožní vytváranie screenshotov profilových fotografií.

Portál WABetaInfo informuje, že WhatsApp zavádza novú funkciu ochrany osobných údajov pre beta testerov. Táto funkcia blokuje snímky obrazovky, ak sa na obrazovke nachádza profilová fotografia. Keďže funkcia je už teraz dostupná v beta kanáli, tak čoskoro môže byť k dispozícii pre všetkých používateľov platformy WhatsApp. Pri pokuse o vytvorenie snímky obrazovky aplikácia zablokuje akciu a informuje používateľa, že nemôže urobiť snímku obrazovky.

Predpokladá sa, že WhatsApp používa príznak okna Flag_Secure, ktorý považuje obsah okna za bezpečný, čiže bráni jeho zobrazovaniu na snímkach obrazovky alebo zobrazovaniu na nezabezpečených obrazovkách. Keď aplikácie používajú tento príznak, tak systém Android blokuje aj nahrávky obrazovky okna, ktorého sa to týka. Hoci stále existujú spôsoby, ako tento prvok ochrany obísť, tak táto nová vrstva výrazne sťažuje klasické vytváranie snímok obrazovky.

Nezabúdajte, že máte tiež možnosť nastaviť zobrazovanie profilovej fotografie štyrmi spôsobmi – nikto, moje kontakty, moje kontakty okrem… alebo všetci. Rovnaké možnosti sú dostupné pre naposledy zobrazené a online indikátory stavu, informácie o stránke a aktualizácie stavu.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.