Nový nástroj sa objavil v beta verzii aplikácie pre Android.

WhatsApp sa vo všeobecnosti teší veľkej popularite, pričom je vidieť, že aj samotná spoločnosť sa o tento komunikačný nástroj stará a vylepšuje ho. Túto službu denne používajú viac ako dve miliardy používateľov, čiže ide o jednu s popredných aplikácií na zasielanie okamžitých správ, ktorých sa denne v službe pošle viac ako 100 miliárd. 

Vieme, že aplikácia WhatsApp v systéme Android svoje údaje zálohuje do Disku Google. Celý proces exportu údajov nie je používateľsky príliš prívetivý, pretože všetko sa deje takmer bez zásahu používateľov. Ešte horšie však na tom je import údajov zo zálohy, pretože návrh na jeho stiahnutie sa zobrazí iba pri prvom spustení aplikácie. Pokiaľ teda meníte SIM kartu medzi telefónmi a prihlasujete sa pod jedným účtom, každý chat si žije “vlastným životom”. To znamená, že v každom telefóne sa nachádzajú rôzne konverzácie od tých istých ľudí.

WhatsApp však začiatkom tohto roka začal pracovať na možnosti exportovať zálohy chatu, pričom správa z portálu AndroidPolice nás informuje aj o nástroji na import, čo znamená, že spoločnosť na tejto funkcii stále aktívne pracuje. Funkcia sa objavila v najnovšej beta verzii aplikácie WhatsApp pre Android 2.22.13.11. Táto funkcia sa zobrazí pri nastavení aplikácie na novom zariadení, avšak z dôvodu prebiehajúcich prác je stále neaktívna. 

WhatsAppZdroj: WABetaInfo

Po tom, čo WhatsApp túto funkciu naplno sprístupní, bude užitočná v prípade, keď budete chcieť importovať lokálnu zálohu z jedného zariadenia do druhého. Nebudete tak už odkázaní iba na import z Google Disku. Pokiaľ však pri používaní aplikácie WhatsApp používateľ svoje údaje nezálohuje do Google Disku, tak v prípade straty alebo poškodenie svojho telefónu príde o všetky svoje konverzácie. Aj preto je veľmi užitočné, aby ste mali zálohovanie do cloudu vždy zapnuté.

Aj keď sa zálohy z aplikácie WhatsApp nezapočítavajú do úložiska Google účtu, nikdy nevieme, kedy sa to Google rozhodne zmeniť. Vtedy skutočne príde vhod možnosť lokálnej správy konverzácií – exportovanie údajov do pamäte zariadenia s následným importom do iného zariadenia. 

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.