Cloudové hranie predstavuje progresívnu technológiu, ktorá by teoreticky mohla zmeniť spôsob, ako sa hráme hry.

Doplnené: Služba Google Stadia skončila.

Potenciál má na to už dnes, avšak existuje viacero dôvodov, prečo sa ešte táto technológia zatiaľ nestala masovou a nenahradila počítače a herné konzoly. Bez ohľadu na to, je zaujímavé sledovať jej vývoj.

O cloudovom hraní sme písali prakticky pred viac ako rokom, pretože na Slovensko prišla koncom roka 2020 služba Google Stadia, ktorá sa pridala k priekupníkovi menom GeForce NOW. A so svojím cloudovým hraním vtedy laškoval aj Microsoft – cloudový Xbox bol v prvej beta verzii. Pred rokom sme boli najviac nadšení z technickej pokročilosti služby od Googlu, avšak, aká je situácia začiatkom roka 2022 a čo môžeme očakávať od cloudového hrania tento rok? A čo je to vlastne cloudové hranie, pokiaľ tento pojem počujete/čítate prvýkrát?

Cloudové hranie je hranie cez internet. Je to niečo ako Netflix či Spotify, avšak namiesto filmov, seriálov a hudby si do zariadenia streamujete hry. Je zrejmé, že dosiahnuť spoľahlivé streamovanie hier je komplikovanejšie v porovnaní s inými médiami, pretože komunikácia musí byť okamžitá a obojsmerná. Vaším smerom idú herné vizuály, opačným smerom idú inštrukcie, ktoré zadávate na klávesnici alebo cez gamepad.

Myslíme si, že cloudové hranie z dlhodobého hľadiska predstavuje budúcnosť hrania, resp. by mohlo ísť o zaujímajú alternatívu k herným počítačom a konzolám. Výhodou tejto služby je prístupnosť – stačí mať stabilné a kvalitné pripojenie do internetu a môžete sa hrať.

Potom je to pohodlie používania – obsah máte priamo v ponuke služby a dostanete sa k nemu na dve ťuknutia na displej. A v treťom rade je to neustála dostupnosť – bez ohľadu na zariadenie, či vašu lokalitu. Cloudové služby môžete používať na mobilných zariadeniach, telefónoch, notebookoch, počítačoch, inteligentných televízoroch atď. a to prakticky kdekoľvek.

NVIDIA GeForce NOW, Xbox cloudové hranie a Google Stadia. Tieto tri služby sú aj dnes základom cloudového hrania. Vo svete síce existuje aj Amazon Luna, avšak tá na Slovensku zatiaľ nefunguje. A hoci si poviete, že sa za rok toho veľa asi nemôže zmeniť, v cloudovom hraní je opak pravdou. Aspoň v roku 2021 to tak bolo. Vývoj cloudových služieb v roku 2022 hodnotíme v abecednom poradí.

Google Stadia: Dokazuje, že cloudové hranie funguje, ale…

Pred rokom sme napísali, že Google Stadia má tie najvyššie ambície. Vychádzalo to z technologickej pokročilosti služby, ktorá bola na prelome rokov 2020/2021 jednoznačne najlepšia na trhu. Chýbali jej síce hry, avšak zdalo sa, že Google tento problém postupne odstráni. Bohužiaľ, Google namiesto toho zavrel svoje interné vývojárske štúdio a viacerými krokmi nám počas posledných 12 mesiacov naznačil, že Google Stadia je síce skvelá technológia, ktorú bude vyvíjať, avšak samotní hráči nie sú pre neho dôležití. Podstatou je predávať technológiu iným spoločnostiam a na tom zarábať.

Google Stadia je dnes technologicky tam, kde bola pred rokom. Hry môžete streamovať v rozlíšení až 4K pri 60 fps a s HDR. K dispozícii je tiež podpora 5.1-kanálového priestorového zvuku. Toto je super a patrí to stále k špičke na trhu. A počas roka 2021 sme sa dočkali aj lepšej podpory inteligentných televízorov. Stadia je dostupná pre platformu Android TV, LG televízory a v priebehu roka 2022 zavíta aj na Samsung televízory. Z tohto hľadiska je vidno postupný posun vpred. Avšak tá ponuka hier… Nudiť sa síce nebudete, avšak Stadia svojou ponukou náročných hráčov neosloví. Respektíve nie nadlho.

Stále platí, že služba ponúka aj prémiové predplatné Stadia Pro. Cena tejto služby je 9,99 eura mesačne, v rámci ktorého získate streamovanie v rozlíšení až 4K pri 60 fps a s HDR a s 5.1-kanálovým zvukom. Súčasťou predplatného je prístup k hrám, ktoré si môžete odomknúť a hrať bez ďalšieho platenia počas aktívneho predplatného služby Stadia Pro. Nové hry, ktoré si môžete odomknúť, pribúdajú každý mesiac, pričom ponuka titulov na odomknutie sa postupne obmieňa. Koncept je to pekný, škoda len, že sa v ponuke služby nenachádza viac herných hitov. Súčasťou predplatného sú tiež exkluzívne zľavy pre Stadiu Pro a tzv. Free Play Days, keď môžete hrať bezplatne vybrané tituly.

Google Stadia postupne expanduje do televízorov, avšak z hľadiska hernej knižnice nemá jednoduchú pozíciuZdroj: Stadia
Google Stadia postupne expanduje do televízorov, avšak z hľadiska hernej knižnice nemá jednoduchú pozíciu

NVIDIA GeForce NOW: Najlepšia technologická kvalita, ale za príplatok

GeForce NOW sme pred rokom definovali ako herný počítač v cloude a môžeme povedať, že koncom roka 2021 dostal poriadny upgrade. NVIDIA totiž spustila nové predplatné s názvom RTX 3080, ktoré umožňuje streamovanie v 4K rozlíšení s podporou HDR v prípade set-top boxu NVIDIA SHIELD TV, resp. v rozlíšení 1440p pri až 120 fps na počítači a Macu.

Zároveň môžete hrať so zapnutým ray tracingom a výsledkom je podľa nás najlepší vizuálny zážitok z cloudového hrania. Môžeme to potvrdiť z vlastnej skúsenosti, nakoľko sme službu GeForce NOW RTX 3080 testovali a kvalita grafiky bola dych berúca. Vizuály, ktoré nám cloudová služba od NVIDIA poskytla boli také výborné, že by sme ich nevedeli rozlíšiť od toho, čo by nám vykreslila herná konzola či herný počítač, ktorý by sme mali doma.

Bohužiaľ, za RTX 3080 si pekne priplatíte. Služba stojí 99,99 eura na polroka, čiže 16,6 eura mesačne. A v tomto poplatku nemáte zahrnuté žiadne hry, iba prenájom cloudového počítača na hranie. K dispozícii je tiež Priority členstvo, ktoré umožňuje hrať v rozlíšení Full HD pri 60 fps s ray tracingom. V jeho prípade je poplatok 50 eur na polroka. A k dispozícii je aj bezplatné členstvo, ktoré odporúčame vyskúšať, ak si chcete skúsiť cloudové hranie.

GeForce NOW umožňuje hranie vašich hier, ktoré ste si zakúpili v obchodoch Steam, Ubisoft Connect či Epic Games Store. Bohužiaľ, môžete hrať iba tie hry, ktoré vlastníte a ktoré zároveň majú odobrenie od ich výrobcu, že ich môže NVIDIA zakomponovať do služby GeForce NOW. A opäť sa tak dostávame k problému, keď inak skvelú službu cloudového hrania brzdí nedostatok herných hitov. GeForce NOW má síce o poznanie lepšiu ponuku ako Google Stadia, avšak stále je to o tom, že si nezahráte všetky hry, ktoré by ste chceli.

A je to veľká škoda, pretože z technologického hľadiska je GeForce NOW špička a aj potenciál tejto služby môže byť prakticky neobmedzený. V prípade Google Stadia musia vývojári špeciálne upraviť hry pre túto platformu, avšak v prípade GeForce NOW stačí iba dať súhlas, aby si ich hráči mohli streamovať cez cloud. A mnohí vývojári to nespravia čisto z biznisového hľadiska. Je to podobný prípad, ako keď Warner Bros necháva svoj obsah prioritne na vlastnej platforme HBO Max a Netflix viac či menej diskriminuje.

GeForce NOW je technologický kráľ cloudového hrania v roku 2022. A bol by aj celkový kráľ, keby sa mohli cez cloud streamovať všetky hry a nielen tie, ktoré schváli ich výrobcaZdroj: GeForce
GeForce NOW je technologický kráľ cloudového hrania v roku 2022. A bol by aj celkový kráľ, keby sa mohli cez cloud streamovať všetky hry a nielen tie, ktoré schváli ich výrobca

Xbox Cloud Gaming: Stále v bete, ale už v pokročilej   

Microsoft si uvedomuje, že cloudové hranie má veľký potenciál do budúcnosti a jeho aktivity z hľadiska služby Xbox Cloud Gaming sú toho dôkazom. Táto služba je aktuálne dostupná bezplatne v rámci predplatného Xbox Game Pass Ultimate a umožňuje streamovanie všetkých hier, ktoré sa práve nachádzajú v ponuke tejto služby.

Microsoft okrem toho skupuje veľkých herných vydavateľov a tvorí si tak silné základy pre vlastnú hernú knižnicu. Je teda veľmi pravdepodobné, že keď sa Xbox Cloud Gaming niekedy v budúcnosti osamostatní, pôjde o službu, ktorá svoju konkurenciu prevalcuje najmä bohatou ponukou kvalitných herných hitov v jej ponuke.

Xbox Cloud Gaming v roku 2021 dospel. Microsoft vymenil hardvér a služba aktuálne ponúka zážitok, ako keby ste hrali doma na konzole Xbox Series X. Bohužiaľ, rozlíšenie streamu je limitované na Full HD pri 60 fps. Hrať sa však môžete nielen na Androide a iOS zariadeniach, ale už aj na počítačoch cez webové rozhranie alebo aplikáciu Xbox v systéme Windows 10 a Windows 11.

Služba Xbox Game Pass Ultimate stojí 12,99 eura mesačne a predstavuje výbornú ponuku, pokiaľ máte doma hernú konzolu Xbox a takisto aj notebook, ktorý zvládne menej náročné hry. Vďaka tomuto predplatnému totiž získate prístup k viac ako 200 hrám na Xbox a PC, ktoré môžete hrať bez ďalšieho platenia. Cloudové hranie je momentálne brané ako bonusová funkcia, ktorá vhodne dopĺňa celkový používateľský zážitok z hrania na Xboxe doma aj na cestách, avšak uvidíme, dokedy to tak ostane.

Microsoft to pochopil. Cieľom k úspechu cloudového hrania bude veľká knižnica hier. A preto kupuje veľkých herných vydavateľovZdroj: MIcrosoft
Microsoft to pochopil. Cieľom k úspechu cloudového hrania bude veľká knižnica hier. A preto kupuje veľkých herných vydavateľov

Verdikt

Cloudové hranie sa v roku 2021 postupne vyvíjalo. V prípade niektorých služieb nie tak, ako by sme očakávali, avšak určitý posun je badať. Google Stadia stagnuje na mieste, GeForce NOW posúva technologické možnosti cloudového hrania na ďalšiu úroveňMicrosoft nakupuje herných vydavateľov, aby si vytvoril silnú pôdu pre budúcu generáciu, v ktorej bude cloud zohrávať dôležitú úlohu. Sami sme zvedaví, ako sa táto bitka nakoniec skončí.

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit