Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť TP-Link, popredný svetový dodávateľ sieťových produktov a zariadení pre inteligentnú domácnosť, už čoskoro uvedie svoje vôbec prvé nové produkty, ktoré spĺňajú štandard Wi-Fi 6E. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, čo štandard Wi-Fi 6E prináša a v akých scenároch ho reálne využijete.

Rozšírenie nielen na papieri

Wi-Fi 6E je štandard, ktorý je v podstate rozšírením existujúceho štandardu Wi-Fi 6 (802.11ax). Označenie „E“ je skratkou pre anglické Extension, teda rozšírenie. A skutočne nejde len o rozšírenie na papieri. Oproti Wi-Fi 6 totiž variant 6E prináša aj tretie, nezahltené 6GHz pásmo, ktoré využijete na dátovo náročné operácie. Frekvenčné pásmo 6 GHz sa pohybuje v spektre 5,925 až 7,125 GHz, takže doterajšie spektrum je týmto spôsobom rozšírené o 1,2 GHz.

Pri pásme 6 GHz nedochádza k prekrývaniu ani vzájomnému rušeniu kanálov, a tak je vhodné aj pre on-line aktivity typu rozšírenej a virtuálnej reality (AR/VR), streamovanie videa v 8K rozlíšení alebo hranie najnovších on-line hier.

Prečo je Wi-Fi 6E vôbec potrebné?

Nový štandard potrebujeme z rôznych dôvodov. K tým najzásadnejším patrí preplnenie existujúcich frekvenčných pásiem 2,4 a 5 GHz, ako aj hustejšia prevádzka v rámci jednej Wi-Fi siete a tiež rastúci počet Wi-Fi zariadení. Veľa z nás už k internetu skrátka nepripája len notebook, tablet, smartphone a možno ešte hernú konzolu, ale aj domáce osvetlenie, termostaty, kamerový systém, žalúzie, chladničku, televízory či všelijaké príslušenstvo.

Zistite si kompatibilitu

Frekvenčné pásmo 6 GHz však zatiaľ nebolo prijaté vo všetkých krajinách. V jednotlivých krajinách Európskej únie bola pre jeho prevádzku stanovená len vybraná časť, a to frekvencia 5 925 až 6 425 Mhz. V rôznych krajinách a oblastiach môžu pre prijatie pásma 6 GHz platiť rôzne pravidlá, a tak sa napríklad pred odsťahovaním do inej krajiny uistite, že v danej krajine vôbec pásmo 6 GHz využijete.

Kompatibilitu je však potrebné zisťovať aj pri jednotlivých zariadeniach – bez podpory pásma 6 GHz u koncových klientov skrátka štandard WI-Fi 6E nevyužijete naplno, a je teda zbytočné do Wi-Fi 6E routera investovať. Teda v prípade, že ste nedávno upgradovali na Wi-Fi 6 router. Ostatne na bežné domáce účely dnes stále stačí aj štandard Wi-Fi 5. Je potrebné mať na pamäti, že pre využitie plného potenciálu Wi-Fi 6E musia túto technológiu podporovať aj koncové zariadenia a tie budú bežne dostupné najskôr v priebehu ďalších dvoch rokov.

Pokiaľ ide o operačné systémy, štandard Wi-Fi 6E podporujú hlavne najnovšie Windows. Počítače s Windows 11 (x64) alebo novším buildom dostupným v kanále Dev systému Windows 10 (x64) patria k tým, ktoré Wi-Fi 6E zvládnu už dnes.

Prvé kompatibilné zariadenie už tento rok!

Prvé kompatibilné zariadenie predstavil TP-Link začiatkom januára na veľtrhu CES 2022 v Las Vegas. Patrí k nim napríklad sieťový adaptér TP-Link Archer TXE75E alebo router TP-Link Archer AXE75.

A pretože router Archer AXE75 príde na trh ako prvý, krátko si ho ešte predstavíme. Novinka funguje v štandarde AXE5400, teda s rýchlosťami do 5 400 Mb/s, a to v troch spomínaných pásmach. Novinku poháňa štvorjadrový procesor taktovaný na frekvencii 1,7 GHz, čo je nutnosť vzhľadom na potrebu okamžitého spracovania úloh. Rovnako tak je rýchly aj prenos dát na prípadnom pripojenom sieťovom úložisku (alebo tlačiarni a ďalších zariadeniach). A to vďaka podpore USB 3.0, ktoré prináša až desaťkrát rýchlejšie prenosové rýchlosti oproti USB 2.0.

Pokiaľ ide o rýchlosti pripojenia, oných 5 400 Mb/s je rozdelených na 2 402 Mb/s v čistom 6GHz frekvenčnom pásme, 2 402 Mb/s v pásme 5 GHz a 574 Mb/s v pásme 2,4 GHz.

Po stránke bezpečnosti je Archer AXE75 vybavený technológiou HomeShield, ktorá ponúka antivírusovú ochranu už na úrovni siete alebo napríklad prvky rodičovskej kontroly ovládateľnej cez mobilnú aplikáciu. Novinka zároveň oplýva certifikáciou EasyMesh™, čo znamená možnosť tvorby plynulej meshovej siete, ktorá zaistí bezproblémové pripojenie koncových zariadení v rámci celej domácnosti a možnosť pripojenia aj konkurenčných sieťových prvkov.

Kľúčové vlastnosti Archer AXE75:

  • AXE5400 v troch pásmach – trojpásmová Wi-Fi AXE54 poskytuje rýchlosti Wi-Fi pripojenia až do 5 400 Mb/s.
  • Špičkové spracovanie – router je vyzbrojený 1,7GHz štvorjadrovým procesorom.
  • SuperSpeed USB 3.0 – až desaťkrát rýchlejší než USB 2.0.
  • Uvoľnená Wi-Fi 6E – úplne nové 6GHz pásmo prináša väčšiu kapacitu siete, vyššie rýchlosti a takmer nulové oneskorenie.
  • HomeShield – prispôsobte si svoju domácu sieť vylepšenými možnosťami zabezpečenia a kontroly.
  • Certifikácia EasyMesh™ – vytvorte si skutočne plynulú meshovú sieť vďaka EasyMesh™.

Viac informácií o produkte nájdete tu:

https://www.tp-link.com/cz/home-networking/wifi-router/archer-axe75/

Značky: