Čoskoro môžeme počítať aj do 10.

Wi-Fi Alliance konečne priznala, že označovanie jednotlivých generácií technológie nie je intuitívne a pre veľa používateľov je ťažko pochopiteľné. Je pozoruhodné, že táto zmena prišla po dlhých rokoch a číselné označovanie určite prispeje k lepšej orientácii v jednotlivých verziách Wi-Fi.Takže verzia, ktorá bola doteraz známa ako 802.11n, dostala po novom označenie Wi-Fi 4. Štandard známy pod označením 802.11ac sa premenuje na Wi-Fi 5, zatiaľ čo dosluhujúce označenie 802.11ax dostane nový názov Wi-Fi 6.

Ak vás zaujíma čo sa stalo s označeniami 1, 2 a 3, tak na to je aj zo strany Wi-Fi Alliance pomerne málo informácii. Je to hlavne z dôvodu, že tieto verzie sa našťastie vo veľkej miere už nevyužívajú. Wi-Fi 1 je 802.11b, Wi-Fi 2 802.11a, pričom označenie Wi-Fi 3 dostala verzia 802.11g.

Toto číselné označovanie je postavené na logickom základe, že vždy novšia a lepšia verzia bude mať vyššie číselné označenie. V konečnom dôsledku aj marketingové materiály routerov a smerovačov budú nakoniec zrozumiteľnejšie a budú pracovať s iba skutočnými hodnotami pre jednotlivé Wi-Fi štandardy. Už žiadne dobre vyzerajúce “celkové čísla”.

Wi-Fi Alliance chce presadiť nové numerické označovanie aj v používateľských rozhraniach softvéru (symboly vyššie). Takže v budúcnosti sa môžete stretnúť s tým, že vaše zariadenia budú zobrazovať aj verziu Wi-Fi pripojenia priamo v rozhraní systému ešte pred alebo po pripojení. Otvárajú sa tak aj možnosti výberu vhodnej siete pre vás. Kto by chcel využívať Wi-Fi 4, keď sa môže pripojiť na 5?

Zdroj:GSMArena

Prečítajte si aj:

Október bude bohatý na novinky. Čo chystajú LG, Nokia, Honor, Huawei, Google, Samsung a Razer?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.