Pre výrobcov smartfónov sa rok 2018 ešte zďaleka nekončí.

Jeseň je na začiatku a krátko po predstavení iPhonov Xs, Xr a Apple Watch 12. septembra, sa o slovo ešte prihlásia aj poprední výrobcovia Android zariadení.

LG – V 40 ThinQ

Odhalenie novinky bude prebiehať v dvoch termínoch. V New Yorku sa V40-ka predstaví 3. októbra o 17. hodine miestneho času (23:00 nášho času) a následne sa konferencia bude konať aj na domácej pôde v Kórei 4. októbra o 10:00 miestneho času (03:00 nášho času).

LG V40 ThinQ by mala nakoniec priniesť 3 hlavné a 2 selfie fotoaparáty. Dizajn by mal byť veľmi podobný V30-ke, pričom sa novinka už nevyhla použitiu výrezu v displeji. Pokiaľ by sme tipovali hlavné parametre zariadenia, tak do výberu by sme mohli zaradiť Snapdragon 845, P-OLED QHD+ displej a minimálne 64 GB vnútorné úložisko so 6 GB pamäťou RAM.

Z predchádzajúcich únikov bolo zrejmé, že novinka bude disponovať celkovo piatimi fotoaparátmi. Smartfón tak dostane predný duálny fotoaparát, pričom na zadnej strane zariadenia sa objaví až trojica snímačov.

Bude teda kladený dôraz na 5 kamier, jemný dotyk a farbu. Tvrdené sklo na zadnej strane telefónu má priniesť špeciálnu úpravu, aby bol poskytnutý „soft touch“, ktorý taktiež zmierňuje zachytávanie nečistôt, škrabancov a odtlačkov prstov.

Hliníkový rám je presný opak k prevedeniu zadnej steny. Je lesklý, bez pridanej špeciálnej úpravy. Farebné prevedenia LG V40 ThinQ zahŕňajú New Platinum Grey, Carmine Red a Moroccan Blue.

Aj napriek tomu, že prvé informácie sa už na stránke LG objavili, tak V40 ThinQ bude až do oficiálneho odhalenia ešte pomerne veľkou neznámou. Základné parametre, dizajn a prevedenie fotoaparátov poznáme. Tie vieme aktuálne doplniť o 6,4-palcovú uhlopriečku edge-to-edge displeja. Dobrou správou je, že smartfón aj napriek väčšej uhlopriečke nenarástol a bude mať rovnaké rozmery ako predchodca – V30.

O poriadnu dávku výkonu sa bude starať Snapdragon 845. Zariadenie dostane aj špeciálne tlačidlo na aktivovanie Asistenta Google a Quad DAC prevodník. Všetko podstatné sa dozvieme už 3. októbra na oficiálnom predstavení LG V40 ThinQ.

Nokia – 7.1 Plus

Nokia nedá konkurencii vydýchnuť. 

Pred pár dňami sme priniesli informácie aj o pripravovanom hernom smartfóne od Nokie. Nokia už prišla aj s oficiálnou pozvánkou na akciu do Londýna, ktorá sa bude konať 4. októbra. Očakáva sa, že predstavenie prebehne súčasne vo viacerých európskych mestách (napríklad Miláne).

Keďže tento rok už vlajkový model od Nokie asi neuvidíme, tak tým pádom sa predstavenie Nokie 9 odkladá na budúci rok. S najväčšou pravdepodobnosťou má pre nás Nokia pripravenú novinku v podobe modelu Nokia X7. Tento smartfón sa na európsky trh môže dostať aj pod označením Nokia 7.1 Plus.

Zdá sa, že model, ktorý za pár dní uvidíme, je pre Nokiu veľmi dôležitý. Tomu nasvedčuje aj príprava viacerých súbežne prebiehajúcich akcií očakávaného (najvýkonnejšieho) zariadenia strednej triedy.

Bude Nokia 7.1 Plus sľubovaným herným smartfónom, alebo sa môžeme tešiť aj na ďalšiu novinku?

Google – Pixel 3 / 3 XL

9. október bude patriť Googlu a smartfónom Pixel. Posledné mesiace priniesli viacero únikov o dvojici nových Pixelov, ktoré sa Google chystá čoskoro predstaviť. Niektoré informácie najprv prišli, no potom rovnako rýchlo, ako sa objavili aj zmizli. Teraz je však dostupná vizualizácia vytvorená na základe najnovších informácií zhodných s tým, čo spoločnosť doteraz zverejnila.

Menší z dvojice Pixelov sa podobá na minuloročný Pixel 2 XL. Väčší z dvojice by však mal dostať výrez, ktorý dnes využíva vo svojich zariadeniach viacero spoločností, vrátane Applu či Huaweu.

Pixel 3 aj Pixel 3 XL prinesie vylepšený fotoaparát a bezdrôtové nabíjanie. V ich výbave nebude chýbať ani procesor Snapdragon 845, grafický čip Adreno 630 a minimálne 4 GB pamäte RAM. Samozrejmosťou bude aj najnovší Android 9 Pie.

Razer – Phone 2 

Existencia novej generácie herného smartfónu bola spoločnosťou potvrdená už dávnejšie. Po oznámení niekoľkých špecifikácií sa tentokrát dostali na verejnosť aj obrázky. Už na prvý pohľad je zrejmé, že veľa dizajnových zmien sa neudialo a pripravovaná novinka akoby z oka vypadla predchodcovi. Pokiaľ ste očakávali výrazné zmeny v dizajne, tak sa pripravte, že nezmenený dizajn tu bude s nami ešte najbližší rok.

Je trochu zarážajúce, že Razer Phone 2 má podľa obrázkov ešte hrubšie bočné rámiky ako predchodca. Je pritom zvykom, že nové generácie zariadení sú vo veľa smeroch na tom lepšie, ako ich predchodcovia.

Razer Phone (naľavo) vs. Razer Phone 2 (napravo)

Keď sa bližšie pozrieme na použitý čipset, tak spoločnosť Razer sa bude musieť pri Phone 2 stále spoliehať na Snapdragon 845, aj napriek tomu, že nová generácia Snapdragon čipov je už v distribúcii a na ceste k OEM výrobcom. Dobrou správou je veľká 8 GB pamäť RAM a štedrých 512 GB vnútorného úložiska. Pre výrazné notifikácie by sa mali pri novinke používať Chroma LED efekty. Predinštalovaný bude Android 8.1 Oreo s predpokladanou aktualizáciou na Android P.

Pri bližšom pohľade na displej smartfónu je vidieť dátum, ktorý by mohol naznačovať aj možné predstavenie tejto hernej novinky. Dátum predstavenia môže byť tak stanovený na 10. októbra.

Samsung – Galaxy A9 Pro

Aj keď o pripravovanej akcii nemáme príliš veľa informácií, očakáva sa, že 11. októbra by sa mal predstaviť Galaxy A9 Pro so štyrmi hlavnými fotoaparátmi na zadnej strane a Snapdragonom 710 na palube. Naznačuje to aj oficiálna správa v Samsung Newsroom.

Honor – 8X

Cenový tip, ktorý by mal zaujať. Nielen fanúšikov značky Honor. Pripravovaná novinka Honor 8X je pokračovateľom minuloročného smartfónu Honor 7X. Vyzerá podstatne lepšie a tento raz výrobca vymenil matné hliníkové telo za lesklé sklenené.

Má špeciálne odlesky, podobne ako iné telefóny značky Honor / Huawei na našom trhu. A takisto sa bude šmýkať. Treba si naň dať pozor a mať po ruke čistiacu handričku.

Po technickej stránke je inovácia v kľúčových oblastiach prirodzená. Teraz dostáva 8X-ko do vienka umelú inteligenciu pri fotografovaní. Je to dané procesorom Kirin 710, 8-jadrovým CPU s max. frekvenciou 2,2 GHz. Na fotografovanie bude využívať dvojitý fotoaparát s rozlíšením 20 + 2 Mpx. Selfie fotoaparát má rozlíšenie 16 Mpx.

Na spodnej hrane je audio konektor. Toto minimálne v tejto cenovej triede považujeme za nutnosť. Sklamaním bol pre nás microUSB konektor. Očakávali by sme už USB-C konektor.

Po softvérovej stránke bude vybavený operačným systémom Android 8.1 a nadstavbou EMUI 8.2. Dostupný bude v dvoch verziách a to so 4 GB RAM a 64 alebo 128 GB úložiskom. Uvidíme ako na tom bude s reálnou výdržou, keďže je tu 3750 mAh batéria.

Oficiálne predstavenie smartfónu bude 11. 10. 2018 v Prahe. Podľa nami zistených informácií by mala byť cena okolo 300 EUR.

Huawei – séria Mate 20

Keďže model Mate 20 Lite sa predstavil o niečo skôr a dostal sa už aj na náš redakčný stôl, tak na októbrové uvedenie čaká už iba dvojica zariadení. Mate 20 a 20 Pro budú poháňané najnovšou generáciou čipsetov Huawei Kirin 980. Sľubovaná je vyššia inteligencia a samozrejme aj výkon.

Na oficiálnej pozvánke je čipset Kirin 980 cielene umiestnený v hornej časti smartfónu v mieste určenom pre fotoaparát. To naznačuje zaujímavé štvorcové rozloženie, ktorého súčasťou je aj blesk.

Kirin 980 je prvým 7 nm čipsetom na svete. Huawei sľubuje 46 % navýšenie rýchlosti a až 178 % výkonnejšie GPU. Celkové zvýšenie výkonu sa odhaduje na 37 %. Nové telefóny Mate 20 budú mať LTE modem CAT 21. Ten môže dosahovať prenosovú rýchlosť dát až 1732 Mb / s.

Pri pohľade na zadnú stenu Mate 20 a 20 Pro je možné predpokladať, že budú mať rovnaké zloženie fotoaparátov, ako mala P20 Pro (40 Mpx + 20 Mpx B / W + 8 Mpx). Tentokrát v novom štvorcovom usporiadaní vrátane LED blesku. Očakávame, že tretí smartfón by sa predsalen mohol ešte v októbri predstaviť. Rodinu Mate 20 by tak doplnil aj zástupca luxusnej edície Porsche.

Oficiálne predstavenie zástupcov Mate 20 sa bude konať 16. októbra v Londýne. S istotou už teraz môžeme povedať, že v tento deň sa bude rozhodne na čo pozerať a Huawei bude mať pripravené zaujímavé novinky.

Prečítajte si aj:

Fototest: Pocophone F1 vs. Xiaomi Mi A2, alebo ako brat brata nepoznal

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.