Nie všetky zariadenia však tieto widgety majú k dispozícii.

Najnovšia verzia systému Android 15 QPR1 je k dispozícii pre prvé zariadenia a prináša so sebou dlhoočakávanú novinku. Widgety si v rámci tejto verzie systému môžete pridať už aj na uzamknutú obrazovku a sledovať tak dôležité dianie aj bez toho, aby ste museli svoje zariadenie odomknúť. Má to však háčik v rámci podporovaných zariadení. V súčasnosti sa totiž táto možnosť týka len tabletov, smartfóny túto funkciu nemajú zatiaľ k dispozícii.

Možnosť využívania widgetov na uzamknutej obrazovke bola naposledy v systéme Android dostupná v roku 2014. S príchodom systému Android 5.0 Lollipop totiž zmizla zo zariadení a nebola tak ďalej k dispozícii. Android 15 QPR1 tak prináša túto funkciu späť, aspoň teda do tabletov. V súčasnosti ju teda môžu využívať napríklad používatelia tabletu Pixel Tablet od Googlu.

Android 15 QPR1 prináša widgety na uzamknutej obrazovkeZdroj: androidauthority.com
Android 15 QPR1 prináša widgety na uzamknutej obrazovke

Widgety na uzamknutej obrazovke sa dajú usporiadať a využiť sa dá hneď niekoľko typov widgetov. Patrí medzi ne napríklad widget s počasím, časovačom či ovládaním domácnosti cez Google Home, no aj mnohé ďalšie. Pri pridávaní widgetov však vždy treba mať na pamäti, že na uzamknutej obrazovke sú verejne viditeľné a vidieť ich teda môže úplne ktokoľvek.

Hoci widgety na uzamknutej obrazovke prichádzajú do tabletov s operačným systémom Android, zatiaľ nevieme, či sa nakoniec objavia aj v smartfónoch. Aktuálne o tejto funkcii nie sú dostupné žiadne informácie a nie je teda jasné, či sa tak nakoniec stane. V súčasnosti je skôr pravdepodobnejšie, že takúto funkciu pridajú výrobcovia smartfónov v rámci nadstavby operačného systému Android. Aktuálne na takejto funkcii pracuje aj čínske Xiaomi so systémom Xiaomi HyperOS.

Možnosť pridania widgetov je na rozdiel od systému Android už k dispozícii v operačnom systéme iOS. Majitelia smartfónov s Androidom by taktiež radi využili túto možnosť, čo je vidno po tom, čo vzniklo hneď niekoľko žiadostí o widgety na uzamknutej obrazovke po vzore systému iOS.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.