Wikipedia úplne v počiatku vznika ešte v roku 1995, keď sa objavili stránky WikiWikiWeb. Už v tomto prípade mohol ktokoľvek upraviť články v encyklopédii. V tej dobe sa takejto encyklopédii začalo hovoriť wiki (ide o havajské slovo pre rýchlu úpravu). 

Jimmy Wales v roku 2006

Jimmy Wales v roku 2006

Wikipedia však oficiálne vznika 15. januára 2001 ako doplnkový projekt k inej encyklopédii Nupedia, ktorá bola určená len pre odborníkov. Zakladateľom bol internetový podnikateľ Jimmy Wales a filozof a informatik Larry Sanger. V roku 2003 potom vznikla podľa zákonov štátu Florida nezisková nadácia Wikimedia, ktorá aj dnes stojí za touto encyklopédiou. Jej charakteristikou je otvorenosť – takmer ktokoľvek s prístupom na internet môže založiť alebo editovať článok. Nevýhodou je, že informácie nemusia byť správne a môžu sa tu aspoň na prechodnú dobu vyskytovať vulgarizmy. Nesprávne informácie je možné editovať alebo nahlásiť ako nevhodné.

Wikipedia je dnes podľa počtu návštev siedmou najväčšou internetovou stránkou a obsahuje 38 miliónov článkov v 298 jazykoch vrátane slovenčiny. Nemecká verzie Wikipedie vyšla aj na CD, neskôr v spolupráci s vydavateľom Bertesmann aj ako 1000 stránková kniha s výberom 20 000 článkov aj na papieri.

Len pre predstavu – v máji 2005 mala Wikipedia 1,5 milióna článkov, v novembri 2006 už 5,6 miliónov a v apríli 2008 cez 10 miliónov článkov. Podľa počtu článkov je najviac zastúpená angličtina, potom švédčina, nemčina a holandčina. Články v slovenčine tvoria menej ako 1 % všetkých článkov na Wikipédii, jazykovo veľmi prijateľná čeština je na 26. mieste z hľadiska počtu článkov.  V januári 2016 bolo vo všetkých jazykových verziách registrovaných viac ako 59,5 milióna používateľov. Asi 270 000 používateľov je aktívnych, často editujú články. Problémom je, že väčšina autorov sú muži a pochádzajú z tzv. západného sveta. Preto niektorí označujú obsah Wikipedie ako nevyvážený. Správcov systému je viac ako 4000. Encyklopedický obsah Wikipedie je zverejňovaný  pod slobodnými licenciami, pri dodržaní pravidiel je možné jej obsah voľne kopírovať a upravovať.

Dodnes je hlavnou prednosťou tejto encyklopédie nezávislosť – Wikepedia nezverejňuje inzerciu. Svoje fungovanie zabezpečuje prostredníctvom dobrovoľných dotácií od jej používateľov. V roku 2011 takto Wikipedia získala 20 miliónov dolárov.

Na tému Wikipedia a jej 15.rokov sme sa vyjadrili aj pre televíziu TA3

Wikipedia beží na slobodnom softvéri MediaWiki na serveroch na Floride a ďalších troch miestach na svete. Odhad súčasných mesačných nákladov na jej prevádzku je 5 miliónov dolárov mesačne. Wikipedia má asi 280 vlastných zamestnancov a prevádzka serverov tiež niečo stojí. Vo fiškálnom roku 2014-2015 sa na dotáciách podarilo vybrať 77 miliónov dolárov, v ďalšom období je plán prekročiť príjmami z dotácií hranicu 100 miliónov dolárov. Inak sa totiž môže dostať Wikipedia do finančných problémov.

Zdá sa, že tento obchodný model Wikipedii AKO TAK vydrží a bez reklamy tu bude s nami ešte pár rokov. A čo vy, už ste niekedy venovali svoju dotáciu pre Wikipediu, alebo ju len zadarmo používate?

Zdroje:

Aljazeera

National Post

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.