Zmeny sú zamerané na jednoduchšie čítanie a vyhľadávanie.

Wikipedia je neoddeliteľnou súčasťou webovej kultúry už viac ako dvadsať rokov. Používateľom umožňuje prehľadávať milióny textových encyklopédií obsahujúcich množstvo cenných informácií. Vzhľad Wikipedie pre počítače bol dlhé roky rovnaký, pričom ešte v roku 2020 sme zaznamenali prvé správy o pripravovanom redizajne, ktorý je takmer na svojom konci. Webová encyklopédia chce tak byť aj pre nových používateľov prístupnejšia a atraktívnejšia.

Portál Engadget informuje, že Wikipédia sa konečne dočkala prvého veľkého redizajnu za ostatných desať rokov, ktorý je pozoruhodný práve tým, že zmenu si možno ani nevšimne. Kebyže o nej neviete, nadobudnete možno iba pocit, že je “niečo inak”, a to je tak všetko. Nová verzia však odstraňuje niektoré problémy, s ktorými sa používatelia doteraz stretávali. Po novom je dostupný rýchly prístup k vyhľadávaniu a sekciám článkov, zatiaľ čo prepracované vyhľadávanie zobrazuje obrázky a popisy počas písania. Ľahšie sa prepínajú jazyky a navigácia v obsahu uľahčuje obsahová tabuľka.

Wikipedia 2023Zdroj: Engadget

Zmenou prešiel aj zložiteľný bočný panel, ktorý umožní odstrániť rušivé prvky pri čítaní. V predvolenom nastavení sa dokonca zväčšili rozmery písma, čiže texty bude teraz možné čítať oveľa jednoduchšie. Wikipedia uvádza, že uprednostňuje použiteľnosť a modernizuje zážitok z Wikipédie, aby každému uľahčila prístup, skúmanie a zdieľanie poznatkov. Aktualizácia sa aktuálne rozširuje už aj na anglickej verzii stránky, pričom už je k dispozícii na 94 % z 318 aktívnych jazykových verzií Wikipédie pre všetkých používateľov stolných počítačov.

Na záver dodávame, že po funkčnej stránke neprichádza k žiadnym zmenám. Zmeny majú prispieť k rýchlejšiemu vyhľadávaniu, ako aj menej častému posúvaniu stránky, čo takisto zabezpečí pohodlnejšie používanie. Cieľom redizajnu je podľa tvorcov zmodernizovať Wikipédiu tým, že sa stane prístupnejšou pre „novú generáciu“ používateľov internetu.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.