Situácia počas posledných rokov nijako nenaznačovala, že by Microsoft k tomuto kroku nakoniec pristúpil.

Prejsť na Windows 11 zo starších systémov Windows 7 / 8 nebude možné. Po prvýkrát v histórii, kedy bol tento prechod umožnený, sa týkal ohlásenia Windows 10. Išlo o veľkú zmenu a príchod systému novej generácie. Najmä sme však očakávali viac vyladený systém po takzvanom medzikroku Windows 8. Bolo logické, že sa firma bude snažiť nalákať čo najviac používateľov na tento prechod a v roku 2015, keď prišiel a prvá verzia Desiatok, bol prechod na novšiu verziu zadarmo.

Pôvodne to malo svoje limitácie a používatelia mali oficiálne zhruba rok na to, aby sa rozhodli na novšiu verziu prejsť. Termín 29. júl 2016 mal byť posledný možný na prechod dovtedy nerozhodnutých používateľov. V skutočnosti však Microsoft nijako nebránil používateľom aktualizovať svoje staršie systémy od Windows 7 na akúkoľvek aktualizáciu Windows 10. Tento postup fungoval aj po ohlásení aktuálneho systému Windows 11, no dnes už tento postup nie je možný. Microsoft na túto skutočnosť upozorňoval už minulý mesiac prostredníctvom svojho webu Device Partner Center.

Firma pre portál The Verge potvrdila, že v súčasnosti používatelia starších operačných systémov nebudú môcť prejsť na nový Windows 11. Stále však platí to, že sa dá na tento systém prejsť z Windows 10. Redaktor uvedeného technologického magazínu vyskúšal prejsť na Windows 11, no s kľúčmi zo Sedmičiek nebol úspešný. Pokusy o aktiváciu sa skončili chybou. Zobrazovala sa informácia, že nejde o platnú digitálnu licenciu alebo produktový kľúč.

win11 aktivacia windows 7 s chybouZdroj: Tom Warren / The Verge

Zaujímavosťou ale je, že prechod na novšiu verziu alebo upgrade na vyššiu sériu v určitých prípadoch funguje. Išlo napríklad o vyskúšanie prechodu z Windows 10 Home s použitím produktového kľúča Windows 8 Pro na Windows 10 Pro a následne na Windows 11 Pro. Akonáhle bol ale použitý produktový kľúč s Windows 7 / 8, inštalácia sa nedala aktivovať.

Dnes už je situácia iná ako pred niekoľkými rokmi a na pohľad radikálny krok nebude až tak drastický. Používatelia totiž už v mnohých prípadoch naozaj prešli na novšie systémy alebo si kúpili novšie zariadenia, ktoré už mali novšie systémy pred inštalované. Podiel na trhu so starými operačnými systémami naozaj klesá a tak mnoho používateľov, ktorí doteraz neprešli pravdepodobne ani nebudú mať dôvod prejsť. Dá sa s určitosťou tvrdiť, že používatelia starých počítačov nebudú môcť prejsť na najnovší operačný systém z Redmondu, pretože nespĺňa ich hardvérové požiadavky.

StatCounter graf podielu Windows na trhuZdroj: StatCounter

Hoci podľa posledných rokov to môže vyzerať, že operačný systém je zadarmo, nie je to tak. Platia ho výrobcovia v rámci svojich hromadných licencií, ktoré následne sprístupňujú používateľom pri kúpe nového počítača. Jednotlivec sa môže rozhodnúť operačný systém zakúpiť v rámci digitálnej licencie a nainštalovať. Je to podobné ako pri minulých verziách, napríklad pri prechode z Windows 95 na Windows 98. Upgrade zadarmo nefungoval a museli ste si kúpiť buď nové zariadenie, kde bol tento systém už predinštalovaný a zahrnutý v cene počítača, alebo si kúpiť systém samostatne na CD alebo DVD disku v prípade neskorších systémov.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.