Prehrávač, ktorý patril medzi legendy, znovu ožíva.

Od roku 2018, kedy bola vydaná verzia 5.8 sa veľa nezmenilo. Obsahovala kozmetické úpravy, viac-menej vnútorností a zabezpečenie kompatibility s Windows 10 a inovované knižnice, ktoré si prehrávač nesie so sebou. Na novú verziu upozornil web ghacks.net.

Novinky

Teraz si môžete stiahnuť verziu Winamp 5.9 RC1, ktorý prichádza s kompatibilitou pre Windows 11 a rozširuje podporu pre kodek VP8, https://streams a má funkciu Podcast Directory. Teda všetky podcasty na jednom mieste.

Toto je jedna z ciest, ktorá by mohla prehrávaču pomôcť. Je stále mnoho z nás, ktorí máme klasické hudobné súbory alebo Audio CD. S týmto prehrávačom ich môžete aj ripovať. Nepotrebujete k tomu platenú verziu, ako to bolo v minulosti.

Inštalácia a antivírusy

Pri inštalácii si treba dať pozor na poplach zo strany antivírusových programov. V našom prípade boli zablokované knižnice podľa obrázku ako podozrivé. V inštalácii sa dá pokračovať a treba neskôr tieto knižnice obnoviť z karantény. Zároveň je Windows 7 SP1 minimálny Windows, na ktorom vám Winamp pobeží.

Winamp alebo WACUP?

Situácia okolo prehrávača je už roky nejasná. Nullsoft predal práva AOL, tá prehrávač pochovala. Potom ho kúpila spoločnosť Radionomy. Web www.winamp.com vyzerá ako zlý žart a benchmark o zaťaženie vášho CPU. Takto si stránku rozhodne nepredstavujeme, no keď vidíme iné produktové stránky na internete, veľmi z radu nevybočuje. Winamp si môžete stiahnuť z odkazu vyššie alebo na tomto linku.

WACUP (WinAmp Community Update Project) je zatiaľ životaschopnejší projekt. Ide o nezávislé udržiavanie tohto prehrávača a má širokú podporu skinov a pluginov. Možno svitá na lepšie časy. Pokojne vyskúšajte nový Winamp. Rovnako ale odporúčame WACUP, ktorý si nainštalujete aj v prenosnej verzii.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.