Predchádzajúca aktualizácia Windows 10 spôsobila problémy s nástrojom na optimalizáciu disku.

Očakáva sa, že pripravovaná aktualizácia systému túto chybu vyrieši, pretože môže zapríčiniť poškodenie pevných diskov (SSD). Problémy sa objavili prvýkrát už v máji vo verzii 2004, no neskôr používatelia začali hlásiť, že nástroj na optimalizáciu nedokázal zaznamenať poslednú defragmentáciu jednotky.

Výsledkom bolo, že systém vykonával automatické optimalizácie disku oveľa častejšie, ako by mal, čo mohlo mať negatívny dopad na životnosť SSD.

Ak je jednotka defragmentovaná, jej obsah sa v podstate reorganizuje spôsobom, ktorý umožňuje rýchlejší prístup k údajom. To môže mať za následok výrazné zvýšenie výkonu, ale proces optimalizácie samotnú jednotku zaťažuje. Systém Windows 10 by mal tradične zaznamenávať poslednú optimalizáciu jednotky, aby sa zaistilo, že nebude vystavená zbytočnému opotrebovaniu.

windows 10

Pokiaľ ide o SSD disky, tak na potrebu ich defragmentácie sa názory rozchádzajú. Pokým niektorí odborníci ju odporúčajú vykonať aspoň raz mesačne, tak existuje skupina, ktorá ju neodporúča.

V dôsledku chyby vo Windows 10 2004 však nástroj Optimize Drives defragmentuje jednotky pri každom reštarte pripojeného zariadenia. V skutočnosti to znamená, že mnoho SSD diskov sa defragmentuje približne 30× častejšie, ako je optimálne. Spoločnosť Microsoft uznala tento problém, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v júni, a už zaviedol opravu pre členov programu Insider v systéme Windows 10 Build 19042.487 (20H2).

Zatiaľ čo bežní používatelia systému Windows 10 čakajú na testovanie opravy v beta verzii, je vhodné vypnúť automatické defragmentovanie, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu SSD.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Microsoft Surface Go 2: Dá sa žiť s 10-palcovým Windows tabletom?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.