Windows 10 si môžete nainštalovať aj „na čisto„. Toto by ste mali vedieť.

Ak plánujete prechod na operačný systém Windows 10 a zvažujete čistú inštaláciu, počas ktorej si naformátujete systémový disk a systém si nainštalujete z USB kľúča, proces je trochu komplikovanejší.

Ako prvé musíte zvoliť inováciu. Áno, operačný systém budete defacto inštalovať dva razy. Prvýkrát inováciou a druhýkrát na čisto z USB kľúča aj so žiadaným formátovaním pevného disku.

Bohužiaľ, inak to nejde. Inováciu nemôžete preskočiť, pretože nemáte produktový kľúč pre Windows 10. Kľúč z Windows 7 alebo 8 vám fungovať nebude. Dodajme, že inováciu aj vytvorenie obrazu operačného systému, ktorý si potom uložíte na USB kľúč, môžete vykonať pomocou jednej a tej istej utility.

Licenciu a produktový kľúč na Windows 10 získate počas inovácie. Kľúč sa automaticky priradí k vašemu počítaču – v nastaveniach si overte, že Windows 10 je naozaj aktivovaný. Pokiaľ je, operačný systém môžete na danom počítači kedykoľvek preinštalovať a to buď vynulovaním nastavení PC (obnovenie továrenských nastavení Windows 10) alebo čistou inštaláciou z externého zdroja.

Hoci sa počas čistej inštalácie objaví obrazovka, kam treba zadať licenčný kľúč, tento krok môžete preskočiť. Windows 10 sa vám aj napriek tomu po inštalácii automaticky aktivuje (resp. malo by sa tak stať), pretože sa licencia systému priradila k danému počítaču už počas inovácie.

Ak chcete (pre istotu) poznať produktový kľúč vašej inštalácie systému Windows 10, musíte využiť utilitu tretej strany. Tento údaj nenájdete v žiadnom nastavení systému. Odporúčame napr. nástroj Windows Product Key Viewer. Licenčný kľúč si opíšte a môžete ho zadať počas čistej inštalácie.

Náš čitateľ Matej Kubala otestoval tento postup v praxi. Windows 10 inštaloval z USB kľúča na nový SSD disk. Inováciu predtým vykonal na starom HDD disku, avšak v rámci toho istého počítača. Produktový kľúč si poznačil a zadal ho počas inštalácie na nový disk. Aktivácia systému prebehla podľa jeho slov bez problémov. Dobre vedieť, Microsoft totiž tvrdil, že licencia je uložená na pevnom disku a jeho výmena môže spôsobiť problémy. Matejovi sa však Windows 10 aktivoval aj na novom disku.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit