Nový Windows chváli nielen firma samotná ale aj väčšina používateľov. Najmä tí, ktorí prežili všetky tie insider buildy.

Ako je to teda s novým systémom? Je rýchlejší naozaj alebo ide len o eufóriu vyvolanú používateľmi a akýsi placebo efekt z nového OS, ktorý si mnohí úspešne inovovali.

Prechod na ultrabooku

V tomto článku si ukážeme parametre na testovacom ultrabooku Lenovo ThinkPad T450s, ktorý mal Microsoft Windows 7 Professional. Samozrejme, už v čase používania sedmičiek bolo v rámci licencie možné prejsť na nový systém.
My sme chceli vyskúšať prechod zo staršieho systému. Bol absolútne bezproblémový. Večer pred oficiálny spustením sa nám začali sťahovať aktualizačné súbory. Neboli ešte dostupné. Ich prítomnosť odhadujeme na základe informácií z histórie Windows Update.

Inštalácia

Priebeh aktualizácie sa dal naplánovať a trúfli sme si nainštalovať systém počas bežnej pracovnej doby. Jednak sme mali vykonanú zálohu súborov a počítač mal v sebe SSD disk. Inštalácia trvala zhruba 20 minút, pokým sme sa mohli do systému prihlásiť. Takže žiadny problém. Počítať treba ale s tým, že inovácia prebieha z vlastného zavádzacieho režimu. Nebudete teda popri tom môcť pracovať na počítači.

Operačný systém je na pohľad podstatne rýchlejší. Uvádzame aj rýchlostné testy v tabuľke. Tie sme merali pre starší a novší systém. Môžete si ich porovnať s vaším počítačom. Išlo o používaný pracovný počítač. Teda nie umelý test na čistom systéme. Po nainštalovaní nového systému sa objavili ďalšie aktualázicie cez aplikáciu Lenovo System Update.
lenovo

lenovo 2

Rýchlostné testy

Testy – hodnoty v sekundáchWindows 7 ProfessionalWindows 10 Pro
Boot po prihlasovaciu obrazovku1910
Prihlásenie do systému – aj s bootom2418
Spustenie Word22
Spustenie Excel22
Spustenie Adobe Premiere54
Spustenie Chrome21
Spustenie Outlook66
Spustenie Word a Outlook naraz66
Odhlásenie na prihlasovaciu obrazovku64
Vypnutie PC – bez medzikroku odhlásenia1312

Konfigurácia ThinkPad T450s

CPU – Intel Core i7-5600U 2,6 ÷ 3,2 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť – 8 GB DDR3
Pevný disk – 256 GB SSD
Displej – 14″, max. rozlíšenie Full HD (1920 × 1080 pixelov)
Grafická karta – Intel HD Graphics 5500
Operačný systém – Microsoft Windows 7 Professional

Zapožičal: Lenovo Slovakia
Cena: 1919 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.