Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Návrat ponuky Štart spolu s inovatívnymi funkciami vytvárajú osobnejší, produktívnejší a zábavnejší zážitok s Windows.  

Ako sme už informovali, spoločnosť Microsoft oznámila, že Windows 10 bude k dispozícii v 190 krajinách od 29. júla. Windows 10 bude pomáhať ľuďom zvýšiť ich produktivitu, poskytne im viac zábavy, a zároveň bude funkčný na všetkých zariadeniach. Dobre známy, ale lepší ako kedykoľvek predtým, Windows 10 bude poskytovať stále inovácie prvkov a aktualizácie zabezpečenia.

Windows 10 bude k dispozícii ako bezplatná aktualizácia pre ľudí, ktorí používajú Windows 7 a Windows 8.1 a ktorá umožní stovkám miliónov ľudí po celom svete, aby si aktualizovali svoje zariadenia na systém Windows 10 zadarmo.

Windows 10 je nová generácia operačných systémov Windows. Je navrhnutý tak, aby vám umožnil robiť skvelé veci. Windows 10 prináša našu víziu o osobnejšej práci s počítačmi, ktorá je definovaná dôverou v to, ako chránime a rešpektujeme vaše osobné údaje. Prináša tiež mobilitu zážitkov naprieč vašimi zariadeniami a prirodzené interakcie s vašimi zariadeniami, vrátane reči, dotyku, poznámok digitálnym perom a hologramov,“ povedal Terry Myerson, viceprezident spoločnosti Microsoft.

Známy a lepší ako kedykoľvek predtým

Windows 10 prináša naspäť ponuku Štart, ktorú ľudia poznajú a milujú, a ktorá umožňuje ľahko nájsť ich súbory, aplikácie a obľúbené položky. Windows 10 sa spúšťa rýchlo a batérie vďaka nemu vydržia dlhšie ako pred tým. Bezpečnejší než predtým, obsahuje programy Windows Hello, Microsoft Passport, a Windows Defender pre ochranu proti škodlivému softvéru spolu so záväzkom bezplatne poskytovať priebežné aktualizácie zabezpečenia počas podporovanej doby životnosti zariadenia. Optimalizovaný pre klávesnicu aj dotyk, Windows 10 je navrhnutá tak, aby bola kompatibilná s prístrojmi a aplikáciami Windows.

Osobnejší a prirodzenejší zážitok

Windows 10 sa prispôsobuje ľuďom pre osobnejší zážitok. Cortana, ako prvá, skutočne osobná digitálna asistentka na svete, pomáha ľuďom spraviť čo potrebujú naprieč všetkými ich zariadeniami. Cortana sa naučí vaše individuálne preferencie, aby mohla poskytnúť relevantné odporúčania, rýchly prístup k informáciám a dôležité pripomenutia prostredníctvom reči alebo písania. Windows Hello pozdraví ľudí ich menom a umožní prihlásenie do ich počítača bez hesla – poskytujúc okamžitý, bezpečnejší prístup do ich Windows 10 zariadení prostredníctvom biometrickej autentifikácie. Windows 10 umožňuje ľuďom komunikovať s ich zariadením aj s pomocou tradičnej myši a klávesnice, alebo prirodzenejším spôsobom, ako je napríklad hlas, pero alebo gesto.

Lepšia produktivita

Windows 10 pomôže zvládnuť viac práce s menším úsilím. Microsoft Edge, úplne nový prehliadač, je navrhnutý pre efektívnejšiu a produktívnejšiu prácu online, prostredníctvom integrovaného písania poznámok perom, zdieľania a módu na čítanie. S integrovanou asistentkou Cortana, ponúka Microsoft Edge rýchle výsledky a obsah založený na individuálnych záujmoch a preferenciách. Rýchly, efektívny a osobný Microsoft Edge umožňuje ľuďom sústrediť sa len na taký obsah, na ktorom im záleží.

Popri plnohodnotnom balíku Office 2016  pre počítače, ponúknu nové Universal Windows aplikácie pre Word, Excel, PowerPoint a Outlook, možnosť dotykového ovládania naprieč rôznymi zariadeniami bez obmedzení. Vytvorené pre Windows 10, umožňujú byť produktívny napríklad aj na cestách. Užívatelia môžu vďaka nim ľahko vytvoriť a upraviť Word dokumenty, alebo pripraviť a odoslať PowerPoint prezentáciu „za behu“. S novým dotykovým ovládaním v programe Excel, možno vytvárať,  alebo aktualizovať tabuľky bez klávesnice či myši.

Pracujte a hrajte sa ako chcete naprieč vašimi zariadeniami

Windows 10 prináša dobre známy a konzistentný zážitok naprieč zariadeniami. Funkcia Continuum ponúka zariadeniam transformáciu – elegantné prechody tabletu do počítača a naopak a Windows telefónom možnosť stať sa počítačom. Xbox vo Windows 10 prináša rozsiahlu hernú sieť Xbox Live na oboch zariadeniach: počítačoch aj tabletoch. Ľudia môžu komunikovať so svojimi priateľmi na PC Windows 10 a Xbox One pri hraní akejkoľvek PC hry, a zdieľať obsah pomocou Game DVR. Taktiež môžu streamovať hry priamo zo svojej Xbox One konzoly do svojich domácich Windows 10 tabletov alebo PC. Hry vytvorené pre DirectX 12 budú vo Windows 10 zdokonalené v rýchlosti, efektívnosti a grafickej kvalite6.

Dostupnosť aktualizácie

Od 29. júla môžu užívatelia získať Windows 10 pre počítače a tablety využijúc výhodu bezplatnej aktualizácie, prípadne prostredníctvom kúpy nového Windows 10 zariadenia. Nové Windows 8.1 zariadenia možno rovnako ľahko aktualizovať na Windows 10 a mnohí predajcovia budú takéto zariadenia pomáhať aktualizovať. Od dnešného dňa si môžu ľudia rezervovať svoju bezplatnú aktualizáciu, ak sa tak rozhodnú. Viac informácií je k dispozícii tu a na adrese Windows.com.

Windows 10 pre ostatné zariadenia bude k dispozícii neskôr v priebehu roka.