Predĺženie podpory pre Windows 10 je odhalené, avšak iba pre podniky a firemné licencie.

Termín konca oficiálnej podpory Windows 10 je známy už dlhšie. Microsoft ho stanovil na 14. októbra 2025 a po tomto termíne už systém nedostane žiadne aktualizácie. Podobnú situáciu sme videli aj v prípade Windows 7. Ide o program s názvom Extended Security Update (ESU) s možnosťou predĺžiť dostávanie aktualizácií až na tri roky.

Ide o kumulatívny typ podpory, teda pri platbe dvojročnej aktualizácie treba zaplatiť aj prvý rok a následne cenu za druhý rok. Tá bude dvojnásobná oproti prvému roku. Je to presne také, ako pri Windows 7. Menej príjemným faktom je, že bežní používatelia sa do ESU nebudú môcť zapojiť.

Microsoft hovorí, že ide o dočasné riešenie a nerozširuje sa tým podpora systému. Technická podpora bude fungovať s ohľadom na inštaláciu aktualizácií a s tým súvisiacimi problémami. Odporúča prechod na novší operačný systém Windows 11. Takisto dodávame, že Microsoft bude postupne obmedzovať podporu starších procesorov.

Na používanie Windows 10 s plným zázemím podpory máte dostatok času. Mnohí používatelia zrejme neprejdú na novší systém. Stane sa tak až po kúpe nového zariadenia. Windows 7 bol niekoľko rokov bez podpory a Windows 10 sa len veľmi zľahka dostával na pozíciu najpoužívanejšieho OS od Microsoftu. Podobný scenár očakávame aj v tomto prípade.

Windows 10 stále prechádza zmenami, čo je značne otravné. Je to ale dobrý systém, ktorý odporúčame používať
Ukážka z rozhrania Windows 10

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.