Vyzerá to, že Microsoft vráti späť časť funkcionality Panelu úloh.

Aktualizácie operačného systému so sebou nesú časť rizika. Na to sme si už ale zvykli. Podľa videa na Twitteri, ktoré zverejnil používateľ Albacore, to vyzerá, že výrobca systému vráti naspäť možnosť, aby sa ikony otvorených aplikácií nezoskupovali. Toto považujeme za dobrú správu a mnohí z nás takéto niečo privítame. Skeptickí sme najmä v tom, že pôvodne táto funkcia bola a stále je dostupná vo Windows 10. S príchodom Windows 11 ju Microsoft odstránil tak, ako množstvo iných využívaných funkcií a získal za to nelichotivé ohlasy.

Vo videu nie je ukázané, akým spôsobom bude zabránené zlučovaniu ikon pod jednu hlavnú, ktorú musíte rozkliknúť a až potom sa zobrazia ďalšie okná aplikácie. Typicky môže ísť o viac wordovských dokumentov. Používatelia na tento spôsob nie sú príliš zvyknutí. Z minulosti si pamätáme najmä to, že do systému funkcie pribúdali a nie naopak.

Nové zobrazenie v systéme Windows 11 nie je najkritickejším problémom, no keď máte otvorených viacero dokumentov a zároveň potrebujete vidieť aj ich nadpisy, rozklikávanie alebo držanie kurzoru nad ikonou hlavnej aplikácie Microsoft Word zdržuje.

Najnovšia aktualizácia Windows 11 Insider Preview 23440 o tejto novinke neobsahuje žiadnu informáciu a zmieňuje sa len o menších úpravách systému. Ide najmä o zmenu dátumu a času priamo z panelu nástrojov po kliknutí na čas pravým tlačidlom (tiež v minulosti bežne dostupná funkcia). Zmienka je aj o úprave vyhľadávacieho políčka na Paneli úloh.

V zapätí je, ale táto možnosť vyškrtnutá, keďže spôsobovala problém s nestabilitou. Zatiaľ nevieme, kedy sa nová funkcia dostane do systému. Nateraz môžete využiť program Explorer Patcher. Ten vráti množstvo ovládacích prvkov vo svojej funkčnej aj vizuálnej stránke naspäť do Windows 11 tak, ako ich poznáme z Windows 10.

Zdroj: Albacore @Twitter

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.