Širšia podpora kompresných formátov bude vhodná pre používateľov, ktorí si nechcú inštalovať doplnkový softvér.

Microsoft na svojej stránke ohlásil pridanie podpory pre formáty 7-zip, RAR a GZ, prípadne ďalších, ktoré používajú knižnicu libarchive. Ide o otvorenú knižnicu pod hlavičkou open-source a môžu ju využívať aj iní vývojári. Jedno z najväčších prekvapení je podpora formátu RAR, ktorý je proprietárny.

Znamená to, že je uzamknutý a nedá sa používať spôsobom ako napríklad ZIP. To, čo Microsoft uviedol ako podporovanie formátu, bude znamenať, že minimálne v tomto jednom prípade budete môcť súbory RAR iba rozbaliť aj bez inštalácie programu WinRAR alebo iných programov.

Komprimovanie do tohto formátu je viazané licenciou a je potrebné použiť uvedený program WinRAR, ktorý popri programe WinZip tvorí dlhoročnú stálicu medzi komprimačnými programami. Natívna podpora formátov sa prejaví v Prieskumníku a odteraz sa bude dať s takýmito súbormi pracovať rovnako ako s doterajšími súbormi ZIP alebo CAB. Používatelia, ktorí majú nainštalovaný WinRAR a tvoria archívy primárne v tomto formáte už nebudú musieť používať kompatibilný režim ZIP, ak budú chcieť svoje súbory zdieľať s inými používateľmi.

winrar okno programuZdroj: TOUCHIT

Z doterajšieho vyjadrenia firmy nie je zatiaľ jasné, či bude v prípade týchto formátov podporovaná aj ochrana heslom alebo iné pokročilé funkcie pre jednotlivé formáty. Krok zo strany Windows je rozhodne prínosom a možno sa na prvý pohľad bude javiť ako minimálne vylepšenie. Faktom ale je, že pri práci s komprimovanými archívmi ušetríte množstvo času a budete s nimi môcť prirodzenejšie pracovať.

Podobne, ako je to pri iných aplikáciách tohto typu, zväčša podporujú viacero formátov na rozbaľovanie. Vytváranie je však obmedzené najčastejšie na súbory ZIP alebo tie, ktoré komprimačná aplikácia podporuje natívne vo vlastnom formáte. Preto býva aj počet typov súborov, ktoré sa dajú rozbaliť podstatne väčší ako tie, ktoré sa dajú použiť na vytvorenie archívu.

Zdroj: Blog Windows

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.