Windows 11 dostáva novú aktualizáciu, tentoraz má viditeľné zmeny.

Ako prvé si po spustení Prieskumníka všimnete zmenu označovania súborov a adresárov. Modré linky sú výraznejšie a orámovanie je viditeľnejšie. Je to príjemná a ihneď viditeľná zmena. Najväčší prínos budú mať používatelia s displejmi vo vysokom rozlíšení (vyššom ako Full HD) ale vidieť je všade. Aktualizácia Windows 11 je označená ako KB5039302. Niektorým sa môže zobrazovať ako Preview verzia, teda náhľad pred finálnou zostavou.

win11 jun2024 prieskumnikZdroj: TOUCHIT

Druhou zmenou je pridanie ďalších informácií do menu o používateľovi. Kliknite na profilovú fotku vľavo dole v ponuke Štart a zobrazí sa panel, ktorý teraz obsahuje informácie o OneDrive. Odhlásenie sa presunulo do menu vpravo hore pod tromi vodorovnými bodkami. Je tu aj upozornenie na balík Microsoft 365 Family a zobrazenie výhod. Máme ho predplatený. Otázkou je, či ide o reklamný priestor Microsoftu, alebo to takto zamýšľal štandardne.

start menu windows 11 jun2024Zdroj: TOUCHIT

Na domovskej obrazovke okna Nastavenia sa zobrazujú odporúčania služby Game Pass. Kartu s týmito informáciami nemusíte vidieť, ak nie ste hráči a službu nevyužívate. Microsoft tiež hovorí, že sa znovu objavilo tlačidlo na zobrazenie plochy na konci Panela úloh. My ho nevidíme a netuším, čo presne týmto myslel. Kliknutím na konci panela vpravo zobrazíte Pracovnú plochu.

Novinkou je možnosť komprimácie do formátov 7-Zip, Tar, gzip, bzip2 atď. Komprimovanie by malo byť dostupné cez kontextovú ponuku systému. Používa však starú ponuku a v tejto ponuke novinku nevidíme. Ide o menu, ktoré sa dá spustiť Shift + F10 na označenom súbore alebo adresári. Aktualizované boli aj Emoji na verziu 15.1 a pri niektorých aj krajšie a ostrejšie zobrazenie.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.