Koniec roka 2020 bol pre hráčov zlomovým momentom. Na trh prišli konzoly novej generácie, Xbox Series X a PlayStation 5. Na Slovensku však začali fungovať aj služby cloudového hrania, Google Stadia a Xbox cloudové hranie. A práve tieto služby predstavujú skutočnú ďalšiu generáciu hrania. V tomto článku vám vysvetlíme, prečo je tomu tak.

NVIDIA GeForce NOW, Xbox cloudové hranie a Google Stadia. V tomto poradí začali na Slovensku fungovať služby cloudového hrania. Všetky prišli na trh v priebehu roka 2020 a všetky sú ešte stále v plienkach. Aj napriek tomu však prezentujú svoj potenciál a každým mesiacom sa zlepšujú. Cloudové hranie z dlhodobého hľadiska predstavuje budúcnosť hrania a hoci pravdepodobne nikdy naplno nenahradí výkonné herné počítače či konzoly, ktoré majú náročnejší hráči doma, pôjde o nový segment herných služieb – a nebude to zanedbateľný segment.

Totiž, cloudové hranie má v rukáve niekoľko es, s ktorými už v minulosti uspeli aj iné cloudové služby, či už sú určené na sledovanie videa alebo na počúvanie hudby. V prvom rade je to prístupnosť – tieto služby sú určené miliónom používateľov na celom svete a tí v ideálnom prípade nemusia kupovať žiadne nové nákladné zariadenie, aby túto službu mohli využívať. Respektíve, nepotrebujú kupovať špecializované zariadenia, ako sú Blu-ray prehrávače, hudobné prehrávače alebo herné konzoly či výkonné počítače.

V druhom rade je to pohodlie používania – používateľ nemusí hľadať obsah v rôznych zdrojoch tretích strán, pretože obsah má priamo v ponuke služby a dostane sa k nemu na dve ťuknutia na displej. A za tento obsah obvykle nemusí platiť, pretože je zahrnutý v mesačnom poplatku, takže poskytovateľ služby mu ho doslova pchá pod nos.

A v treťom rade je to neustála dostupnosť – bez ohľadu na zariadenie, či vašu lokalitu. Cloudové služby môžete používať na mobilných zariadeniach, telefónoch, notebookoch, počítačoch, inteligentných televízoroch atď. a to prakticky kdekoľvek. A v niektorých prípadoch aj bez pripojenia do internetu, vďaka offline režimu, ak ho koncept služby podporuje.

Xbox Series X je aktuálne najvýkonnejšia konzola na trhu. Vďaka cloudovým službám sa však môžete hrať aj bez toho, aby ste vlastnili konzolu či výkonný herný počítač
Xbox Series X je aktuálne najvýkonnejšia konzola na trhu. Vďaka cloudovým službám sa však môžete hrať aj bez toho, aby ste vlastnili konzolu či výkonný herný počítač

Prekážkou už nie je hardvér ani obsah

Aby sme to však napísali ľudskou rečou. Kedysi sme pozerali prémiový videoobsah – to sú filmy a seriály z iných zdrojov, ako je televízne vysielanie – takým spôsobom, že sme si museli kúpiť videorekordér, resp. časom DVD a Blu-ray prehrávač. Okrem špecializovaného zariadenia sme potrebovali aj obsah. Ten sme si kupovali alebo požičiavali na kazetách a neskôr na optických nosičoch. Potom však prišla digitalizácia a obchod iTunes, ktorý umožňoval legálne sťahovať digitálne kópie filmov do vybraných zariadení. A posledným krokom bol rozmach služieb ako Netflix či HBO GO, ktoré dnes prinášajú cloudové sledovanie filmov a seriálov v doteraz najdokonalejšej podobe.

Podobne to bolo aj v prípade počúvania hudby. Walkmany nahradili CD prehrávače a mp3 prehrávače, do ktorých sme si museli sami konvertovať CD nosiče alebo sťahovať pesničky v mp3 súboroch, častokrát z nelegálnych zdrojov. Aj v tomto prípade priniesol digitalizáciu iTunes, avšak iba pre určitý segment zariadení. A skutočná revolúcia v počúvaní hudby prišla až so službami typu Spotify a rozmachom smartfónov.

Je zrejmé, že podobnú logiku možno aplikovať aj v prípade cloudového hrania. V minulosti ste na hranie potrebovali výkonný počítač a hru na disketách alebo CD nosičoch. Neskôr sa začali objavovať komponenty pre herné počítače a prvé herné konzoly. Celý trh sa časom skonsolidoval a dnes má pomerne jasné fungovanie. Najnáročnejší hráči investujú do svojich vyšperkovaných herných počítačov, ktorým sekundujú herné konzoly. Tie lákajú najmä na hranie na televíznej obrazovke, optimalizovaný zážitok a nižšiu obstarávaciu cenu v porovnaní s rovnako výkonným herným počítačom. Hry si kupujeme digitálne a môžeme ich mať prakticky okamžite, keď si zmyslíme. Stačí mať iba kvalitné pripojenie do internetu a o hodinu môžete hrať novú hru, ktorú ste si digitálne zakúpili a hneď stiahli do konzoly či počítača.

Lenže, pre veľké množstvo používateľov je stále prekážkou výkonný počítač či herná konzola a práve túto prekážku chce zbúrať cloudové hranie.

Netflix, Spotify a teraz Google Stadia – bude cloudové hranie čakať rovnaký úspech ako cloudové služby na sledovanie videa či počúvanie hudby?
Netflix, Spotify a teraz Google Stadia – bude cloudové hranie čakať rovnaký úspech ako cloudové služby na sledovanie videa či počúvanie hudby?

Hranie cez internet môže zaujať aj aktívnych hráčov

Hlavná výhoda cloudového hrania spočíva v tom, že na hranie potrebujete iba kvalitné pripojenie do internetu. Uznávame, že vysokorýchlostné optické pripojenie nie je štandardom každej domácnosti na Slovensku a už vonkoncom nie vo svete. Situácia sa však postupne zlepšuje a rovnako sa zvyšuje kvalita ostatných technológií pevného pripojenia do internetu. O 5 až 10 rokov bude štandard pevného pripojenia do internetu úplne inde, ako je tomu dnes. S tým môžete počítať. A práve vtedy začne byť cloudové hranie skutočne atraktívne aj pre masy bežných používateľov a úplných laikov. Zdá sa vám to dlhá doba? Netflix je na Slovensku už vyše 5 rokov a pre mnohých ľudí je to stále neznáma služba, hoci jej používanie u nás určite rastie.

Predpokladajme však, že máte doma dostatočne rýchle, kvalitné, stabilné a najmä dátovo neobmedzené pripojenie do internetu už dnes a že vás zaujala hra, o ktorej vám povedali známi, kolegovia alebo ste o nej čítali na webe či ste videli ukážky z hrania. Tradične, aby ste si mohli takúto hru zahrať, by ste museli mať k dispozícii dostatočne výkonný počítač či hernú konzolu. Z pohľadu sviatočného hráča alebo nehráča je však hlúposť kupovať si novú konzolu iba kvôli jednej hre. A práve na tento segment používateľov cielia služby cloudového hrania. Tie chcú dať možnosť zahrať si žiadanú hru všetkým používateľom.

Cieľová skupina služieb cloudového hrania však nie sú iba nehráči alebo používatelia bez konzoly či výkonného herného počítača. Cloudové hranie má potenciál rozšíriť aj existujúce platformy a sprístupniť hráčom nové zážitky a možnosti. Príkladom je pokračovanie v hraní na smartfóne alebo na ďalšom zariadení mimo hernej konzoly či počítača, ktorý máte doma a na ktorom sa primárne hráte. Toto je pomerne špecifická vlastnosť cloudového hrania, vďaka ktorej majú tieto technológie potenciál zaujať aj náročných hráčov.

Samozrejme, aj v prípade, že používate Spotify či Netflix, si možno doma vypočujete hudbu na vinylovej platni alebo si pozriete film v najlepšej vizuálnej kvalite cez Blu-ray prehrávač. Avšak aktuálna pozícia prehrávania vinylovej platne či Blu-ray disku sa vám nesynchronizuje s vaším účtom v Spotify alebo na Netflixe. Služby cloudového hrania však takéto prepojenie umožňujú.

Cloudové hranie to bude mať ťažšie ako ostatné cloudové služby

Očakávame však, že cloudové hranie to bude mať na trhu ťažšie ako ostatné cloudové služby. Dôvod je ten, že zatiaľ čo gramofóny a Blu-ray prehrávače sú dnes skôr raritným vybavením domácností, počítače z našich životov nezmiznú a zároveň budú neustále výkonnejšie. Nárast výkonu sa pritom bude týkať aj tenkých a kompaktných notebookov, ktoré sú určené na každodenné prenášanie.

Nepredpokladáme preto, že služby cloudového hrania budú mať na počítače, na ktorých je možné hrať sa, taký dopad ako Netflix či Spotify na špecializovaný hardvér na počúvanie hudby alebo sledovanie filmov. A rovnako nebudú mať zdrvujúci dopad na herné konzoly, hoci z dlhodobého hľadiska môžu ovplyvniť ich predajnosť.

Určite však bude zaujímavé sledovať, ako bude koexistovať tradičné hranie vedľa cloudového hrania a aké technológie vytiahnu výrobcovia herného hardvéru, aby upútali hráčov. Dnešný trend herného hardvéru je jasný – vysoká obnovovacia frekvencia displejov a televízorov, nízka latencia, najlepšia vizuálna kvalita a ďalšie technológie, ktoré posúvajú zážitok na vyššiu úroveň alebo sú určené najmä hráčom kompetitívnych e- sports hier. Na druhej strane, s kvalitou zážitku, ktorý sme získali hraním Cyberpunku 2077 na Google Stadii, sme nadmieru spokojní, keď berieme do úvahy, že sme zaplatili iba za hru samotnú a nič ďalšie sme neriešili.

Cloudové hranie pravdepodobne úplne nenahradí ostatné formy hrania. Túto formu zábavy však môže sprístupniť veľkej mase používateľov, ktorí by si nikdy nekúpili herný hardvér
Cloudové hranie pravdepodobne úplne nenahradí ostatné formy hrania. Túto formu zábavy však môže sprístupniť veľkej mase používateľov, ktorí by si nikdy nekúpili herný hardvér

Povedz mi, aký hráč si a ja ti poviem, ktorá cloudová služba je pre teba najlepšia

Na Slovensku fungujú tri služby cloudového hrania – NVIDIA GeForce NOW, Xbox cloudové hranie a Google Stadia. V tomto poradí štartovali v roku 2020. Každá zo služieb má svoje špecifiká, výhody a nevýhody a trochu odlišné zameranie. Všetky služby dlhodobo používame v redakcii TOUCHIT a naše poznatky sme zhrnuli aj v tomto článku.

Cloudové služby uvádzame v abecednom poradí a toto poradie zhodou okolností reflektuje aj aktuálnu technickú kvalitu k januáru 2021, kedy sme tento článok finalizovali.

Google Stadia: Má tie najvyššie ambície

Stadia prišla na Slovensko v decembri 2020. Službu sme krátkodobo testovali pred jej oficiálnym spustením a popravde, neurobila na nás najlepší prvý dojem. Potom však vyšiel Cyberpunk 2077 a náš názor na Stadiu sa otočil o 180° – až vďaka tejto hre sme spoznali jej potenciál.

Stadia je služba cloudového hrania s tými najvyššími ambíciami a aktuálne aj s najlepšou technologickou kvalitou. Hry môžete streamovať v rozlíšení až 4K pri 60 fps a s HDR. Takúto vizuálnu kvalitu vám neponúkne žiadna iná služba. K dispozícii je tiež podpora streamovania 5.1-kanálového priestorového zvuku.

Kľúčovou informáciou je, že Google Stadia chce byť úplne novou platformou, ktorá sa rovnocenne postaví vedľa počítačového hrania a herných konzol. S tým súvisia výhody aj nevýhody. Medzi výhody patrí veľký dôraz na čo najlepšiu kvalitu streamovania hier – či už z hľadiska spomenutej vizuálnej kvality alebo z hľadiska stability pripojenia. Nemáme k dispozícii technické detaily o tom, kde je dátové centrum služby pre slovenských používateľov, avšak z hľadiska kvality konektivity si Stadia zaslúži pochvalu. Je pravda, že v rámci testovania pred oficiálnym spustením nefungovalo všetko optimálne, avšak to sa po uvedení služby na náš trh zmenilo a Stadia teraz ponúka bezchybný zážitok, čo potvrdilo aj naše doterajšie viac ako 20-hodinové hranie viacerých titulov v ponuke tejto služby, a to aj v rozlíšení 4K. Stadia je aktuálne jednoznačne popredu, čo sa týka kvality streamovania a stability pripojenia.

Nevýhodou Stadie je, že je to nová platforma, do ktorej vstupujete s prázdnymi rukami a ste odkázaní iba na ponuku služby. Začínajúcim novým hráčom to vadiť nebude, existujúci hráči však môžu váhať, či skúsiť Stadiu alebo iné cloudové hranie. A keďže je Stadia úplne nová platforma, budovanie katalógu hier v jej ponuke vyžaduje určitý čas. To sme pocítili aj pri spustení služby na Slovensku – chýbali hry, ktoré by nás motivovali, aby sme si ich zahrali. Cyberpunk 2077 to zmenil a faktom je, že Stadia je jedna z mála platforiem, na ktorej si môžete túto hru zahrať v dobrej kvalite. Cyberpunk sme doplnili o automobilovú hru GRID, ktorú sme si vo vianočnej zľave kúpili za 1,24 eura a razom máme čo hrať. Náročným hráčom by asi dve hry nestačili, avšak v rámci rekreačného hrania sa s nimi zabavíme na mesiac až dva – a ponuka Stadie sa medzičasom opäť rozrastie.

Na Stadii oceňujeme okrem spomenutej technologickej kvality aj prístupnosť a výborné pohodlie pri používaní. K hraniu vám stačí aplikácia alebo kompatibilný internetový prehliadač a pripojenie do internetu. Následne si vyberiete hru, ktorú si zakúpite a o pár sekúnd sa už hráte. Žiadne čakanie na stiahnutie hry či aktualizácií alebo synchronizovanie uložených pozícií – všetko toto sa deje v Stadii automaticky na pozadí, keď ju nepoužívate. Vy neriešite nič, ani výkon vášho zariadenia a iba si užívate hranie.

Stadia je k dispozícii v dvoch verziách. Službu môžete využívať bezplatne, potrebovať budete iba aktívny Gmail účet. V bezplatnej verzii si môžete zahrať hry, ktoré ste si v Stadii kúpili, pričom streamovať budete v rozlíšení 1080p pri 60 fps a so stereo zvukom. Ak ste teda fanúšikom série Assassin’s Creed a chcete si zahrať najnovší diel s podtitulom Valhalla, avšak nemáte dostatočne výkonný počítač alebo konzolu, môžete si túto hru kúpiť cez Stadiu. Zaplatíte jednorazový poplatok za hru (v plnej sume je to 70 eur, keďže ide o novinku) a následne ju môžete hrať cez Stadiu na ľubovoľnom z kompatibilných zariadení bez ďalšieho platenia. Jediným obmedzením je Full HD rozlíšenie.

Google Stadia má tie najvyššie ambície. Z hľadiska audiovizuálneho zážitku sa už dnes môže postaviť vedľa tradičných herných zariadení. Jej slabinou je slabšia ponuka hier
Google Stadia má tie najvyššie ambície. Z hľadiska audiovizuálneho zážitku sa už dnes môže postaviť vedľa tradičných herných zariadení. Jej slabinou je slabšia ponuka hier

Google ponúka aj prémiové predplatné Stadia Pro. Cena tejto služby je 9,99 eura mesačne, v rámci ktorého získate streamovanie v rozlíšení až 4K pri 60 fps a s HDR a s 5.1-kanálovým zvukom. Súčasťou predplatného je prístup k hrám, ktoré si môžete odomknúť a hrať bez ďalšieho platenia počas aktívneho predplatného služby Stadia Pro. Nové hry, ktoré si môžete odomknúť, pribúdajú každý mesiac, pričom ponuka titulov na odomknutie sa postupne obmieňa. Súčasťou predplatného sú tiež exkluzívne zľavy pre Stadiu Pro a tzv. Free Play Days, keď môžete hrať bezplatne vybrané tituly.

Z praktického hľadiska má streamovanie v 4K rozlíšení zmysel iba v prípade, že hráte na televíznej obrazovke alebo na počítači so 4K monitorom a chcete najlepšiu možnú vizuálnu kvalitu. V prípade hrania na notebooku, tablete či smartfóne si vystačíte s Full HD streamom, ktorý ponúka aj bezplatná verzia Stadie. Lenže ako sme už spomenuli, Stadia je samostatná platforma, ktorá je už od začiatku navrhnutá s dôrazom na hranie na televíznej obrazovke.

Stadiu je možné využívať prostredníctvom prehliadača Chrome, resp. prehliadačov s jadrom Chromium na počítačoch so systémom Windows a macOS. Na Android zariadeniach je služba dostupná cez mobilnú aplikáciu. V prípade iOS zariadení je možné hrať cez prehliadač Safari. Na televízoroch môžete hrať cez Chromecast, ten sa však na Slovensku oficiálne nepredáva. Do zariadení s Android TV je možné manuálne nainštalovať aplikáciu Stadia, ktorá je cez obchod Google Play dostupná pre Android smartfóny a tablety. Oficiálna aplikácia pre Android TV a rovnako aj pre niektoré ďalšie televízory príde v roku 2021. Z výrobcov tretích strán to zatiaľ potvrdilo LG.

My sme počas testovania hrali na notebooku cez internetový prehliadač Edge s jadrom Chromium, pričom sme si do prehliadača stiahli rozšírenie Stadia Enhanced. Takisto sme využili zariadenie NVIDIA SHIELD, do ktorého sme si nainštalovali Android aplikáciu Stadia. Takýmto spôsobom sme si užili hranie v 4K rozlíšení na televíznej obrazovke. Aj notebook aj NVIDIA SHIELD sme do internetu pripojili cez ethernet pre najlepšiu kvalitu a stabilitu pripojenia. Zážitok z hrania bol vďaka tomu bezchybný a pri hraní Cyberpunku 2077 sme častokrát zabudli na to, že hra beží v dátových centrách Googlu a do našej obývačky sa iba streamuje – taká dobrá bola kvalita cloudového hrania od Googlu.

Nezaznamenali sme vizuálne nedostatky, lagovanie a ani žiadne ďalšie problémy, ktoré by negatívne ovplyvňovali zážitok z hrania z vizuálneho hľadiska alebo v rámci ovládania hier. Je pravda, že vizuály z Xbox Series X alebo z herného počítača v natívnom 4K rozlíšení by boli ešte o trochu lepšie a ostrejšie, avšak vizuálna kvalita Stadie prekonala naše očakávania a bohato postačuje na kvalitný herný zážitok. Zároveň je výrazne pred ostatnými službami cloudového hrania, ktoré sú obmedzené na streamovanie vo Full HD rozlíšení.

Oficiálny Stadia ovládač sa na Slovensku nepredáva, avšak Stadia podporuje aj klávesnicu a myš, resp. iné herné ovládače
Oficiálny Stadia ovládač sa na Slovensku nepredáva, avšak Stadia podporuje aj klávesnicu a myš, resp. iné herné ovládače

Dátová spotreba Stadie môže dosahovať až 20 GB za hodinu v prípade 4K HDR, 12 GB v prípade Full HD rozlíšenia a do 4,5 GB za hodinu v prípade rozlíšenia 720p. V prípade hrania cez internetový prehliadač a s manuálnym nastavením kodeku VP9 sme namerali spotrebu 12 GB za hodinu pri hraní hry GRID v 4K rozlíšení pri 60 fps, resp. 6 GB za hodinu pri hraní Cyberpunku v 4K pri 30 fps. Údaje o dátovej spotrebe pri hraní cez NVIDIA SHIELD na televíznej obrazovke nemáme k dispozícii.

Aby sme to zhrnuli. Google Stadia stojí za pozornosť a pokiaľ si niekedy budete chcieť zahrať hru, ktorá vás zaujala, skontrolujte ako prvú Stadiu, či sa žiadaný titul nachádza v jej ponuke alebo nie. Stadiu zároveň odporúčame vyskúšať, aby ste si otestovali cloudové hranie na vlastnej koži a je jedno, či ste aktívny hráč alebo ste sa doteraz ešte nehrali. Počas prvého mesiaca môžete využívať službu Stadia Pro zadarmo. V rámci nej získate viacero hier, ktoré si môžete zahrať cez cloud bez nutnosti platiť.

NVIDIA GeForce NOW: Herný počítač v cloude

Doplnené: Služba GeForce NOW sa od publikovania tohto článku citeľne zlepšila a je aktuálne technologickou jednotkou na trhu. Naše dojmy z testovania v roku 2022 nájdete v samostatnom článku.

Na službách cloudového hrania je skvelá ich rôznorodosť. Google Stadia je samostatná platforma, ktorá je navrhnutá tak, aby ste cez ňu hrali všade a bez ohľadu na zariadenie. Konkurenčnú službu NVIDIA GeForce NOW však možno definovať ako herný počítač v cloude, ktorý si prenajmete, aby ste si zahrali vaše hry.

Takúto charakteristiku sme použili z dvoch dôvodov. V prvom rade, GeForce NOW neobsahuje svoj vlastný obchod, z ktorého by ste si kupovali hry, ktoré si následne zahráte. Táto služba preferuje iný prístup – využíva prepojenie s existujúcimi obchodmi, ako je Steam, Epic Games Store, UPLAY, Origin či GOG. Myšlienka je taká, že hru si kúpite v obchode, v ktorom chcete a potom si ju cez GeForce NOW zahráte v cloude. Tento prístup nám bol od začiatku sympatický, nakoľko si takto zakúpené hry môžete zahrať aj na hernom notebooku alebo na hernom počítači a nie ste tak odkázaní iba na cloudovú službu. Prípadne viete kombinovať hranie – doma hráte na výkonnom hernom stroji v najlepšej možnej kvalite a pokiaľ chcete hrať cez cloud z iného miesta a iného zariadenia, máte aj tú možnosť. Hru si však nemusíte znovu kupovať a váš herný postup sa synchronizuje. Je zrejmé, prečo je pre aktívnych PC hráčov na prvý pohľad atraktívnejší GeForce NOW ako Stadia. Tento koncept takisto umožňuje o trochu jednoduchšie a rýchlejšie budovanie knižnice hier. NVIDIA nemusí hry prispôsobiť pre svoju platformu, stačí jej iba získať súhlas vydavateľa, aby mohli hráči využiť na hranie aj herný počítač v cloude.

Lenže, je tu niekoľko ale. GeForce NOW obsahuje v bezplatnej verzii dve obmedzenia – v rámci štandardného prístupu k službe sa môže stať, že budete musieť čakať na uvoľnenie počítača v cloude, aby ste sa mohli zahrať. A po hodine hrania vás služba automaticky vykopne z hrania. Následne môžete hru opätovne spustiť, avšak je možné, že vás bude opäť čakať čakanie v rade na to, až vám služba pridelí počítač.

Hlavná výhoda GeForce NOW spočíva v tom, že vám umožňuje hrať v cloude hry, ktoré už vlastníteZdroj: NVIDIA
Hlavná výhoda GeForce NOW spočíva v tom, že vám umožňuje hrať v cloude hry, ktoré už vlastníte

V tejto súvislosti je tiež treba spomenúť menej pohodlný proces spustenia hry v porovnaní s konkurenčnými službami. V rámci neho sa naplno prejavuje, že cez GeForce NOW si v podstate iba prenajímate počítač v cloude. V našom prípade to v praxi znamená, že je potrebné zadať prihlasovacie heslo do obchodu Steam a následne potvrdiť prihlásenie verifikačným krokom, keďže máme aktivované zabezpečenie účtu v dvoch krokoch. Pri používaní GeForce NOW na notebooku to až tak nevadí, avšak keď sa prihlasujeme cez smartfón, je to nepohodlné. Niektoré hry pri spustení zobrazujú samostatné okno, v rámci ktorého je potrebné hru manuálne zapnúť a aj tento krok je mierne nepohodlný v prípade ostatných zariadení, než je počítač s klávesnicou a myšou.

GeForce NOW umožňuje streamovanie v rozlíšení až Full HD pri 60 fps, a to bez ohľadu na to, či za službu platíte alebo nie. V prípade tzv. Founders predplatného, ktoré stojí 27,45 eura na polroka, získate prioritný prístup k službe. V ideálnom prípade teda nebudete nikdy čakať, aby ste sa mohli hrať. Rovnako sa predĺži doba z jednej hodiny na šesť hodín, po ktorej vás služba automaticky odhlási a po ktorej je potrebné spustiť hru nanovo. Súčasťou plateného členstva je tiež ray tracing, ktorý si môžete zapnúť v hrách s podporou tejto technológie. Ray tracing umožňuje simulovať svetlo a odrazy v reálnom čase. Výsledkom je vyššia miera fotorealistickosti a celkovo dokonalejšie vizuálne spracovanie.

GeForce NOW môžete používať na počítačoch so systémom Windows a na macOS prostredníctvom aplikácie. K dispozícii je tiež mobilná aplikácia pre Android zariadenia, cez webový prehliadač je služba k dispozícii aj na iOS zariadeniach a Chromebookoch. Hranie na TV obrazovke aktuálne umožňuje NVIDIA SHIELD, avšak v priebehu roka 2021 by sa mali objaviť aj aplikácie pre inteligentné televízory. Z výrobcov tretích strán bola v dobe prípravy tohto článku potvrdená podpora pre televízory LG.

Technická kvalita služby je veľmi dobrá. Mierne zaostáva za Google Stadiou z toho hľadiska, že nepodporuje streamovanie v 4K rozlíšení, avšak vzhľadom ku konceptu tejto služby to aktuálne nie je nevyhnutné. Uvidíme, či podpora 4K rozlíšenia príde s aplikáciami pre televízory, alebo nie. Kvalita konektivity bola veľmi dobrá a stabilná, subjektívne ju radíme na druhé miesto hneď za Stadiu. Službu sme testovali cez ethernet, vtedy boli rozdiely minimálne a takisto aj cez Wi-Fi – v takom prípade bola Stadia lepšie optimalizovaná.

Aby sme to zhrnuli. NVIDIA GeForce NOW stojí za vyskúšanie najmä v prípade, že sa aktívne hráte na počítači a radi by ste pokračovali v hraní aj mimo vášho domu. V takomto prípade je atraktívna kombinácia bezplatného členstva v GeForce NOW s vašou knižnicou hier. A sami uvidíte, možno vás služba natoľko zaujme, že ju budete pravidelne využívať. V takom prípade stojí za zváženie aj predplatenie Founders členstva.

GeForce NOW môžete používať aj na televíznej obrazovke. Potrebovať budete zariadenie NVIDIA SHIELD
GeForce NOW môžete používať aj na televíznej obrazovke. Potrebovať budete zariadenie NVIDIA SHIELD

Xbox cloudové hranie: Dopĺňa hranie na Xboxe

Xbox v cloude je aktuálne dostupný vo forme beta verzie, ktorá je súčasťou služby Xbox Game Pass Ultimate. Nejde teda o samostatnú službu, avšak dá sa predpokladať, že by sa to mohlo v budúcnosti zmeniť. Prívlastok beta takisto dáva Microsoftu čas na to, aby odstránil niektoré nedostatky svojho cloudového hrania a aby boli hráči benevolentnejší k určitým parametrom služby v jej aktuálnej podobe.

Xbox cloudové hranie vám umožňuje pristupovať k vzdialenému Xboxu, ktorý má prakticky totožné parametre ako konzola Xbox One S. V praxi to znamená slabší grafický výkon a takisto aj pomalšie úložisko ako konkurenčné cloudové služby. Objavili sa informácie, podľa ktorých by mal Microsoft počas roka 2021 vylepšiť infraštruktúru tak, aby sa zážitok z cloudového hrania priblížil k Xboxu Series X. Ocenili by sme najmä rýchlejšie úložisko, pevné disky v prípade konzol radu Xbox One sú na dnešné pomery naozaj pomalé.

Pokiaľ nepoznáte svet konzolového hrania, potom vedzte, že online hranie je podmienené predplatným služby Xbox Live Gold, resp. PlayStation Plus. Xbox Game Pass Ultimate v sebe zahŕňa predplatné Xbox Live Gold a zároveň aj služby Xbox Game Pass s prístupom k viac ako stovke hier pre konzoly a počítače a službu EA Play. Funkcia hrania v cloude umožňuje pristupovať k hrám, ktoré sú práve dostupné v ponuke služby Xbox Game Pass Ultimate vo verzii pre Xbox a zahrať si ich cez cloud na zariadeniach so systémom Android.

Xbox hry môžete hrať aj bez Xboxu. Kedysi to bola utópia, dnes je to realita
Xbox hry môžete hrať aj bez Xboxu. Kedysi to bola utópia, dnes je to realita

Bolo by teda nefér hodnotiť cloudový Xbox v priamom porovnaní s Google Stadiou či NVIDIA GeForce NOW. Kľúčovou informáciou v prípade tejto služby je upozorniť vás na jej existenciu. Takisto neodporúčame vnímať cloudový Xbox ako samostatnú službu, aspoň nie aktuálne. To už by malo byť zrejmé z jej popisu. V terajšom stave je to extra funkcia služby Xbox Game Pass Ultimate, nie plnohodnotný produkt. A hoci si niekto môže predplatiť Xbox Game Pass Ultimate aj bez toho, aby vlastnil Xbox – iba kvôli cloudovému hraniu, nepovažujeme to za rozumné rozhodnutie. Síce získate prístup k viac ako stovke hier, ktoré si môžete streamovať do mobilného zariadenia, avšak cloudový Xbox momentálne nie je koncipovaný, aby nahradil tradičný Xbox, ale aby ho dopĺňal. V tomto smere prináša cloudové hranie na Xboxe pridanú hodnotu pre predplatiteľov služby Xbox Game Pass Ultimate, a to aj v aktuálnej beta verzii.

Cloudový Xbox je aktuálne obmedzený na rozlíšenie 720p pri 60 fps. V prípade smartfónu či tabletu je to postačujúce, avšak pri hraní na monitore počítača alebo na televíznej obrazovke by takéto rozlíšenie nestačilo. Služba je takisto dostupná iba pre Android. Hoci, v priebehu roka 2021 by mala byť k dispozícii aj pre počítače so systémom Windows a iOS zariadenia prostredníctvom webového rozhrania. Dá sa očakávať, že Microsoft postupne zlepší infraštruktúru služby, zvýši rozlíšenie a časom pridá aj podporu pre inteligentné televízory. Tieto vylepšenia však budú prichádzať postupne.

Naše dojmy z testovania cloudového Xboxu sú pozitívne v tom zmysle, že je fajn mať možnosť pokračovať v hraní hry, ktorú ste si vybrali z ponuky služby Game Pass Ultimate, aj počas cestovania alebo vtedy, keď nie ste doma pri konzole. Z technického hľadiska však táto služba viditeľne zaostáva za konkurenciou. Nižšie rozlíšenie sme už spomenuli a ani stabilita konektivity nie je úplne bezchybná. V tomto smere musí Microsoft zabrať, na druhej strane, aktuálny stav služby zodpovedá prívlastku beta.

Xbox Game Pass Ultimate je služba s vysokou pridanou hodnotou pre aktívnych hráčov
Xbox Game Pass Ultimate je služba s vysokou pridanou hodnotou pre aktívnych hráčov

Na čo treba ešte myslieť

Ak budete skúšať niektorú zo spomenutých služieb cloudového hrania, mali by ste myslieť na tieto pravidlá. Pre najlepší zážitok je vhodné pripojiť zariadenie, cez ktoré používate službu, do internetu prostredníctvom ethernetu. Alternatívne použite 5 GHz Wi-Fi sieť. Služby samozrejme fungujú aj v prípade pripojenia cez 2,4 GHz Wi-Fi sieť, avšak v takom prípade nemusí byť stabilita pripojenia bezproblémová a môžu sa objaviť lagy alebo krátkodobé chyby v zobrazení. V prípade bezdrôtového pripojenia je tiež vhodné, aby ste boli blízko k routeru, resp. sa nachádzali v miestach, kde je silný signál vašej Wi-Fi siete.

Cloudové hranie môžete využívať aj cez mobilné dáta. V takom prípade odporúčame minimálne 4G sieť a mali by ste sa nachádzať v mieste, kde je dobré pokrytie mobilným signálom. Treba však myslieť na dátovú spotrebu služby, ktorá v závislosti od rozlíšenia spotrebuje 2 GB za hodinu a viac. Ak máte mobilný paušál s malým objemom dát, cloudové hranie cez mobilné dáta nebude dobrý nápad.

Bez ohľadu na spôsob pripojenia do internetu, vaša konektivita by mala poskytovať stabilné prenosové rýchlosti sťahovania na úrovni aspoň 10 Mbps. Google Stadia je veľmi dobre optimalizovaná a teoreticky by mohlo stačiť aj 5 Mbps pripojenie, avšak odporúčame aspoň spomenutých 10 Mbps. Samozrejme, ak budete chcieť hrať vo vyššom rozlíšení, nároky na prenosové rýchlosti budú vyššie – pre hranie v 4K rozlíšení budete potrebovať minimálne stabilných 35 Mbps.

Pokiaľ hráte cez cloud na počítači, môžete využiť na ovládanie klávesnicu a myš. V prípade mobilných zariadení odporúčame pripojiť herný ovládač. Gamepad pre Xbox poskytuje výbornú kompatibilitu s počítačom a tiež so zariadeniami so systémom Android a iOS. V niektorých prípadoch je síce k dispozícii aj dotykové ovládanie, avšak optimálny zážitok vám ponúkne iba fyzický ovládač. Gamepad odporúčame aj v prípade hrania na televíznej obrazovke.

Hľadáte ovládač, ktorý funguje aj s počítačom, aj s Macom, aj s Androidom a aj s iOS? V takom prípade si kúpte ovládač pre Xbox
Hľadáte ovládač, ktorý funguje aj s počítačom, aj s Macom, aj s Androidom a aj s iOS? V takom prípade si kúpte ovládač pre Xbox

Prehľad služieb na cloudové hranie k 19. januáru 2021

 Google StadiaNVIDIA GeForce NOWXbox cloudové hranie
Maximálne rozlíšenieAž do 4K HDR / 60 fpsAž do 1080p / 60 fps720p / 60 fps
Formát zvukuPriestorový zvuk 5.1, stereoStereoStereo
Podporované platformy k 19. 1. 2021Android, iOS, Windows, macOS, Chromebook, Android TV, TV cez Chromecast UltraAndroid, iOS, Windows, macOS, Chromebook, TV cez NVIDIA SHIELDAndroid
Počet hier v ponuke služby / podporovaných hier k 19. 1. 2021cca 140 hiercca 800 hier z obchodov Steam, Epic Games Store, UPLAY, Origin, GOGVšetky hry, ktoré sú práve dostupné v službe Xbox Game Pass Ultimate pre Xbox
Odporúčaná rýchlosť pripojenia10 Mbps, 35 Mbps pre hranie v 4K15 Mbps, 25 Mbps pre 1080p / 60 fps10 Mbps
Približná spotreba dátod 2,7 GB do 20 GB podľa nastavení a rozlíšeniaod 2,7 GB do 15 GB podľa nastavení a rozlíšenia2,7 GB za hodinu
Je služba zadarmo?V bezplatnej verzii platíte iba za hry, ktoré si kúpite cez Stadiu a tie hráte v rozlíšení 1080p / 60 fps so stereo zvukomÁno, s tzv. štandardným prístupom – možno budete čakať na počítač a po každej hodine hrania sa musíte do služby opäť pripojiťSúčasť služby Xbox Game Pass Ultimate
Výhody plateného členstvaHranie v 4K HDR s 5.1 zvukom, bezplatné hry každý mesiac, špeciálne zľavyPrioritný prístup k službe bez čakania, opätovné pripojenie do služby až po 6 hodinách hrania, hranie s ray tracingomSúčasť služby Xbox Game Pass Ultimate
CenaZadarmo / 9,99 € mesačneZadarmo / 27,45 € za 6 mesiacov12,99 € mesačne za Xbox Game Pass Ultimate

Verdikt

Cloudové hranie je na Slovensku a k dispozícii máme tri služby, ktoré sa odlišujú svojím konceptom. Z celkového hľadiska je nám najsympatickejšia Google Stadia – táto služba je technicky najdokonalejšia, avšak bude ešte potrebovať zopár mesiacov, aby zatraktívnila ponuku hier. Bez ohľadu na to, ak chcete vyskúšať cloudové hranie, začnite so Stadiou. Stačí ísť na web stadia.com a prihlásiť sa pomocou Gmail účtu.

GeForce NOW je výborná služba pre aktívnych hráčov počítačových hier, ktorým prináša dobre použiteľné riešenie na hranie aj mimo domu a mimo svojho herného počítača. Svojím spracovaním môže zaujať aj nehráčov – pre nich je však Stadia lepšou voľbou z hľadiska komfortu používania a aj z toho hľadiska, že Stadia môže byť vašou primárnou platformou na hranie na ľubovoľnom zariadení. GeForce NOW môže zaujať aktuálne lepšou ponukou z hľadiska podpory hier.

Xbox cloudové hranie je služba, ktorá dnes existuje a bude sa ďalej vyvíjať. V aktuálnom štádiu je atraktívna iba pre predplatiteľov služby Xbox Game Pass Ultimate, ktorí ju môžu využívať bez ďalšieho platenia na rozšírenie svojho zážitku z hrania sa na Xboxe.

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit