Aféra Intelu zvaná Meltdown nebude mať negatívny dopad iba na rýchlosť CPU.

Je tu pravdepodobnosť, že sa spomalia aj pevné disky. Ich dopad na výkon a reálne pocítenie by ste nemali poznať. Najmä preto, že sa prejavuje v podnikovom segmente a teda najvýkonnejších diskoch určené pre servery, nie pre stolové alebo prenosné počítače. Avšak s aplikovaním záplaty KB4056892 sa hovorí o spomalení v rozsahu 20 ÷ 30 %.

Pri testovaní bol použitý disk Intel Optane 900P 480GB. Tento disk je vhodný na testovanie malých detailov v oblasti prenosu dát. Používa pamäťovú technológiu 3D XPoint, ktorá nevykazuje nepresnosti pri jednotlivých meraniach ako pri NAND pamätiach. Aj z toho, dôvodu nebol použitý obyčajný SSD disk. Tam je každé meranie s menšou či väčšou nepresnosťou. To v praxi znamená, že pri benchmarkoch treba priemerovať na dopracovanie sa k relevantnému výsledku. Disk testovaný cez benchmarkový nástroj Anvil Storage Utilities.

Ďalšie testy boli vykonané na softvéri a hrách. Syntetické testy totiž izolujú ostatné komponenty, aby sa čo najpresnejšie zmeral výkon len toho komponentu, ktorý chceme testovať. Dnes ale hardvér a softvér úzko spolupracuje.

Preto bol disk po aplikovaní záplaty testovaný aj na programe Adobe Photoshop a InDesign a ďalších, tiež aj na programe Microsoft Word. Bez rozdielu v rýchlosti. Takže, záplata chyby procesorov Intel môže spomaliť disky v niektorých prípadoch. V reálnych podmienkach to ale pravdepodobne ani nespoznáte.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Procesory Intel majú závažnú bezpečnostnú chybu. Oprava je na ceste (doplnené)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.