Väčšina aktualizácií by nemusela vyžadovať reštartovanie systému.

Podľa webu Windows Central pracuje Microsoft na novom spôsobe inštalovania aktualizácií. Dnes, ale aj po minulé roky, je situácia taká, že po každej aktualizácii je potrebné reštartovať operačný systém. To pre mnohých používateľov nemusí byť pohodlné. Aj to je dôvod, prečo aktualizácie odkladajú. Ide najmä o tých používateľov, ktorí sú zvyknutí prepínať počítač do režimu spánku bez reštartovania.

Tento spôsob aktualizovania by sa mal čoskoro zmeniť, nakoľko firma testuje metódu s názvom hot patching. Nejde o úplnú novinku a už teraz sa používa v niektorých serverových edíciách Windows ako aj v hernej konzole Xbox. Nateraz to vyzerá, že si novinka zamieri do spotrebiteľských systémov Windows 11. To by prinieslo väčšie pohodlie pri inštalácií aktualizácií. Odporcovia môžu namietať, že týmto spôsobom sa o inštalácii už vôbec nedozvedia a prebehne na pozadí. Skontrolovať si tento proces budú môcť len v histórii aktualizácií v okne Nastavenia.

Skúsme sa preniesť do ideálneho sveta. Zapracovaním tejto metódy by systém vyžadoval reštart iba štyrikrát ročne. Išlo by o väčšie aktualizácie zabezpečenia, ktoré by nepodporovali systém hot patching. Bolo by to podobné, ako doteraz pri veľkých záplatách. Tie firma uvoľňuje približne dvakrát za rok. Podľa informácií z vyššie uvedeného zdroja by sa nová možnosť mohla objaviť vo verzii Windows 11 označenej ako 24H2.

nastaveniw windows 11 so zobrazenim Windows UpdateZdroj: TOUCHIT

Zdroj: Windows Central

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.