Nová aplikácia je propagácia k inštalácii Windows 11.

Mnohí si budú chcieť tento systém inštalovať čím skôr a práve v tom by im mala sčasti pomôcť. Základná cesta nie je príliš zložitá a netreba ju komplikovať. Inštalátor Windows 11 skontroluje váš systém a v prípade problémov na ne upozorní. Netreba ďalej v inštalácii pokračovať, alebo sa rozhodnete ísť ďalej a systém aj s možnými obmedzeniami skúsiť.

Windows 10 teraz obsahuje aplikáciu s názvom Kontrola stavu počítača. V ponuke Štart sa objaví automaticky, kto ju ešte nevidí, dá sa stiahnuť z tohto odkazu.

Informácie, ktoré prinesie sú vhodné aj vtedy, keď sa na zvýšenie verzie Windows 10 nechystáte. Ukáže vám prehľad služieb, stav disku ako aj približný vek vášho počítača. Tlačidlom Overiť teraz zobrazíte všetky kritéria na prechod na nový systém. Tu sa dozviete aj to, či máte TPM 2.0 čip alebo čo je nemenej dôležité, podporovaný procesor.

Systém Windows 11 sa bude mnohým páčiť, hoci sa treba pripraviť na sériu značného počtu obmedzení, ktoré so sebou prináša. Vaša práca a spôsob používania sa bude musieť prispôsobiť a niektoré veci fungovať nebudú. O tých sme písali v tomto článku.

Pripravenosť zistíte aj otvorením okna Nastavenia – Aktualizácia a zabezpečenie. Upútavka na prechod bude zobrazená viditeľne v časti Windows Update. Kto toto upozornenie zrušil a zatiaľ sa nerozhodol prejsť, stále má túto možnosť cez okna Nastavenia. Ponuka na prechod sa presunula do panelu vpravo. Kto používa užšie zobrazenia, nájdete tieto informácie v spodnej časti okna a treba zrolovať nižšie.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.