Oprava pripojenia VPN je k dispozícii.

Išlo o raritnú chybu, s ktorou sa mnohí používatelia ani nemuseli stretnúť. Microsoft na ňu upozorňoval už v aprílovom vydaní kumulatívnej záplaty. Na svojom portáli informoval, že o chybe spôsobujúcej nestabilitu pripojenia VPN vie. Tiež išlo o problém pri pokuse o opätovné pripojenie k takémuto zabezpečenému serveru.

V súčasnosti je informácia na blogu aktualizovaná a v tabuľke chýb je uvedená informácia o riešení tohto problému. Zasiahla viaceré verzie systému počnúc Windows 10 21H2 až po najnovšiu verziu Windows 11 23H2.

microsoft tablet resolving vpnZdroj: Microsoft

Nápravu poskytuje májová kumulatívna záplata s označením KB5037771, ktorú si môžete stiahnuť z Katalógu služby Windows update. K dispozícii je niekoľko verzií, preto si treba vybrať tú správnu pre váš procesor. Kumulatívna záplata prináša opravu ďalších chýb, no práve opravu bezpečného pripojenia uvítajú tí, ktorí mohli mať v minulosti problémy s VPN. Nutné je však dodať to, že nie vždy za to môže operačný systém. V niektorých prípadoch sú na vine nestabilné aplikácie, ktoré toto spojenie umožňujú.

Používateľ má dva spôsoby, ako sa pripojiť k tomuto typu siete, a to prostredníctvom vyhradenej aplikácie od svojho poskytovateľa VPN alebo priamo cez operačný systém. Problémy s pripojením sa dajú riešiť najčastejšie prostredníctvom reštartovania celého systému. Je to najistejší spôsob, ako sa pri ďalšom pokuse úspešne pripojiť.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.