Jav so spomalením operačného systému sme si všimli v niektorých prípadoch aj my.

Neprikladali sme mu však príliš veľkú váhu, nakoľko išlo o testovanie na rôznych počítačových zostavách s rozličným výkonovým potenciálom. Ak by sme mali hneď v úvode odpovedať na otázku, či sa nám Windows 11 javí pomalší oproti Windows 10, je to jednoznačne áno. Deje sa to na všetkých počítačoch? Určite nie. Situáciu sumarizoval web Android Headlines.

Pomalá ponuka Štart

Na tento problém upozornil bývalý inžinier Microsoftu, Andy Young, ktorý prostredníctvom svojich príspevkov na sieti Twitter uvádza, že rozhranie je „komicky zlé“. Upozorňuje na príliš dlhé načítanie niektorých prvkov, a to najmä v súvislosti s ponukou Štart.

Hovorí, že čakať 1 sekundu od kliknutia je dlhá doba. S podobným problémom sa stretol aj používateľ Albacore, ktorý publikuje na Twitteri o Windows. Uvádza príklad prekresľovania okna v aplikácii, ktorý demonštruje priamo na svojom účte prostredníctvom videa. Dodávame, že tu môže ísť aj o problém aplikácie.

Späť však k úvodu a našim pochybnostiam a tomu, čo sa so systémom deje. V našom prípade sme si na niektorých testovacích zostavách všimli, že systém nie je rýchlejší ani na dramaticky výkonnejších zostavách. Dokonca sa dá hovoriť o tom, že výkonnejšie zostavy, typicky napríklad s procesorom Intel Core i9 a grafickou kartou NVIDIA RTX sú v niektorých prípadoch pomalšie, ako jednoduchšie počítače s menej výkonným procesorom.

Herné počítače

Tu by sme situáciu pripisovali softvérovej výbave, ktorú môžu výrobcovia integrovať v rámci počítačov. Na pozadí beží väčšie množstvo procesov, ktoré na pohľad nemusíme vidieť a drahšie zostavy môžu spúšťať nástroje určené na hranie hier alebo rozšírenú správu ovládačov.

Je možné, že nároky na operačný systém sa postupne zvyšujú s príchodom ďalších aktualizácií. Nebolo by to nezvyčajné, nakoľko Windows 11 ako pôvodná verzia stále zostáva, no prichádzajú do neho ďalšie funkcie a vylepšenia. Po niekoľkých rokoch by sme v minulosti dostali nový systém označený iným číslom alebo prívlastkom. Zvýšené nároky na systém by sme považovali za sčasti oprávnené. V tomto prípade nás môže mýliť to, že stále ide o systém Windows 11 a mení sa len jeho číslo zostavy.

Zdroj: Android Headlines

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.