Linuxových distribúcií je na trhu ako maku. Toto je projekt, ktorý nechce byť systémom pre pár nadšencov. Je určený bežným používateľom, preto aj tak vyzerá. Toto je spojenie sveta Windows a macOS. Funkcie, grafiku aj princípy ovládania má z oboch systémov. Nedá sa jednoznačne povedať, kde je to či ono z každého systému. Prvky sa prelínajú.

Elementary OS je nádherný operačný systém, ktorý si môžete vyskúšať a nemusíte ho nikam inštalovať. Skvelá správa je, že aj v tzv. Live verzii vám zostanú všetky nastavenia a súbory na flash disku. My sme sa rozhodli používať systém na flash disku. Ideálne je ho nainštalovať na SSD disk kvôli plnej rýchlosti, no USB 3.0 rozhranie nám v tomto výrazne pomohlo. Mohli sme so systémom pracovať takmer plynule. Prehliadač internetu si pýtal viac systémových prostriedkov a načítal sa niekedy aj tri sekundy. Poďme sa na systém pozrieť detailnejšie.

Cena a inštalácia

Systém nie je úplne zadarmo. Máte možnosť prispieť 5, 10, 25 dolármi alebo vlastnou sumou. Nie je to veľa a verte, že k tomu budete mať iný prístup, ako by ste len stiahli ISO obraz z internetu. ISO súbor má veľkosť zhruba 1 GB a bude ho potrebné dať na flash disk. Aspoň to odporúčame na jeho prvé vyskúšanie. Aplikácií je dostatok, o to sa báť netreba. Máte tu na výber ako v bežnej linuxovej distribúcii. Operačný systém je vhodné prevádzkovať aspoň na konfigurácii s procesorom Intel Core i3, 1 GB RAM, 15 GB voľného miesta na disku a pripojenie na internet. Teda nič svetoborné, operačný systém podporuje 32 a 64-bitové procesory.

Transfer ISO súboru na flash disk môžete vykonať cez aplikáciu Rufus alebo Universal USB Installer. Obe nájdete na internete, sú zadarmo.

Kalendár integrovaný priamo v OS

Začíname

Prvé spustenie netrvá nijak dlho, prakticky je systém zavedený rýchlejšie ako iné operačné systémy. Prvotná podobnosť po vizuálnej stránke je s macOS. Systém je v českej lokalizácii. Treba ju nastaviť, ak to bude potrebné, systém si jazykové súbory stiahne automaticky. V základnej výbave tu máte aplikácie na prezeranie a jednoduché úpravy fotiek, hudbu, videá a prehliadač internetu Midori. Nechýba aplikácia Geary vo forme emailového klienta alebo kalendár. Obe aplikácie podporujú Google, Yahoo a ďalších poskytovateľov, samozrejme aj klasické protokoly. Z podpory spomínaných poskytovateľov služieb vyplýva aj možnosť importovať nielen ich emailové účty, ale aj kalendáre. Program na organizovanie času tak môžete plnohodnotne využiť ako klienta v počítači namiesto webovej verzie.

Takto vyzerá správca súborov v systéme

Prieskumník akoby macOS z oka vypadol. Zároveň dostal do výbavy funkcie ako farebné zvýrazňovanie popisov adresárov, možnosť ich komprimovania a definovanie veľkosti zobrazenia.

Programy a nastavenia

Nastavenia systému sú obdobou Ovládacieho panelu Windows

Programov v základe nie je veľa. Aspoň nemusí byť inštalačný balík ISO obrazu taký veľký. Čo potrebujete, to si cez Centrum software ľahko doinštalujete. Opäť dodávame, že aj v spustenej live verzii aplikácie po skončení zostanú nainštalované. Všetky zmeny sa ukladajú. Jedinou podmienkou je vytvorenie súboru, ktorý bude slúžiť ako disk na vaše dáta a všetky zmeny sa doň budú zapisovať. Ten sa vytvorí ešte pri formátovaní flash disku a prenosu ISO naň. Ak už teda hovoríme o aplikáciách, máme na mysli skutočné programy ako napríklad LibreOffice. To, čo poznáte z Ubuntu nainštalujete aj tu. Je vidno, ako sa svet takýchto distribúcií prelína. Faktom je, že Elementary OS vychádza priamo z Ubuntu 14.04. Aj keď to by ste na prvý pohľad vôbec nepoznali.

Elementary OS má nastavenia na jednom mieste. Ak neviete presne, čo asi hľadáte, môžete použiť kľúčové slová. Z možností sa postupne vyfiltrujú tie, ktoré súhlasia s vaším zadaním. V súčasnosti už nemá zmysel sa príliš venovať tomu, že systém podporuje tlač, že má Bluetooth, automatickú detekciu ovládačov, sieťových rozhraní atď. Toto je skrátka pokročilý systém, na ktorom sa neustále pracuje a spĺňa súčasné požiadavky.

Systém podporuje tzv. horúce rohy, ktoré po prejdení myšou v konkrétnom rohu zapnú vybranú funkciu. Máte k dispozícii aj virtuálne plochy a vytvoriť sa dajú klávesovou skratkou alebo tlačidlom na zobrazenie spustených aplikácií na všetkých plochách. To je na hlavnom paneli.

Dock ako hlavný panel s aplikáciami

Chybičky

Nie je všetko také ružové, akoby sa mohlo zdať a aj tento operačný systém obsahuje bežnú chybu linuxových distribúcií. Spustíte ho na takmer ľubovoľnej konfigurácii, no nie vždy bude rozpoznaný displej. Pracovať v rozlíšení 800 × 600 bodov bolo nereálne aj pred 15 rokmi. Takže buď bude treba použiť iný monitor alebo, ak to bude možné, nastaviť rozlíšenie displeja v nastaveniach systému. V prípade, že používate slovenčinu, treba sa pripraviť na to, že na obrazovke uzamknutia bude anglická klávesnica. Myslite na to, ak máte v hesle nejaké čísla alebo špeciálne znaky. Občas sa zasekne internetový prehliadač, no bez problémov ho zavriete. Chyby systému nie sú také závažné, no je prirodzené, že toto bude viac váš hobby systém ako ostrý operačný systém, na ktorý sa v práci spoľahnete.

Verdikt

Elementary OS nás jednoznačne zaujal. Je to prívetivý systém, ktorý si môžete nainštalovať na flash disk. Vždy tak budete mať svoj systém s dátami, nech sa stane s počítačom čokoľvek. Prečo spomedzi objemnejších a pokročilejších linuxových systémov práve tento? Pre jeho nádherné rozhranie, jednoduchosť používania a celkovú prívetivosť. Aj napriek menším chybičkám sa nám stále páčil. Nie je zadarmo, no minimálne za tých 5 dolárov naozaj stojí.

Sťahujte na: www.elementary.io

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.