Funkcia Windows Recall, ktorá má fotiť obrazovku počítača v pravidelných intervaloch, sa odkladá.

Windows Recall, ako je funkcia nazvaná, čelila od jej uvedenia výrazne kritike. Odborníci sa obávali zneužitia dát. Microsoft však tvrdí, že chce na novinke zapracovať ešte viac a preto ju z pôvodného náhľadu dostupného na 18. jún 2024 odloží o niekoľko týždňov. Najprv ju uverejní v distribučnej schéme Windows Insider Program (WIP).

Po získaní spätnej väzby od svojej komunity chce funkciu upraviť. Základom je, aby všetky snímky boli šifrované. Na disku budú uložené v bežne nečitateľnej podobe a dešifrujú sa až po prihlásení používateľa do jeho účtu. Windows Recall slúži na robenie snímok toho, čo robíte s napojením na AI, ktorá potom dokáže kontextovo vyhľadávať dáta. Napríklad budete chcieť vedieť, na ktorom snímku prezentácie bola nejaká informácia a Recall ju nájde a poskytne odpoveď.

Novinka má byť viazaná len na kompatibilné počítače s akousi internou certifikáciou Microsoftu nazvanej ako Copilot+ PC. To znamená počítače s CPU, ktorý obsahuje špeciálnu neurálnu jednotku. Táto AI má spracovávať informácie interne v rámci počítača. Nebude teda dostupná pre všetkých, aj keď sa nájdu používatelia, ktorí budú chcieť minimálne požiadavky obísť. Windows Recall tiež nemá posielať snímky na cloud. Nastavenie a toho, ako to celé bude fungovať ešte teraz nie je jasné.

windows recall albacoreZdroj: Albacore@Twitter

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.