Microsoft sa plánuje vrátiť k pôvodnému trojročnému cyklu vydávania hlavných verzií.

Tie by mali obsahovať každoročné vydávanie jednej aktualizácie, ktorá prinesie nové funkcie. Pôvodný systém, ktorý sa Microsoft snažil presadiť bol Windows 10. Malo ísť o neustále aktualizovaný systém bez zmeny čísla v jeho názve. O konci tohto spôsobu sa diskutuje dlhšie a nové poznatky priniesol server Windows Central.

Je to vidieť aj na Windows 11, ktorý po Desiatkach prišiel a zrútil pôvodnú ideu, že Windows 10 bude posledný vydaný systém a meniť sa budú len jeho verzie zostáv. My sme to tvrdili už na začiatku a bolo nereálne si myslieť, že Windows 10 je naozaj tá skutočne posledná verzia. V minulosti sa hovorilo o tom, že Windows 11 prinesie spomalenie vydávania nových verzií vo forme kumulatívnych balíčkov s obsahom vylepšení. To sa však nenaplnilo a používatelia očakávajú 2 aktualizácie ročne. Označované sú systémom 23H1 alebo 23H2 atď. Prvé číslo značí rok vydania, druhé znamená o ktorý polrok vydania ide.

Vydávanie nových funkcií

Podľa zdrojov servera Windows Central sú potvrdené aj informácie o tom, že sa Windows vráti len k jednej veľkej aktualizácii za rok. Stratiť by sa teda mal systém, ktorý sme poznali z minulosti, ale čiastočne aj pri aktuálnom systéme, a to vydávať niekoľko menších aktualizácií v priebehu roka. Teraz hovoríme o aktualizáciách, ktoré zároveň prinášajú aj niektoré z vylepšení, nielen bezpečnostné záplaty. Poslednú veľkú aktualizáciu sme na Jedenástkach videli v septembri.

Zaujímavosťou na tejto situácii je potreba prispôsobiť sa výrobcom zariadení, ktorí chcú používať procesory typu ARM, ako napríklad Qualcomm Snapdragon X Elite. Jedna z hlavných aktualizácií sa očakáva už v apríli 2024. Tá by mala obsahovať jadro kompatibilné s ARM procesormi. Vydanie novej verzie, zatiaľ možno s označením ako Windows 12, je ale plánované až na leto. Počítače dostanú aktualizáciu až v septembri alebo októbri.

Toto nehrá do karát výrobcom zariadení. Pre nich je to neskoro a tí sa musia zladiť s novou verziou systému, keďže chcú predinštalovať systém už na novej architektúre procesorov. To by znamenalo ústupok zo strany Microsoftu a vydanie jadra systému, ktoré bude kompatibilné s týmito procesormi a možnosťou preinštalovať systém na zariadenia už v júni. Ide však len o logistiku, ktorou sa bežný používateľ nemusí zaoberať.

Podobnosť ako pri Windows 95 alebo XP?

Podstatné na tejto situácii má byť to, že sa spomalí vydávanie nových verzií a obmedzí sa pravdepodobne len na bezpečnostné záplaty. Väčšia aktualizácia 1× za rok by mohla byť doplnená vo výnimočných prípadoch o niekoľko menších vylepšení aj počas roka. Doba je čoraz rýchlejšia a výrobcovia zariadení, ako aj sólo výrobcovia softvéru na tom majú nemalý podiel.

Je pravdepodobné, že používatelia nepotrebujú čiastkové vylepšenia systému raz za niekoľko mesiacov a pokojne sa uspokoja aj s jednou aktualizáciou ročne. Stačí, keď si predstavíte vydávanie nových verzií v minulosti, keď sme na nový systém čakali niekoľko rokov s tým rozdielom, že aktuálny systém nebol kontinuálne vylepšovaný. Situácia sa však dá pripísať aj nedostupnosti rýchleho internetu a spôsobu distribúcie nových verzií.

Aj keď by sa mohlo zdať, že dnešná situácia je odlišná, ako tomu bolo pred 20 rokmi, opak je pravdou. Faktom je, že vydávanie rôznych typov aktualizácií sa zrýchlilo a samotná firma pochopila, že toto nie je udržateľná cesta a používatelia to v mnohých prípadoch reálne ani nepotrebujú a nevyžadujú.

Pamätníci si možno spomenú na Windows 95, ktorý mal niekoľko ďalších vydaní označených ako OSR + špeciálne rozšírenie Microsoft Plus!. Takisto si možno spomenú na Windows 98, ktorý mal neskôr oficiálne nazvanú distribúciu ako Windows 98 Service Pack 1. Ten mimochodom priniesol integrovanú slovenčinu v základnej inštalácii.

Výnimkou nie je ani Windows XP, ktorý priniesol 3 zásadné balíky Service pack vylepšujúce systém. V prvých dvoch prípadoch išlo najmä o zlúčenie kumulatívnych opráv do jedného balíka. Používatelia jedným inštalačným súborom zaktualizovali systém za niekoľko mesiacov vydávaných čiastkových opráv. Zmena prišla pri treťom servisnom balíku, ktorý priniesol aj integrovaný firewall a ďalšie vylepšenia. Išlo o jeden z najväčších zásahov do hotového systému bez toho, aby vznikla nová verzia.

Prečo sa to deje?

Spôsob aktualizovania je niekoľkoročná téma. Microsoft svoje plány mení, no tentoraz ide o potrebu zjednotiť vydanie najbližších aktualizácií vrátane novej verzie očakávaného Windows 12. Tiež pripraviť kompatibilnú platformu pre ARMové procesory.

Z pohľadu načasovania a pripravenosti upraveného jadra tu nevidíme problém. Otázkou následne bude, akou formou sa bude systém aktualizovať a či budú mať nové zariadenia s inštalovanou konkrétnou verziou systému jadro skôr ako používatelia, ktorí na aktualizáciu v rámci ročnej periodicity ešte len čakajú.

Zdroj: Windows Central

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.