Šetriace režimy vo Windows sú nastavené niekedy veľmi prísne.

Je to aj z dôvodu, aby vám práca na batériu vydržala čo najviac. Bežne sa totiž obrazovka aj samotný počítač prepnú do režimu spánku už po 4 minútach neaktivity. Záleží však na type notebooku a výrobcovi, ako ho nastaví. Téma šetrenia energie je teraz nastavená aj na službu Windows Update.

Microsoft uvádza vyhlásenie presne citované v nadpise tohto článku. Služba Windows Update nie je uhlíkovo neutrálna. To je rozdiel. O čo ide?

Aktualizácie systému sú vykonávané na pozadí a zoberú si časť energie aj výkonu počítača. Obe v neveľkom množstve. To chce Microsoft zmeniť a naplánoval vykonávanie aktualizácií v automatickom procese tak, aby pochádzali zo zdrojov, ktoré budú mať nižšie emisie. Stále je tu možnosť vykonať aktualizáciu na vyžiadanie, keď kliknete na príslušné tlačidlo v okne Nastavenia – Windows Update.

Iniciatíva je založená na predpoklade, že toto by mohlo pomôcť šetriť emisie uhlíka tým, že služba bude napojená na regionálne informácie o intenzite uhlíka. V prípade vášho notebooku asi o nič veľké nepôjde, možno ani tak v prípade domácnosti alebo jednom poschodí firmy s 20 počítačmi.

windows power settingsZdroj: WinAero
Na webe WinAero sa zobrazili takéto nastavenia, vyvolané cez modifikačný nástroj ViveTool z GitHubu. Dnes ale systém Windows 11 zobrazuje hlásenia na karte Napájanie postupne, nemá takto hromadne umiestnené predvoľby. Aspoň zatiaľ nie.

Keď ale zrátame počet počítačov vo výškovej budove, počet výškových budov a kancelárií a domácností, dostaneme sa na slušné číslo. Je vhodné mať zapnutý šetriaci režim, aj keď používate napájanie. Iste, niektorí z nás potrebujú sťahovať alebo posielať dáta aj keď nie sú za počítačom (a pre systémový odpočet nehýbu myšou), no dá sa nastaviť vypínanie obrazovky a šetriť energiu aspoň týmto spôsobom.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.