Na predstavení a prezentácii novej modelovej rady X sme sa boli pozrieť v Prahe

Už v úvode treba povedať, že to, čo dokážu tieto bezpečnostné kamery je miestami až neuveriteľné. Funkcionalita, otvorený softvér pre vývojárov, špičková optika, analytické funkcie, široké spektrum využitia a zákaznícka podpora na vysokej úrovni.

WiseNet Samsung patrí pod spoločnosť Hanwha Techwin. Táto kórejská spoločnosť vyvíja a vyrába špičkové bezpečnostné a optické systémy pre armádu, bezpečnostné zložky a pod. Samozrejmosťou je aj zameranie na civilný sektor. Pražské predstavenie bolo orientované na novú modelovú radu kamier – WiseNet-X, ktorá prináša množstvo noviniek a vylepšení.

WiseNet Samsung team SK/CZ

Zaujala nás otvorenosť spoločnosti, ktorá umožňuje vo svojich zariadeniach používať softvér tretích strán. To rozširuje záber využiteľnosti. Samozrejme, všetko je pod drobnohľadom a bez bezpečnostných previerok to nepôjde. Prezentácie sa zúčastnilo aj niekoľko externých (partnerských) spoločností, ktoré používajú vlastný softvér v spojení s týmito kamerami. Išlo o spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na oblasť dopravy a obchodu. Videli sme rôzne riešenia z oblasti dopravy, resp. inteligentných križovatiek, ktoré vyžadujú špičkové kamerové systémy.

„Zabudnite na bežné HD rozlíšenie, aj v bezpečnostných kamerách nájdeme zariadenia so 4K rozlíšením.“

Softvér talianskej spoločnosti Sprinx Technologies monitoruje dopravu v mestách, pričom dokáže inteligentne riadiť premávku, kontrolovať vyťaženie a zaznamenať každé jedno auto, ktoré cez monitorovanú oblasť prejde. Výhodou ukrajinskej spoločnosti FF-Group (NumberOK) je to, že zaznamenáva aj EČV automobilu a dokáže napr. označiť auto v pátraní, auto bez technickej kontroly a pod. Zaujal nás fakt, že s novým modelovým radom kamier WiseNet-X dokáže tento softvér presne zaznamenať EČV automobilu v rýchlosti až 150 Km/h.

Okrem rozpoznávania EČV vozidiel vedia kamery napríklad riadiť rady pred pokladňami a analyzovať zvuky. Zatiaľ rozpoznávajú štyri druhy kritických zvukov – streľba, výbuch, krik a bežný zvuk. V pláne je doplnenie ďalších rozpoznateľných zvukov, ktorých bude celkovo 9.

Bezpečnosť je prvoradá

Spoločnosť Hanwha Techwin si najíma rôznych IT expertov, aby sa pokúsili prelomiť bezpečnosť kamier/softvéru a dostali sa do monitorovacieho systému. Zatiaľ sa to nepodarilo. Toto je vzhľadom na klientelu nutné, bezpečnostné kamery/systémy od tejto spoločnosti sa používajú aj v špecializovaných odvetviach, ktoré vyžadujú najvyššiu možnú bezpečnosť.

WiseNet nie je len modelový rad X a k nemu príslušné zariadenia (celkovo 27 kamier). Modelových radov je viacero (P,Q,T), pričom sú rozdelené do skupín, podľa druhu použitia. Nájdete tu aj kamery od úplného základu pre domácnosti a bežných používateľov, cez strednú triedu s výkonným hardvérom a špičkovými optikami, až po samotnú triedu X, ktorá je určená pre najnáročnejšiu klientelu. Nechýbajú ani plne otočné PTZ kamery, 360° kamery s možnosťou rozdelenia obrazu na sektory alebo špičkové termo kamery určené do výbušného prostredia. Samozrejmosťou je obsiahla ponuka rôznych záznamových zariadení, príslušenstva, softvéru a monitorov.

Čo ponúka modelový rad WiseNet-X (to najdôležitejšie) 

Najdôležitejším prvkom je nový procesor (čipová zostava) WiseNet 5, ktorý využíva novú architektúru. Patrí medzi jeden z najvýkonnejších čipov v tomto segmente a ponúka až dvakrát rýchlejšie spracovanie videa ako bežné systémy.

Nájdeme tu aj vylepšenú optickú stabilizáciu obrazu, ktorá je nevyhnutná a zabezpečujú ju gyroskopické senzory. Optika je takmer v každom zariadení odlišná. Nás zaujali kamery s bezstratovým optickým zoomom. Model WiseNet XNP-6370RH disponuje až 37 násobným optickým zoomom (6 ~ 222 mm) s IR prísvitom a pravdupovediac, ešte sme sa nestretli s bezpečnostnou kamerou, ktorá by dosahovala takéto hodnoty. Kameru sme videli v reálnej prevádzke a jej optický výkon je nadštandardný. V portfóliu sú zariadenia s rôznymi konfiguráciami optiky, všetko závisí od konkrétnej potreby zákazníka.

Nie je to len o rozlíšení a zoome, kamery disponujú objektívmi s nízkym clonovým číslom a aj v zhoršených svetelných podmienkach majú ostrý obraz. Nová čipová zostava (v spolupráci s objektívom) dokáže zachytávať farebný obraz aj v slabom svetle, bez použitia IR prísvitu. IR prísvit sa nachádza vo vybraných modeloch. Videli sme ako funguje a aj v noci získate obraz, ktorý je ostrý a dobre použiteľný. Zaujímavé bolo porovnanie obrazu (za zníženej viditeľnosti- takmer tmy) zo smartfónu a kamery WiseNet-X. Tieto dva záznamy boli neporovnateľné, zatiaľ čo smartfón zachytával obrysy, X-ková kamera mala krásny obraz, s možnosťou rozpoznania osôb a predmetov. To je ale pochopiteľné, nakoľko do tela kamery sa zmestí lepší a výkonnejší snímač.

„Najvyššie možné rozlíšenie kamier je 12 Mpx a nachádza sa v modelovej rade – P.“

Novinkou je zníženie dátového toku so zachovaním kvality. Kamery WiseNet-X disponujú kompresiou H.265 a doplnkovou kompresnou technológiou – WiseStream II, ktorá vyvažuje kvalitu a kompresiu podľa pohybu, ku ktorému v zábere dochádza. Kombinácia týchto dvoch prvkov zlepšuje efektivitu šírky pásma o 99% v porovnaní s technológiou H.264.

Technológia WDR (zjednodušene – kompenzácia protisvetla). WDR obraz sa zvyčajne skladá z dvoch snímok s rôznym nastavením expozície. X-ková rada disponuje 150dB WDR systémom, ktorý používa až 4 snímky s rôznou dĺžkou expozície a vytvára ešte prirodzenejší obraz, ktorý je jasný a ostrý. Aby snímky „spotrebované“ na WDR nenarúšali plynulosť videa, je potrebné ich nahradiť vyššou rýchlosťou. Vybrané modely dosahujú rýchlosť snímania až 60 obrázkov za sekundu pri Full HD rozlíšení. Použiteľnou funkciou je dorovnanie efektu rybieho oka. Záber z kamery so širokým záberom má efekt zaoblenia, ktorý efektívne rieši funkcia – Distortion Correction

Dva sloty pre SD karty – každý s max. kapacitou 256 GB. V prípade výpadku siete je zabezpečené dostatočné miesto pre záznam, ktorý sa po obnove siete automaticky nahrá na prioritné diskové pole. Do budúcna je v pláne aj pridanie funkcie RAID – zrkadlové ukladanie súborov, pre ešte lepšie zabezpečenie.

Praktickou pomôckou je integrovaný USB port, ktorý je možné (okrem iného) použiť na pripojenie Wi-Fi adaptéru a nakonfigurovať kameru priamo na mieste – cez smartfón. Pre technikov, správcov a inštalatérov to je obrovský benefit.

Samozrejmosťou je rozdeľovanie monitorovaného priestoru do viacerých sektorov, auto tracking (aktívne sledovanie pohybu a zvuku), počítanie osôb, inteligentný „multiple streaming“ na viacero zariadení súčasne, rôzne prevádzkové analýzy alebo rozdelenie kvality obrazu (napr. na pokladňu ide najväčší tok s vysokým rozlíšením, pričom pre nedôležité okolie ja určená SD kvalita). Nechýba ani zbieranie a odosielanie metadát. Analytických funkcií a režimov je skutočne množstvo a dovolím si tvrdiť, že každý zákazník si nájde to, čo bude pre jeho potreby ideálne.

Zákaznícka podpora a servis zariadení

Na všetky modely WiseNet kamier sa vzťahuje 3 ročná záruka, s možnosťou rozšírenia na 5 rokov. Benefitom je výmena chybného produktu do 48 hodín. Taktiež lokálne tréningové centrá (napr. Canex) a česká lokalizácia (manuály, WEB, softvér). Najbližšie servisné stredisko pre všetky produkty WiseNet je v Holandsku a náklady na dopravu sú pre zákazníka nulové. Takéto benefity sú pre mnohých existujúcich i potencionálnych zákazníkov veľmi dôležité. Na zdĺhavé procesy reklamácií a rôznych obštrukcií nie je v bezpečnostnom sektore čas.

Toľko z prezentácie, tešíme sa na reálny test kamier z modelovej rady X. Viac poznatkov vám prinesieme v redakčnej recenzii.

Za pozvanie na prezentáciu ďakujeme spoločnosti Canex, spol. s.r.o.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE