Rozvoj technológií už naplno zasiahol aj toaletu.

Jednoduchá a pohodlná analýza moču priamo z pohodlia toalety – to sľubuje nový prístroj U-Scan, ktorý na veľtrhu CES 2023 predstavila spoločnosť Withings, zaoberajúca sa zdravotníckymi technológiami. Informoval o ňom portál Mashable.com.

Ide vlastne o zariadenie v tvare ploského kameňa, ktoré sa umiestni do záchodovej misy a zachytáva moč. Ten dokáže následne analyzovať pomocou cartridgov, ktoré vyhodnocujú rôzne biomarkery. Používateľ môže výsledky skontrolovať prostredníctvom aplikácie Withings Health Mate a zdieľať ich so svojím lekárom.

Okrem upozornenia na prípadné zdravotné problémy dokáže U-Scan monitorovať hydratáciu používateľa, jeho výživu, hladinu vitamínu C, metabolizmus a u žien aj ovuláciu a menštruáciu. Výživový a hydratačný cartrige zásobuje prepojenú aplikáciu v telefóne dátami o príjme bielkovín, zeleniny či sacharidov a hladine vitamínu C pomocou biomarkerov, ako je rovnováha pH či hladina ketónov. Modul na sledovanie cyklu dokáže presne určiť menštruačný cyklus a ovulačné okno pomocou merania hladiny luteinizačného hormónu. Na základe výsledkov aplikácia poskytuje používateľov konkrétne odporúčania na stravovanie a tréningy.

Čo však v prípade, že jednu toaletu využíva viacero členov rodiny, keďže ide o častejší prípad než jednočlenná domácnosť? Vývojári mysleli aj na tento problém a ich riešenie znie trochu až bizarne. U-Scan totiž podľa tvrdenia Withings dokáže pomocou radarových senzorov „identifikovať unikátne znaky močového prúdu konkrétneho jednotlivca na základe detekcie pohybu a vzdialenosti prúdu“. Ako sa hovorí, vývoj nezastavíš.

Hoci sa takéto vecičky často dostávajú do Európy neskôr ako na iné trhy, U-Scan je výnimkou. Kúpiť sa tu bude dať už na jar 2023, keďže výrobcovi sa okrem iného podarilo skĺbiť získavanie a ukladanie zdravotných dát v súlade so smernicou GDPR. V Spojených štátoch amerických toto zariadenie ešte len čaká na schválenie tamojšou vládnou organizáciu FDA, ktorá kontroluje potraviny a liečivá.

Cena za analýzu moču však nebude nízka. U-Scan sa bude predávať za približne 500 eur, pričom v základnom balení bude nabíjateľná čítačka a cartridge, ktorý má vydržať tri mesiace.

Zdroj: Mashable.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.