WordPad už nie je súčasťou Windows 11.

Zmena sa týka verzie 24H2, kde prvýkrát po ohlásených upozorneniach, prišlo k odstráneniu aplikácie WordPad zo systému. Inštaláciu tejto verzie bude musieť väčšina používateľov vynútiť tak, ako sme uvádzali v tomto článku. Vo verzii 23H2 sa aplikácia ešte stále nachádza. Alternatívy sú napríklad LibreOffice alebo webová verzia kancelárskeho balíku Microsoft 365. Word, Excel a Ďalšie aplikácie sú tu zadarmo a nahradia WordPad.

wordpad win 11 23H2Zdroj: TOUCHIT

Tí z vás, ktorí by ste chceli aplikáciu späť, môžete ju do systému pridať podľa krokov z tejto stránky. Tu sa dá aj stiahnuť. Ide o ZIP súbor s veľkosťou do 3 MB. Stačí ho rozbaliť a spustiť inštalačný proces. Všetko sa nakopíruje do príslušných adresárov automaticky. Ide o oficiálnu verziu WordPadu.

Pozor si treba dať na podvody a takto stiahnuté súbory radšej skontrolovať antivírusom. Je možné, že nebude mnoho používateľov, ktorí by potrebovali WordPad použiť. Kto potrebuje, má možnosť sa na toto odstránenie pripraviť a súbory si zálohovať z Windows 11, napríklad verzie 23H2, kde aplikácia stále je.

Postup na zálohovanie WordPadu

Otvorte adresár: C:\Program Files (x86)\Windows NT\Accessories\

Skopírujte s neho súbory:

wordpad.exe

WordpadFilter.dll

Otvorte adresár: C:\Windows\

Skopírujte s neho súbory:

write.exe

Zdroj: vlastné, NotebookCheck

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.