WordPad bol celých 28 rokov stálou súčasťou Windowsu. Teraz však vieme, kedy z počítačov zmizne.

Rok 2024 bude pre operačný systém Windows významný. Dokazuje to aj fakt, že už v druhej polovici roka príde dôležitá aktualizácia, ktorú sme doteraz označovali ako Windows 12. To sa nám však nepotvrdilo a namiesto Windowsu 12 príde veľká aktualizácia plná zmien a nových funkcií v rámci Windowsu 11. S príchodom nových možností však niektoré staré odídu a medzi ne bude patriť aj WordPad.

Textový editor, ktorý je súčasťou operačného systému Windows od verzie Windows 95 dnes už môže pôsobiť pomerne zastaralo, keďže už dlhšiu dobu nezískava žiadne aktualizácie alebo nové funkcie. Microsoft sa tak rozhodol ukončiť jeho podporu už úplne a ako hlásia prví testeri pripravovanej aktualizácie s novými funkciami, nástroj WordPad v nej chýba.

Veľká aktualizácia Windowsu 11 bez WordPadu

Najnovšia Canary verzia Windowsu 11 je už teraz k dispozícii pre Windows Insiders. V rámci tejto verzie však prví testeri sledujú výraznejšie zmeny, ktoré by sa mali odzrkadliť aj na finálnej verzii aktualizácie Windowsu 11 s očakávaným príchodom v druhej polovici tohto roka. Medzi týmito zmenami je výrazný aj chýbajúci WordPad, ktorý podľa Microsoftu nebude možné opäť nainštalovať.

Počnúc touto zostavou sa aplikácie WordPad a People po vykonaní čistej inštalácie OS už nebudú inštalovať. V budúcej zostave bude WordPad odstránený v rámci inovácie. WordPad nebude možné opäť nainštalovať. WordPad je zastaraná funkcia systému Windows.

Takto sa vyjadril Microsoft k nástroju, ktorý aj napriek nie príliš moderným možnostiam využíva stále určité množstvo používateľov. Tí si na tento nástroj zvykli, no Microsoft v rámci inovácie odporúča alternatívne produkty. Pre dokumenty vo formáte .doc alebo .rtf odporúča Microsoft využiť Word z balíka kancelárskych nástrojov Office. Formáty .txt zasa bude možné upravovať a vytvárať prostredníctvom Notepadu.

Informácie o blízkom ukončení podpory nástroja WordPad sme zachytili už v skorších správach. Teraz je však jasné, že sa táto zmena blíži a nastane už tento rok. Okrem WordPadu by však z počítačov mali postupne odísť aj ďalšie nástroje, medzi ktorými bude aj Cortana, Mail, Kalendár a ďalšie.

Zdroj: androidauthority.com, tomshardware.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.