Jedna z najdôležitejších (každoročných) konferencií spoločnosti Apple, WWDC, sa bude konať 3 až 7 júna v americkom San Jose, presnejšie v McEnery Convention Center.  

Táto konferencia je zameraná predovšetkým na novinky z oblasti softvéru a vývojárov, ale občas sa tu objaví aj nejaký hardvér. Sme zvedaví, s čím nás Apple prekvapí. Tento rok im nečakané „predstavenia“ idú veľmi dobre, tak uvidíme, či v tom budú pokračovať aj v júni.

WWDC 2019 je udalosť zameraná na softvérové novinky – uvidíme nový alebo skôr inovovaný iOS, macOS a nepochybne aj novinky vo watchOS. Čo všetko si pre nás Apple pripravil je nateraz iba dohad, ale v skratke si zrekapitulujeme to, o čom sa už dlhšie diskutuje.

iOS 13 by mal priniesť obľúbený tmavý režim, čo môže byť celkom zaujímavá zmena. Inovácia sa očakáva aj v aplikácii pripomienky– zmena radenia + nové priečinky/zložky. V správach (iMessage) pribudnú tiež nové možnosti, ktoré budú pripomínať viac „chat“. Apka knihy bude mať nový systém monitorovania pokroku čítania a udeľovania odmien. Natívny email umožní stlmiť jednotlivé vlákna, blokovať vybrané prichádzajúce maily a zjednodušiť by sa mala aj správa priečinkov. Ak máte rozsiahlejší Apple ekosystém, resp. viaceré zariadenia, tak vás poteší možnosť používať iPad ako externú obrazovku/displej macOS zariadení, čo by mohlo byť veľmi zaujímavé – minimálne z pohľadu produktivity a možnosti používať v rámci macOS a jeho aplikácií Apple Pencil.

zdroj: Apple

AplikáciaApple Mapy by mala byť rozšírená o nové položky, ako napr. často navštevované miesta s možnosťou priradenia fotografií a iné zaujímavosti. Apka zdravie ponúkne komplexnejší prehľad o denných aktivitách a menštruačných cykloch, čo dámy určite ocenia. Očakáva sa aj zlúčenie aplikácií Find My iPhone a Find My Friends s jednoduchším monitorovaním priateľov/zariadení. Na záver to bude nepochybne aj vylepšenie používateľského prostredia, zmena animácií a pod. Očakáva sa ešte lepšia optimalizácia a tým aj zrýchlenie celého systému – aj na starších zariadeniach.

Nový macOS by mal priniesť funkciu čas pred obrazovkou, novinky v aplikácii iMessage (rovnaké ako v iOS), ale aj integráciu Skratky Siri, načo sa veľmi tešíme. Automatizácia rôznych procesov a nastavení tak bude ešte jednoduchšia. Vylepšením alebo skôr zmenou prostredia má prejsť aj apka hudba a podcasty. Aj tu sa očakáva zlúčenie aplikácií Find My iPhone a Find My Friends, rovnako ako v iOS (viď vyššie). Najzásadnejšej zmeny sa dočkáme až neskôr, ale stále sa k nej približujeme – ide o zlúčenie alebo skôr možnosť používania iOS aplikácií na macOS zariadeniach. To bude možné vďaka novej SDK sade, ktorá zjednodušuje proces vývoja – Cross Platform. Na tejto funkcii sa stále pracuje – úplnej optimalizácie by sme sa mali dočkať v roku 2021.

Na záver tu máme watchOS. Apple Watch by mali dostať, ako inak, nové ciferníky, vyhradený alebo skôr vylepšený App Store, aplikáciu hlasové poznámky, kalkulačka a knihy. Rovnako ako v iOS pribudnú aj tu nové možnosti v monitorovaní dennej aktivity.

Veríme, že vyššie uvedené novinky sú iba časť z toho, čo si pre používateľov Apple pripravil. Už teraz sme zvedaví na WWDC 2019 a všetky novinky, ktoré tu budú predstavené. Tie, samozrejme, nájdete po skončení konferencie na našom webe.

Zdroj: Apple / Macrumors

Prečítajte si aj:

Najnovší iOS 13 zrejme už nedostane viacero zariadení, vrátane iPhonu 6 či iPhonu SE

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE