Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ.

Pred rokom sme testovali konzolu PlayStation 4 Pro, ktorá bola v dobe svojho uvedenia na trh najvýkonnejšou hernou konzolou na svete. Už vtedy však bolo jasné, že jej panovanie bude trvať iba necelý rok. Microsoft totiž už vtedy otvorene hovoril o konzole s kódovým označením Project Scorpio, ktorá sa dostala do obchodov pod oficiálnym označením Xbox One X.

Novinka od Microsoftu dosahuje výkon na úrovni 6 teraflopov. Na porovnanie, PlayStation 4 Pro má výkon 4,2 teraflopov a pôvodný Xbox One ponúkal výkon 1,31 teraflopov, takže verzia X je viac ako 4-násobne výkonná. Ponúka sa aj porovnanie s počítačmi – papierový výkon na úrovni 6,5 teraflopov  má grafická karta GeForce GTX 1070. Avšak bolo by krátkozraké tvrdiť, že Xbox One X je rovnako výkonný ako počítač s takouto grafickou kartou. Faktom však je, že Xbox One X je aktuálne najvýkonnejšia herná konzola na trhu a jej výkon využijete naplno najmä v kombinácii so 4K UHD televízorom.

Traja súrodenci z rodiny Xbox One

Pokiaľ sledujete dianie na trhu s hernými konzolami, rozdiely medzi Xbox One, Xbox One S a Xbox One X vám pravdepodobne nemusíme vysvetľovať. V opačnom prípade budete asi trochu zmätení, keď si pôjdete do obchodu kúpiť Xbox pod vianočný stromček a predavač vás zaplaví množstvom možností. Faktom je, že aktuálna generácia herných konzol je veľmi špecifická a funguje podľa iných pravidiel ako tie predošlé. S vetou „dajte mi ten nový Xbox“ síce pochodíte, ale asi bude nasledovať minimálne jedna ďalšia otázka zo strany predavača. Bolo by preto vhodné chápať aktuálnu situáciu na trhu.

Xbox One predstavuje tretiu generáciu hernej konzoly Xbox. Prvá generácia mala označenie Xbox, druhá generácia sa nazývala Xbox 360 a posledné kusy tejto konzoly sa ešte povaľujú v niektorých obchodoch. Tretia generácia má spoločný názov Xbox One a aktuálne sú na trhu tri rôzne modely. Pôvodný Xbox One, mierne vylepšený Xbox One S a najnovší Xbox One X. Ak chcete Xbox aktuálnej generácie, odporúčame vyberať z dvojice Xbox One S a Xbox One X.

Dôvod je ten, že modely S a X majú takmer totožný dizajn, ktorý je praktický a elegantný. Subjektívne považujeme ich dizajn za najkrajší na trhu. V porovnaní s pôvodným Xbox One sú oba novšie modely rozmerovo menšie a majú v sebe zabudovaný napájací zdroj. Tiež obsahujú 4K Blu-ray mechaniku a podporujú prehrávanie 4K Blu-ray diskov, ako aj streamovanie filmov a seriálov z internetových služieb v 4K rozlíšení. Xbox One S a Xbox One X sa reálne odlišujú „iba“ vo výkone – novinka vďaka spomenutému výkonu na úrovni 6 teraflopov umožní hrať hry v natívnom rozlíšení až 4K. V prípade Xbox One S bežia hry v rozlíšení na úrovni 900 až 1080 px.

Vľavo Xbox One X, vpravo Xbox One S

V praxi to znamená, že Xbox One X je určený najmä náročnejším hráčom, ktorí si chcú vychutnať hry v najlepšej dostupnej kvalite a majú doma ideálne aj 4K televízor. Xbox One S je atraktívny pomerom cena/výkon a faktom, že predstavuje kvalitný multimediálny 4K prehrávač a zároveň hernú konzolu, na ktorej si zahráte všetky najnovšie hry. Síce nie v 4K rozlíšení, avšak nie každý si potrpí na čo najlepšiu vizuálnu kvalitu hier. Faktom je, že ak vlastníte Full HD televízor a v blízkej dobe neplánujete jeho výmenu za 4K obrazovku, Xbox One S je aj dnes praktická, cenovo dostupná a viac ako postačujúca voľba. Na konzolách Xbox One, Xbox One S a Xbox One X si zahráte tie isté hry, exkluzívne tituly pre Xbox One X nebudú. Jednoducho povedané, Xbox One môžeme prirovnať k počítaču – Xbox One S je menej výkonný počítač, ktorý však zvládne vykresľovať hry vo Full HD rozlíšení. Xbox One X je počítač s prémiovým výkonom pre hranie v 4K rozlíšení.

Na záver tohto odstavca ešte jedna praktická rada pre pamätníkov pohybového senzora Kinect. Xbox One S a Xbox One X podporujú pripojenie tejto kamery iba pomocou špeciálneho adaptéra, ktorý je nutné samostatne dokúpiť a rovnako aj kameru. Balenie s pribaleným Kinectom v prípade týchto dvoch modelov nenájdete, takže ak vyslovene chcete Xbox One + Kinect, musíte hľadať pôvodný model s pribalenou kamerou. Mali by ste však vedieť, že Microsoft ukončil výrobu Kinectu, a je teda veľmi pravdepodobné, že ďalšie hry preň už nevzniknú. Aktuálna ponuka obsahuje pár tanečných, jednu športovú párty hru a 2-3 fitness tituly.

Aký je Xbox One X

Xbox One X využíva totožný operačný systém ako ostatné konzoly z rodiny Xbox One. Základom operačného systému Xbox OS je Windows 10, resp. jeho jadro. A aj systém Xbox OS dostal veľkú jesennú aktualizáciu Fall Creators Update – Microsoft výrazne upravil používateľské rozhranie a viditeľne zrýchlil reakcie systému počas jeho používania mimo hrania.

V základnom balení nájdete okrem konzoly aj jeden ovládač, HDMI kábel a napájací kábel. Ovládač využíva k napájaniu dvojicu AA batérií, ktoré sú súčasťou balenia. Pravidelným hráčom však odporúčame zvážiť kúpu príslušenstva Xbox One Play & Charge Kit. Je to dobíjacia batéria s kapacitou 1400 mAh, ktorú môžete nabíjať pomocou micro USB kábla aj počas hrania. Z dlhodobého hľadiska sa kúpa tohto doplnku oplatí, stojí približne 20 eur.

Pri prvom zapnutí a nastavení konzoly budete potrebovať pripojenie do internetu, aby ste sa prihlásili do vášho Microsoft účtu. Bez toho sa Xbox One X a ani iné konzoly z rodiny Xbox One nedajú plnohodnotne používať. Po úvodnom nastavení však dokáže fungovať konzola aj v offline režime. Súčasťou balenia je tiež 14-dňové členstvo v službe Xbox Live Gold, ktorá umožňuje hranie cez internet a každý mesiac ponúka 4 hry, ktoré si môžete bezplatne stiahnuť. Hry si musíte stiahnuť zadarmo počas obmedzenej doby, avšak ich hranie nie je následne nijak obmedzené. Priložené je tiež mesačné členstvo v službe Xbox Game Pass, čo je v podstate herný Netflix. Za mesačný poplatok získate prístup ku knižnici viac ako 150 hier a pokiaľ máte aktívne členstvo, môžete hrať všetky hry z ponuky Xbox Game Pass bez obmedzení a bez ďalších poplatkov.

Vnútornosti Xboxu One X

Xbox One X je aktuálne dostupný iba vo verzii s 1 TB pevným diskom. Môže sa vám zdať, že takáto kapacita je dostatočná, avšak faktom je, že mnohé hry s textúrami v 4K rozlíšení štandardne zaberajú 100 GB a viac. Z 1 TB úložiska je reálne použiteľných 780 GB. Samozrejme, nájdu sa aj hry, ktoré zaberajú menej miesta, avšak do budúcnosti odporúčame zvážiť použitie externého USB 3.0 disku. Ten po pripojení k Xboxu One môžete naformátovať a používať ako úložisko pre hry. A pokiaľ plánujete prechod z Xbox One (S) na Xbox One X, najjednoduchší spôsob je skopírovanie hier na externý disk a jeho následné pripojenie k novej konzole.

Ako už bolo párkrát spomenuté, hlavný prínos Xboxu One X spočíva v jeho výkone. Extra výkon by sa mal reálne prejaviť v každej hre – napr. rýchlejším nahrávaním, a to až o 50 %, lepším filtrovaním textúr alebo fungovaním hier v najvyššom možnom rozlíšení. Vo výsledku by ste mali z extra výkonu profitovať bez ohľadu na to, či používate Xbox One X na bežnom televízore s Full HD rozlíšením alebo na novej 4K obrazovke s podporou HDR. Hry budú na Full HD obrazovke krajšie a plynulejšie.

Faktom však je, že potenciál Xboxu One X sa naplno prejaví v hrách, ktoré sú alebo budú pre novú konzolu vylepšené priamo vývojármi. Aktuálne je ich viac ako 170 a ich zoznam nájdete na webovej stránke xbox.com/enhanced. Mnohé hry sú vylepšené tak, aby bežali v rozlíšení 4K a s podporou HDR a práve tieto hry ponúkajú skutočné vizuálne hody. Xbox One X sme testovali na našom súkromnom Full HD televízore a konzolu sme zobrali aj do redakcie, kde sme mali k dispozícii 4K HDR QLED televízor Samsung Q7F a v prípade niektorých hier (Forza Motorsport 7 či Assassin’s Creed Origins) nám skoro padla sánka. Problém je, že tento pocit sa nedá popísať slovami, to jednoducho musíte vidieť na vlastné oči.

Xbox One X je aktuálne najvýkonnejšia konzola na trhu. A podľa nás aj najkrajšia

Verdikt

Xbox One X pokračuje v evolúcii hernej konzoly Xbox One a plní všetky sľuby. Novinka prináša maximálny možný výkon, ktorý dnes môžete nájsť v hernej konzole a je papierovo o 40 % výkonnejšia ako PlayStation 4 Pro. Model X si naplno užijete v kombinácii so 4K HDR televízorom, lepší zážitok prináša aj na obrazovky s Full HD rozlíšením.

Pokiaľ si chcete kúpiť novú konzolu a rozhodli ste sa pre Xbox, model X odporúčame ako investíciu do budúcnosti. Ak máte v pláne v blízkej dobe kúpiť nový 4K televízor, X je správna voľba, ponúkne vám najlepší vizuálny zážitok na trhu. Pokiaľ však predpokladáte, že svoju Full HD obrazovku nebudete meniť počas 5 rokov, vystačiť by ste si mali aj s Xbox One S, ktorý je cenovo atraktívnejší – kúpite ho za menej, ako je polovica ceny Xboxu One X. A hoci nebudete hrať v najlepšej možnej kvalite, na verzii S si zahráte tie isté hry ako na Xboxe One X.

Cena: 499 EUR
Zapožičal: Microsoft

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Xbox One alebo PlayStation 4: Ktorú konzolu si vybrať?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit