Nová generácia príde skôr, ako sme čakali.

Doplnené 30. 11.: Xiaomi odložilo prezentáciu, ktorá sa mala uskutočniť 1. decembra, a na ktorej mali byť predstavené smartfóny radu Xiaomi 13 a ďalšie novinky. Dôvod nebol špecifikovaný, avšak špekuluje sa, že je to kvôli úmrtiu bývalého čínskeho prezidenta Ťiang Ce-mina.

Smartfóny radu Xiaomi 12 (na titulnej fotografii) sa dočkali svojej čínskej premiéry koncom decembra 2021. Dalo sa predpokladať, že v podobnom termíne spoznáme aj novú generáciu, Xiaomi 13 a 13 Pro, avšak Lu Weibing zo Xiaomi naznačil, že čínsky výrobca sa tento rok poponáhľa a svoje vlajkové lode predstaví skôr ako pred rokom.

Xiaomi teraz oficiálne potvrdilo, že Xiaomi 13 a 13 Pro budú predstavené 1. decembra o 12:00 slovenského času. Xiaomi odložilo prezentáciu, jej nový dátum oznámi čoskoro. Výrobca spoločne s novými vlajkovými loďami predstaví aj novú verziu nadstavby MIUI 14. Internetom už kolujú prvé fotografie smartfónov Xiaomi 13 a 13 Pro.

Xiaomi 13 a Xiaomi 13 ProZdroj: weibo
Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro

Snapdragon 8 Gen 2 a konečne odolnosť IP68

Hoci ide o dobrú správu pre netrpezlivých fanúšikov, nie je až tak nečakaná. Dôvodom je najmä fakt, že Qualcomm predstavil svoj nový procesor Snapdragon 8 Gen 2 skôr ako pred rokom a práve tento procesor by mal byť vo výbave modelov radu Xiaomi 13. Mimochodom, prvý telefón s týmto procesorom už bol predstavený a je ním vivo X90 Pro+.

Xiaomi tiež potvrdilo, že smartfóny Xiaomi 13 a 13 Pro budú mať odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68. Výrobca predstaví aj nové hodinky Xiaomi Watch S2, slúchadlá Xiaomi Buds 4 TWS, svoj prvý stolný počítať, nový Wi-Fi router a projektor.

Xiaomi 13 a Xiaomi 13 ProZdroj: weibo
Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro

S plochým aj zaobleným displejom

Xiaomi 13 ponúkne hranaté hrany, plochý displej a 6,2-palcovú uhlopriečku. Jeho šírka bude iba 71,5 mm. Xiaomi 13 Pro by mal dostať do výbavy zaoblený displej s uhlopriečkou 6,55 až 6,7 palca.

Jedným z hlavných lákadiel modelu 13 Pro má byť trojitý 50 Mpx zadný fotoaparát, pričom základom hlavného fotoaparátu bude vraj 1-palcový senzor IMX989, ktorý Xiaomi použilo aj v modeli Xiaomi 12S Ultra. Výrobca tiež prezradil zopár detailov o teleobjektíve, ktorý sa dokáže mierne pohybovať pre dosiahnutie optimálneho výsledku pri fotení a to v závislosti od vzdialenosti objektu.

Xiaomi 13 a Xiaomi 13 ProZdroj: weibo
Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro

Zdroj: weibo, weibo

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit