Nástupcovia aktuálnej vlajkovej série budú predstavení koncom tohto roka.

Xiaomi konečne predstavilo modely, ktoré je možné označiť ako skutočné vlajkové lode. Ide o Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro, ktoré okrem skvelej výbavy ponúkajú aj dlhú softvérovú podporu. Hoci v prípade týchto dvoch telefónov ide o skutočne aktuálne modely, tak najnovšie špekulácie sa pozerajú do nie tak vzdialenej budúcnosti. Koncom tohto roka má byť totiž predstavené modely Xiaomi 14 a 14 Pro, ktoré by mali byť skvelými nástupcami aktuálnej vlajkovej série.

Pripomeňme si, že iba nedávno unikli zaujímavé fámy o modeli Xiaomi 14 Pro, ktorý by mal byť dostupný vo verzii s plochým, ako aj zakriveným displejom. To už teraz znie ako skvelý marketingový ťah, keďže nie každý má v obľube zakrivený displej, ktorý bol použitý napríklad aj pri modeli Xiaomi 13 Pro.

Najnovšia várka únikov sa zamerala na technické parametre série 14, ktoré prináša spoľahlivý leaker Digital Chat Station. Ten zverejnil niektoré očakávané detaily o čipsetoch, batériách a rýchlosti nabíjania nadchádzajúcich vlajkových lodí.

Očakáva sa, že dvojica Xiaomi 14 a Xiaomi 14 Pro budú predstavené v novembri s čipsetom Snapdragon 8 Gen 3. To zároveň naznačuje, že aj spoločnosť Qualcomm sa musí poponáhľať, aby tento vlajkový čipset novej generácie bol predstavený v dodatočnom predstihu. Vieme, že nový vlajkový čispet bude predstavený už koncom októbra na tradičnom podujatí na Havaji. Pokiaľ teda pôjde všetko podľa predpovedí, tak aj tento rok Xiaomi bude jedným z prvých výrobcov, ktorý vo svojej vlajkovej lodi použije nový vlajkový čipset od Qualcommu.

Snapdragon 8 Gen 3 bude pozostávať z jadier rozdelených do troch klastrov v zložení 1+5+2. V prípade najvýkonnejšieho super-jadra sa použije Cortex-X4 spolu s piatimi jadrami Cortex-A720 a dvoma Cortex-A520. GPU by malo niesť označenie Adreno 750.

Xiaomi 14 má do svojej výbavy dostať 4 860 mAh batériu s podporu 90 W káblového nabíjania a 50 W bezdrôtového nabíjania. Xiaomi 14 Pro má dokonca dostať až 5 000 mAh so 120 W káblovým a 50 W bezdrôtovým nabíjaním.

Pri pohľade na tieto parametre je teda vidieť, že obidva modely si v oblasti batérií a nabíjania výrazne polepšia. Pokým Xiaomi 13 má vo svojej výbave 4500 mAh batériu s podporou 67 W káblového a 50 W bezdrôtového nabíjania, tak model 13 Pro ju má 4820 mAh s podporou 120 W káblového a 50 W bezdrôtového nabíjania. 

Očakávame, že v priebehu najbližších týždňov sa budeme s informáciami o sérii Xiaomi 14 stretávať čoraz častejšie.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.