Čínske predstavenie modelového radu Xiaomi 14 spolu so systémom HyperOS je za nami.

Aj keď ide o čínske predstavenie, všetky novinky dnešnej udalosti sa začiatkom roka 2024 objavia aj na globálnom trhu. Či už teda ide o dve novinky z vlajkovej série spoločnosti alebo systém HyperOS, všetko sa dostane aj do Európy. Čo všetko však ale séria Xiaomi 14 ponúka a ako vyzerá HyperOS v praxi? Tieto otázky nám odhalila spoločnosť na predstavovacej udalosti, ktorá prebehla prostredníctvom živého vysielania.

Xiaomi 14 – základný model série s prémiovou výbavou

Tak ako sme všetci čakali, hlavnými bodmi modelu Xiaomi 14 sú čipset Snapdragon 8 Gen 3 a fotoaparáty, na ktorých sa podieľala aj nemecká spoločnosť Leica. Začneme však od začiatku. O výkon sa teda stará skutočne čipset Snapdragon 8 Gen 3, ktorý len pred pár dňami odhalila spoločnosť Qualcomm. V prípade modelov z novej série od Xiaomi tak ide o prvé smartfóny, ktoré Snapdragon 8 Gen 3 nasadili.

Xiaomi si ale zakladá aj na displeji a konštrukcii telefónu. Pôvodné špekulácie a úniky sa nakoniec potvrdili a model Xiaomi 14 je opäť menším kompaktným smartfónom. Menších telefónov je na trhu čoraz menej a je teda dobrou správou, že Xiaomi si tento trend drží práve vo vlajkovej sérii telefónov. Čo sa týka displeja, ide o 6,36-palcový displej typu LTPO AMOLED so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Telefónu nechýbajú ani ultratenké rámčeky okolo displeja.

Ďalším prvkom telefónu je aj batéria, ktorá má kapacitu 4610 mAh a podporuje 90 W rýchle nabíjanie a 50 W bezdrôtové nabíjanie. Vo výbave možno nájsť aj stereo reproduktory či podporu pre NFC. Samozrejmosťou je aj odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68.

Xiaomi 14Zdroj: Xiaomi
Xiaomi 14

Model Xiaomi 14 však poteší aj fanúšikov mobilnej fotografie. Vo výbave smartfónu možno nájsť tri snímače, pričom na fotoaparátoch sa podieľala aj spoločnosť Leica. Hlavný širokouhlý snímač má 50 Mpx. Tento snímač však dopĺňa aj 50-megapixelový ultraširokouhlý a bližšie nešpecifikovaný teleobjektív. Leica v prípade fotoaparátov však znamená viac ako pri predchádzajúcich modeloch, keďže v prípade série Xiaomi 14 nájdeme nové Summilux šošovky.

Čo sa týka systému, model Xiaomi 14 využíva nový systém HyperOS, ktorý je po trinástich rokoch náhradou za nadstavbu MIUI. Xiaomi na ňom pracovalo celých 7 rokov a je vidno, že sa ich práca na HyperOS vyplatila.

HyperOS oficiálne

O systéme HyperOS sa dlho nič nevedelo. Len pár dní pred jeho oficiálnym predstavením však na verejnosť prišli rôzne úniky o jeho vzhľade a špekulovalo sa aj o tom, ako bude tento systém pracovať. Po oficiálnom predstavení však môžu všetky špekulácie skončiť, keďže HyperOS možno nájsť v modeloch zo série Xiaomi 14. Rovnako však tento systém príde do ďalších zariadení ako je Redmi K60 Ultra, Xiaomi Pad 6 Max 14″ či novopredstavené inteligentné hodinky.

Prvé zariadenia by mali HyperOS získať v rámci čínskeho trhu už v decembri tohto roka. Xiaomi ale potvrdilo, že globálne vypustenie nového systému prebehne už v prvom kvartáli roka 2024.

V čom ale HyperOS spočíva? Najväčšou novinkou je možnosť rýchleho a jednoduchého prepojenia zariadení v ekosystéme. Na to slúži Xiaomi HyperConnect ako nástroj na prepojenie zariadení, ich ovládanie prostredníctvom iného zariadenia a podobne. Novinkou je však aj Xiaomi HyperMind ako nástroj na automatické ovládanie zariadení podľa vašich návykov.

HyperOS XiaomiZdroj: Xiaomi
HyperOS

Xiaomi 14 Pro – lepšie vybavený súrodenec

Rovnako ako základný model, aj Xiaomi 14 Pro v základe poháňa čipset Snapdragon 8 Gen 3. Nový Pro model však ponúka niečo viac, pričom ide o viac aj pri veľkosti. Pro verzia smartfónu prichádza s 6,73-palcovým LTPO AMOLED displejom. Displej je však zakrivený, čo vyvracia skoršie úniky ohľadom telefónu.

Okrem veľkosti displeja sú však známe aj jeho ďalšie parametre, pričom v prípade modelu Xiaomi 14 Pro narazíme aj na podporu 120 Hz obnovovacej frekvencie displeja a ochranu v podobe vlastného tvrdeného skla od Xiaomi. Xiaomi v prípade Pro modelu prináša to najlepšie, čo aktuálne môže využiť, no predsa si musí nechať priestor aj pre model Ultra, ktorý sa na trhu objaví neskôr.

Čo sa týka výdrže telefónu na jedno nabitie, Xiaomi 14 Pro prichádza s 4880 mAh batériou a podporou pre 120 W káblové nabíjanie spolu s 50 W bezdrôtovým nabíjaním. Rovnako ako pri základnej verzii smartfónu, tak aj Pro verzia ponúka stereo reproduktory či NFC, čo je však v prípade takýchto smartfónov už samozrejmosťou.

Xiaomi 14 ProZdroj: Xiaomi
Xiaomi 14 Pro

Ako je už zvykom, Pro verzia posúva hranice toho, kam až mobilná fotografia dokáže zájsť. Aj preto Xiaomi 14 Pro prichádza s 50 Mpx hlavným širokouhlým snímačom fotoaparátu v kombinácii s dvoma snímačmi. Aj Pro verzia na zadnej strane nosí logo spoločnosti Leica, preto možno rátať s tým, že telefón opäť zamieša rebríčkom najlepších fotomobilov podľa DxOMark.

Ceny oboch nových smartfónov sú viac než lákavé. Treba však rátať s tým, že ide o čínske verzie smartfónov, ceny sú teda určené pre Čínu. Za základný model v pamäťovej konfigurácii 8 + 256 GB zaplatíte v prepočte 520 eur. Pro verzia v pamäťovej konfigurácii 12 + 256 GB zasa stojí v prepočte 650 eur.

Xiaomi 14 aj Xiaomi 14 Pro však budú v Európe stáť o niekoľko stoviek eur viac. Ich globálne predstavenie sa odhaduje na mesiace február či marec 2024, oficiálne ceny pre Slovensko sa teda zrejme dozvieme až neskôr.

Zdroj: Xiaomi (Weibo)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.