Na zoznam pribudlo niekoľko modelov, pre ktoré Xiaomi už ďalšie bezpečnostné aktualizácie neprinesie.

Aktualizačná podpora je pre mnohých používateľov jedným z hlavných faktorov pri výbere nového zariadenia. Čím dlhšia táto podpora je, tým dlhšie budú získavať aktualizácie spolu s novými funkciami, no najmä s bezpečnostnými záplatami voči najnovším hrozbám. Každá podpora po softvérovej stránke však raz skončí a modely sa tak pridajú na zoznam nepodporovaných zariadení. Xiaomi takýto zoznam oficiálne uvádza na svojich stránkach a nedávno ho aktualizoval.

Čínsky výrobca smartfónov a inej elektroniky pritom uvádza aj to, ktorých trhov sa koniec podpory bude týkať. Tri modely z dielne Redmi pritom boli obľúbené aj na našom trhu a mnohí používatelia ich môžu využívať aj dnes. Ak teda využívate niektorý zo starších modelov z dielne Xiaomi, resp. Redmi, pozrite sa na tento zoznam, či ho na ňom náhodou nenájdete.

Tieto Xiaomi smartfóny už nie sú podporované

Xiaomi svoj zoznam nepodporovaných smartfónov aktualizovalo pre viaceré trhy, pričom aj zoznam modelov materského Xiaomi získalo aktualizáciu. Neobjavili sa na ňom však žiadne modely, ktoré by patrili na náš trh s európskou či globálnou ROM. Napriek tomu vám tento zoznam prinášame v novej verzii aktualizovanej ku dňu 25. januára 2024. Softvérovú podporu svojho modelu si teda môžete overiť.

Zoznam nepodporovaných smartfónov XiaomiZdroj: Xiaomi
Zoznam nepodporovaných smartfónov Xiaomi

Tieto Redmi smartfóny už nie sú podporované

Zoznam sesterskej spoločnosti Redmi však už aktualizáciou prešiel aj na našom trhu. Medzi viacerými modelmi sa objavil aj Redmi Note 8, ktorý pri sebe nemá udanú lokalizáciu na konkrétny trh. Práve tento model teda prichádza o podporu aktualizácií zo strany Xiaomi aj na našom trhu. Okrem neho sa na zozname objavili aj modely Redmi 9T a Redmi Note 9T, ktoré v roku 2021 oživili trh s lacnejšími smartfónmi. Ak teda vlastníte niektorý z týchto modelov, aktualizácie už zrejme nezískate.

Zoznam nepodporovaných smartfónov RedmiZdroj: Xiaomi
Zoznam nepodporovaných smartfónov Redmi

Tieto POCO smartfóny už nie sú podporované

Zoznam nepodporovaných POCO smartfónov si rovnako prešiel aktualizáciou, no žiadne modely s globálnou alebo európskou ROM nepribudli. Ak si však chcete overiť svoju podporu telefónu od POCO, môžete sa na ňu pozrieť na obrázku nižšie.

Zoznam nepodporovaných smartfónov POCOZdroj: Xiaomi
Zoznam nepodporovaných smartfónov POCO

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.