Aktualizácia na Xiaomi HyperOS 2.0 zobrazí prehľad aj o stave batérie.

Systém Xiaomi HyperOS je v smartfónoch čínskeho výrobcu už takmer rok aj na globálnom trhu. S blížiacim sa predstavením série Xiaomi 15, ktorá by mala prísť na trh už tento mesiac v Číne, sa však pripravuje aj nástup druhej generácie tohto systému v podobe HyperOS 2.0. O vylepšeniach a nových funkciách zatiaľ toho veľa nevieme, je však jasné, že sa zameriava na stabilitu a vylepšenie používateľského zážitku. Po novom ale poznáme aj novú funkciu, ktorú majitelia Xiaomi, Redmi a POCO smartfónov chceli v zariadeniach už dlhý čas.

Ide o možnosť zobrazenia stavu batérie v smartfónoch, vďaka čomu budú používatelia telefónov vidieť, kedy je potrebné batériu vymeniť. Táto možnosť zatiaľ nie je súčasťou operačného systému Android a v prípade Xiaomi telefónov sa dá zistiť len prostredníctvom kódov. To sa ale čoskoro zmení, keďže informácie o zdraví batérie budú súčasťou nastavenia smartfónu.

Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14T Pro

V súčasnosti je možné v smartfóne vidieť len sekciu toho, aká je teplota batérie, nie však informácie o jej celkovom stave. V rámci sekcie ochrany batérie sa však po aktualizácii na Xiaomi HyperOS 2.0 objaví aj percentuálny stav zdravia batérie. Táto možnosť bude novinkou aktualizácie, pričom vďaka nej bude možné odsledovať si postupnú degradáciu batérie a čas, kedy ju treba vymeniť.

Vo všeobecnosti sa odporúča, aby výmena batérie v smartfóne prebehla vo chvíli, keď je jej celkové zdravie na úrovni 80 %. V takomto stave je totiž degradácia aj cítiť pri používaní, keďže telefón nedokáže na jedno nabitie vydržať toľko, čo pri novej batérii. Funkcia sledovania stavu batérie je navyše skvelým dodatkom vo chvíli, keď modely ponúkajú dlhšiu softvérovú podporu, v prípade Xiaomi až 5 rokov. V rámci tohto obdobia je bežné, že výmena batérie prebehne aspoň raz.

Aktualizácia príde do prvých smartfónov v Číne v priebehu tohto, prípadne budúceho mesiaca. Ak bude výrobca nasledovať aktualizačný plán z predchádzajúcej generácie systému, na globálnom trhu by sme sa Xiaomi HyperOS 2.0 mohli dočkať už koncom tohto roka.

Zdroj: xiaomiadictos.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.