Nový model ovárajúci sériu Mi 11 prichádza so zaobleným displejom.

Tak predsa sa fanúšikovia dočkali, ja by som prijal rovný displej tak ako doteraz. Treba ale dodať, že zahnutie nie je na škodu, výrobca má priamo v nadstavbe tri stupne citlivosti okrajových plôch displeja. Nestane sa vám tak, aby ste si omylom niečo stlačili alebo presunuli.

Telefón ako celok vyzerá veľmi pekne, rovnako aj 3-vrstvové ohraničenie objektívov. Oproti testovanému modelu Mi 10T Pro je tenší a ľahší, no tieto dva telefóny sa medzi sebou nedajú celkom porovnať. Ekvivalentom by bol model Mi 11 Ultra. Ten však ešte nie je dostupný. Testovacia verzia, ktorú sme mali v redakcii je vo farbe Horizon Blue.

Pozrite si: Ako fotí Xiaomi Mi 11 cez deň a v noci?

Najlepšie vlastnosti telefónu

  • Snapdragon 888
  • 55 W nabíjanie
  • 120 Hz displej
  • Foto / video režimy

Balenie telefónu obsahuje priesvitný gumový kryt, 55 W nabíjačku a USB-A do USB-C kábel. Slúchadlá tu nenájdete, čo je v prípade značky Xiaomi štandard. Ani mi nechýbali a pravdepodobne nebudú ani vám.

Aký je a ako sa používa?

Je veľký. To je fakt a nedá sa to prehliadnuť. 6,81“ displej je ale jedna z výhod, najmä na pozeranie filmov. Telefón ako taký si rýchlo obľúbite. Displej chráni sklo Gorilla Glass Victus a ešte máte na telefóne od výroby fóliu.

Tá tiež voľačo vydrží, no keď nie, dáte si ju dole a máte prednú stranu opäť ako novú. V tomto smere sa výrobcovi podarilo spojiť zahnutý displej a ergonómiu. Vystúpený fotoaparát uľahčuje zobrať telefón zo stola. Ovládať sa dá, no pri silnejšom dotyku sa už bude preklápať.

Audio konektor tu nie je, ale je tu stále infraport, čo považujeme za väčší prínos. Nie je tu ale napríklad redukcia na 3,5 mm konektor, ktorú sme zvykli nachádzať v balení. Cieľová skupina tohto telefónu ho asi nebude potrebovať. Mi 11 je ale hlavne o videu a fotografiách a tak pri lepšom snímaní zvuku budete musieť použiť mikrofón s USB-C.

Stereo reproduktory ladené s Harman Kardon hrajú veľmi dobre a najlepšie v ruke. Položením telefónu na stôl sa zvuk mierne sploští. Nie je to dramatická zmena, no je počuteľná. Pozeranie filmov na mi 11 je vďaka super displeju a kvalitnému ozvučeniu veľmi príjemné.

Je tu podpora 120 Hz frekvencie, ale nie je štandardne nastavená. Treba si ju dodatočne zapnúť. Najvyššie rozlíšenie displeja je však v predvolenom stave. Výrobca aj tu používa technológiu AdaptiveSync na prispôsobenie frekvencie displeja. Ušetrí s tým časť energie.

Snímač odtlačkov je pod displejom a funguje dobre. Stále je ale pravda, že lepšie by fungoval snímač v tlačidle vypnutia tak, ak ona sérii Mi 10T. toto je ale prípad všetkých smartfónov so snímačom odtlačkov pod displejom. Obrovskou nevýhodou je, že odomykanie tvárou vás odomkne aj s rúškom, hoci si spravíte fotku bez rúška. Toto by mal výrobca odstrániť, nakoľko táto forma odomykania nijako nechráni a v používateľovi vzbudzuje falošný pocit ochrany.

Zadná strana telefónu má špeciálne spracovanie a nedá sa len tak zamočiť. Kvapky sa na nej rýchlo rozptýlia. Výrobca ale stále neponúka vodoodolnosť tak, ako to majú porovnateľné telefóny. Aj toto bude asi dôsledok nižšej ceny. Možno že nie všetci budete takúto odolnosť potrebovať. Telefón prežije bežnú vlhkosť aj dážď, čo bude najpravdepodobnejší scenár pre mnohých z nás.

Snapdragon 888

Výrobca použil najnovší čip od Qualcommu a na rýchlosti je to naozaj poznať. Je tu nadstavba MIUI 12 a tak je celé rozhranie plynulé. Ikony vstavených aplikácií sa po zatvorení takisto animujú, živá je aj ikona hodín alebo kalendára či počasia. Detaily, ktoré potešia a takých nájdete v systéme veľké množstvo. Tu nemám žiadne výhrady a celé rozhranie je jedno z najviac prepracovaných. Avšak v tomto smere pokročili aj ostatní výrobcovia.

Telefón ďalej podporuje duálne pripojenie dvoch Bluetooth zariadení, čím si môžete pripojiť naraz dvojicu slúchadiel alebo reproduktorov. Nechýba ani podpora Wi-Fi 6 označovaného aj ako AX. Je to najnovší štandard, ktorý sa postupne udomácňuje v routeroch a čoraz viac sa rozširuje. Rozšírenie pamäti nie je možné, na spodnej hrane je slot len na dve Nano SIM karty.

Tenký dizajn dosiahol výrobca aj kvôli tomu, že je tu len 4600 mAh batéria. Je to robené tak, akurát na jeden deň používania s rezervou. Nakoniec vám v praxi nebude chýbať ani akosi štandardizovaná 5000 mAh batéria.

Nabíjanie s výkonom 55 W je naozaj super rýchle a na plné nabitie budete potrebovať iba 45 minút. V praxi vám stačí k nabíjačke pripojiť telefón na povedzme 20 minút a máte na ďalšie pozeranie filmov alebo hranie hier postarané. 55 W nabíjanie je naozaj super vec a je to jedna z najlepších vecí, ktorú v telefóne oceňujem.

Foto / video

Pre mnohých najzaujímavejšia oblasť telefónu. Ako celok pôsobí akýmsi multimediálnym dojmom. Xiaomi má totiž vlastné dizajnové preferencie. Nie že by iné telefóny pôsobili ako vyslovene pracovné nástroje, no z pohľadu na Mi 11 je jasné, že toto nebudete používať iba na emaily a internet.

Pri fotografii je možnosť využiť 108 Mpx snímač v natívnom rozlíšení a vytvoriť tak obrovské fotky plné detailov. Ešte viac poteší fakt, že nočný režim sa dá použiť nielen na hlavnom fotoaparáte ale aj na ultraširokomtelemakro objektíve.

Nakrúcanie videa je možné s Pro stabilizáciou, obraz vyzerá pomaly ako pribitý a je to extra silná stabilizácia. S týmto sa dá aj bežať bez toho, aby sa obraz neustále triasol.

Prepínanie režimov je rýchle, odporúčam aktivovať menu Viac priamo na gestom vysúvateľný panel než ako samostatnú položku v menu. Ušetríte čas na rolovaní panelu režimov a je to celkovo pohodlnejšie. Spomenúť treba aj nakrúcanie videa v režime HDR10+.

Zloženie fotoaparátov:

  • 108 Mpx f/1.85, hlavný fotoaparát
  • 13 Mpx f/2.4, ultraširoký 123°
  • 5 Mpx f/2.4, telemakro od 3 cm

Testovacie fotografie

Denné

Automatický režim

Nočné

Kontajnery na fotke, neboli takmer vôbec vidieť voľným okom

Testovacie video

Efekt Paralelný svet

Optická stabilizácia vypnutá

Optická stabilizácia zapnutá

thumbs-up-icon

Výhody

  • Dizajnová lahôdka
  • Rýchle 55 W nabíjanie
  • Výborný stereo zvuk
  • Displej a režimy na ochranu zraku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nemá odolnosť IP67
  • Stále bez 3,5 mm konektora
  • Rozpoznávanie tvárou je absolútne nefunkčné

Verdikt

Xiaomi Mi 11 je výborný smartfón za dobrú cenu. To keď ho porovnáme s inými smartfónmi v cene okolo 1000 eur. Nemá síce vodoodolnosť, avšak dážď ani pofŕkanie vodou mu neublíži. Až na odolnosť voči ponoreniu do kvapaliny má vlastne všetko, čo od smartfónu očakávate.

Najnovší procesor ale nebude tak zaujímavý ako to, že nová Mi 11 poskytuje prepracované fotografické a video funkcie.

Cena: 769 eur za verziu 8 / 128 GB

Zapožičal: mi-store.sk

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Model telefónuXiaomi Mi 11
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 2. 2021
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 888, 8-jadrový, až 2,84 GHz
Displej, počet farieb, HDRAMOLED, 16 miliónov, HDR10+, 120 Hz
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,81 / 1440 × 3200
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, ABGNac6, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet108 Mpx, f/1.85, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx20 Mpx f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4600 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]164 × 75 × 8 / 196
Vodeodolnosťnie
Bezdrôtové nabíjanieáno, 50 W
KonektorUSB-C, 55 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score678062
PCMark for Android – Performance11750
3DMark Wild Life5638

Prečítajte si aj:

Aký je Samsung Galaxy S21+? (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.