Séria Mi MIX od Xiaomi, bola vždy zameraná na výrazný technologický pokrok.

Tento rok to platí doslova. Pokým séria Mix udávala trendy v pomere displeja k telu zariadenie, odteraz sa budeme musieť pozerať na smartfóny celkom novým spôsobom. Pred rokom prišiel Mi Mix 3 s bezvýrezovým displejom, pričom tento rok sa veľká časť panela dostala na hrany a dokonca aj zadnú stenu smartfónu. Vodopádový displej s veľkými bočnými hranami posúva Mi MIX Alpha opäť ďalej.

„Surround display“ na smartfóne MIX Alpha obopína celé zariadenie až po miesto, v torom sa stretáva s kamerovým modulom na zadnej strane. Výsledkom je telefón, ktorý je takmer celý vyrobený z displeja, pričom na bočných hranách sa zobrazujú aj stavové ikony.

Tlačidlá hlasitosti sú citlivé na tlak a zobrazujú sa na boku telefónu. Xiaomi tvrdí, že pomer obrazovky k telu je viac ako 180 percent, čo je hodnota, ktorú už nemá zmysel ďalej komentovať.

MIX Alpha využíva nový 108 Mpx senzor. Ten vznikol v spolupráci spoločností Xiaomi a Samsung. Výsledné fotografie budú dosahovať rozlíšenie 27 Mpx. Samotný senzor by mal vytvárať kvalitné fotografie aj pri slabom osvetlení, čo si veľmi radi overíme aj u nás v redakcii.

Dobrou správou je, že v smartfóne sa nenachádza žiadny selfie fotoaparát, či už vo verzii pop-up, vo výreze alebo v diere displeja. Nie je totiž potrebný a pre vytváranie selfie fotografií stačí smartfón otočiť a na tieto účely sa bude používať zostava hlavných fotoaparátov s tým, že ako hľadáčik sa bude využívať displej na zadnej strane zariadenia.

Z hardvérovej výbavy spomenieme čipset Qualcomm Snapdragon 855+, 5G pripojenie, 12 GB RAM, 512 GB vnútorné úložisko, 40 W rýchle nabíjanie a 4050 mAh batéria. 

Xiaomi označilo MIX Alpha ako koncept, pričom v najbližšej dobe ho ani nebude sériovo vyrábať. Telefón prejde počas tohto roka do malej produkcie a bude v predaji od decembra v prepočte za 2 600 eur. Pôvodný Mi MIX bol tiež označený ako koncept a bol vydaný v malom množstve. O rok neskôr bol Mi MIX 2 vydaný ako bežné zariadenie. 

Dizajn MIX Alpha pravdepodobne predstavuje určité problémy s vysokými nákladmi na výrobu, odolnosťou, výdržou batérie, rozpoznaním dotyku, ochranou súkromia atď. Nateraz si môžeme aspoň pozrieť veľmi podarený dizajn tohto smartfónu.

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Skladateľný Samsung Galaxy Fold prešiel testom odolnosti. Je skutočne tak krehký?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.