Sledovanie YouTube na pozadí a bez reklám zadarmo bolo doteraz výhodou Xiaomi smartfónov.

Telefóny od spoločnosti Xiaomi sa v mnohých prípadoch vyznačujú funkciami, ktoré konkurencia bežne neponúka. Ešte donedávna tak patrila medzi známe a populárne funkcie možnosť prehrávania videí z platformy YouTube bez reklám a tiež na pozadí, resp. v rámci sledovania ako obraz v obraze. Táto možnosť pritom bola k dispozícii zadarmo, nebolo potrebné si predplácať službu YouTube Premium, ktorá ponúka rovnaké funkcie, avšak na našom trhu za cenu 7,19 eura za mesiac.

Ako sa však zdá, v posledných aktualizáciách nastáva zmena postoja spoločnosti a obľúbenú funkciu odstraňuje zo smartfónov. Týka sa to najmä novších telefónov, ktoré majú novšiu verziu aplikácie Mi Video. Práve táto aplikácia totiž na tieto účely slúžila.

Xiaomi odstránilo obľúbenú funkciu

Možnosť sledovania videí bez reklám a obmedzení prostredníctvom aplikácie Mi Video sme využívali aj my v redakcii. S najnovším systémom však táto funkcia nie je k dispozícii a celá možnosť sledovania videí z YouTube sa z tejto aplikácie odstránila. Po novom tak nie je možné prepojiť váš účet Google s aplikáciou Mi Video a ani vyhľadávať videá z YouTube. Pri pokuse o vyhľadávanie videa sa vám zobrazia len krátke videá vo formáte reels.

Vzhľadom na to, že máme k dispozícii starší aj novší model od Xiaomi so systémom HyperOS, resp. MIUI 14 v staršom modeli, porovnali sme si zmeny aj my. Môžeme teda skonštatovať, že v staršej verzii aplikácie s nadstavbou MIUI 14 je stále možné prehrávať si videá z YouTube aj v rámci funkcie obraz v obraze. Modely Xiaomi 13 a Xiaomi 14 s nadstavbou Xiaomi HyperOS však už túto možnosť neponúkajú.

Ako vyplýva z nášho zdroja, existuje nejaká hranica, kedy Xiaomi túto funkciu odstránilo z telefónov. Ako sa tak zdá, operačný systém HyperOS túto funkciu odstránil plošne, no po aktualizácii aplikácie Mi Video na najnovšiu verziu sa však bude zmena týkať aj modelov s nadstavbou MIUI 14, MIUI 13 aj MIUI 12.

Dotknuté modely zmenyZdroj: androidauthority.com
Dotknuté modely zmeny

Dôvodom pre túto zmenu je pravdepodobne nátlak platformy YouTube, ktorá sa v poslednej dobe snaží získať viac predplatiteľov YouTube Premium. Dobrou správou však je, že v aplikácii Mi Music, resp. Hudba od Xiaomi, stále existuje možnosť prehrávania videí z YouTube, a to aj na pozadí. Je však len otázkou času, kedy aj táto funkcia z telefónov zmizne.

Zdroj: androidauthority.com, 9to5google.com, vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.