Nadstavba MIUI už tento rok do smartfónov nepríde, teda nie na čínskom trhu.

Už dlhšiu dobu sa rozprávalo o tom, že namiesto nadstavby MIUI tento rok príde iná nadstavba Androidu do smartfónov od Xiaomi. Pôvodné úniky a špekulácie naznačovali, že pôjde o MiOS, ktorý by mal do prvých zariadení prísť už tento rok. Tieto špekulácie však boli pravdivé len sčasti. Dôvodom je to, že dlhoročnú nadstavbu od Xiaomi nahradí iná, no nakoniec získa iný názov.

Na tento fakt poukázali aj viaceré zdroje, pričom Wang Hua, riaditeľ oddelenia styku s verejnosťou, na sociálnej sieti Weibo potvrdil, že MIUI už v ďalšej sérii smartfónov nepríde. Oznámil však, že pôjde len o zmenu pre čínsky trh, čím sa čínske modely opäť o niečo odlíšia od tých globálnych.

O pár hodín neskôr ale prišlo dôležité oznámenie

Na sociálnej sieti Facebook existuje skupina s názvom Xiaomi Fans Group. V rámci tejto skupiny prispievajú aj predstavitelia spoločnosti, pričom ju vlastní práve Xiaomi. A v tejto skupine sa objavil príspevok uverejnený jej administrátorom, ktorým je Vikram Singh Balupura. Ten priniesol zaujímavú informáciu týkajúcu sa práve náhrady MIUI.

Dnes je historický okamih. Po rokoch kolektívnej práce má náš nový operačný systém #XiaomiHyperOS svoj oficiálny debut v #Xiaomi14Series

Administrátor oficiálnej skupiny Xiaomi na Facebooku teda oficiálne potvrdil, že nadstavba MIUI sa už v sérii Xiaomi 14 neobjaví, teda minimálne nie v čínskych modeloch. V rovnakom čase však informoval o existencii aj Lei Jun na sociálnej sieti X. Náhrada za pôvodnú nadstavbu má získať označenie Xiaomi HyperOS, pričom po novom si čínsky výrobca smartfónov a elektroniky adoptoval označenie OS. Toto označenie pre nadstavby systému využívajú aj ďalší čínski výrobcovia, napríklad v prípade OxygenOS či FuntouchOS.

Globálne modely stále využijú MIUI

Nadstavba MIUI 15, ktorá sa doteraz nachádzala v mnohých databázach, nakoniec ale príde. Modely na globálnom trhu získajú práve túto verziu nadstavby, no v konečnom dôsledku ale budú iné od tých čínskych. Výrobca týmto opäť skomplikoval napríklad kúpu telefónu z Číny. Okrem toho sa nevie, či bude aj naďalej pokračovať známa Xiaomi.eu ROM, ktorá vychádza práve z čínskej verzie nadstavby.

Ako informuje ale viceprezident pre Xiaomi Global na sociálnej sieti X, aj globálny trh by mal budúci rok získať nadstavbu HyperOS. Verzia MIUI 15 teda príde na globálny trh, bude však poslednou verziou, ktorú v roku 2024 taktiež nahradí nová nadstavba.

Na výsledok v podobe HyperOS si budeme musieť počkať. Podľa všetkého príde už koncom tohto mesiaca po boku série Xiaomi 14 pri jej uvedení na čínsky trh. A aké zmeny prinesie sa dozvieme pravdepodobne až vtedy.

Zdroj: xiaomiui.net, Weibo, Facebook, X (Lei Jun), X (atytse)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.